Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

prognos

Det här visar Apple på WWDC

På måndagkväll inleds Apples utvecklarkonferens WWDC med en presskonferens med bland andra vd:n Tim Cook på scen. 99mac sammanställer alla rykten och ger sina prognoser.

Ny strömmande musiktjänst

I Sverige kom strömmande musiktjänster som Spotify tidigt, och nedladdad köpt musik fick aldrig något ordentligt fotfäste. Strömmande musik står här för 79 procent av musikbranschens inkomster. I USA däremot står fortfarande digitala nedladdningar för 37 procent, och fysisk media som cd-skivor för 32 procent. Största spelaren för nedladdad musik är Apple med sin musikbutik Itunes.

Men trenden är tydlig – strömmande tjänster ökar, och nedladdningar minskar. För att fortsätta vara en dominerande aktör i musikindustrin väntas Apple lansera en egen strömmande musiktjänst, baserad på Beats Music som företaget köpte 2014 för 3 miljarder dollar, motsvarande 25,5 miljarder kronor i dagens växelkurs. Beats grundades 2006 av Jimmy Iovine och hiphop-artisten Dr Dre. Bolaget tillverkar i första hand hörlurar, men lanserade i början av 2014 musiktjänsten Beats Music.

Sedan köpet av Beats har olika rykten florerat om Apples planer, och enligt de flesta uppgifter förbereds en ny tjänst som kan komma att kallas #Apple Music, vilket skulle stämma väl överens med namnen på den senare tidens tjänster och produkter från Apple. Det är oklart om den nya tjänsten kommer att behålla Beats algoritmer som kartlägger lyssnarnas smak och tipsar om ny musik, eller om köpet av Beats framförallt handlade om att knyta personer som Dr Dre och Iovine till Apple med deras kontakter inom musikindustrin.

Enligt rapporter från november arbetar Beats Trent Reznor, känd från gruppen Nine Inch Nails, med den nya tjänsten tillsammans med Jimmy Iovine. Även Apples Itunes-chef Eddy Cue är involverad, men enligt uppgift har personalen från Beats och Apple haft svårt att samarbeta. Många personer från Beats ska ha fått ledande positioner i utvecklingen av tjänsten, något som ska ha irriterat äldre Apple-anställda. Ursprungliga planer på en lansering i mars fick senareläggas till WWDC.

Tröga förhandlingar

Det största hindret för att sjösätta den nya tjänsten verkar dock vara förhandlingar med skivbolagen. Apple var enligt uppgift inledningsvis ute efter att erbjuda tjänsten till ett lägre pris än konkurrenterna som brukar kosta 99 kronor i månaden. Musikbolagen ska dock inte ha tyckt om den idén, och nu verkar det som att priset blir motsvarande. Något gratisalternativ ser det inte heller ut att bli, men däremot en gratis testperiod på tre månader. Detta har också orsakat tandgnissel hos skivbolagen eftersom Apple vill att strömmningsrättigheterna ska erbjudas gratis under provperioden.

Apple rapporteras dessutom ha satt press på skivbolag att inte låta andra tjänster erbjuda gratisabonnemang genom reklam, så som exempelvis Spotify har i dagsläget. Apple ska också ha erbjudit att kompensera skivbolaget Universal ekonomiskt om de tar bort licensierad musik från videotjänsten Youtube.

Andra rykten säger att Apple kommer att satsa stort på sociala funktioner med sin nya tjänst, där artister på egna sidor kan lägga upp smakprov från låtar, foton, videoklipp, turnédatum och annat. Till skillnad från den misslyckade funktionen Ping i Itunes ska användarna här inte ha egna sidor att sköta.

Tjänsten kommer att finnas inbyggd i IOS 9, troligtvis som en del av den uppdaterade app för musik som återfinns i betaversionen av IOS 8.4. Även Android kommer att få ta del av den nya musiktjänsten. Vid sidan av Apple Music väntas Apple något förvånande att behålla den befintliga tjänsten Itunes Radio, och uppdatera den med spellistor från kändisgäster som David Guetta och Pharrell Williams.

Konkurrensen

Spotify lanserades i USA 2011 och företagets vd Daniel Ek har i en intervju sagt att han inte fruktar vad Apple har att erbjuda inom strömmande musik. Spotify har i dagsläget över 60 miljoner användare, varav cirka 15 miljoner har ett betalabonnemang. En annan tjänst är franska Deezer, som nyligen började erbjuda poddradio.

Tidigare i år nylanserades tjänsten Tidal under ledning av artisten Jay Z, under en märklig presskonferens där artister som Beyoncé, Daft Punk och Madonna skrev under en deklaration av okänt innehåll. Trots medial uppmärksamhet verkar Tidal inte ha lyft sedan lanseringen.

Prognos: SANNOLIKT

Vi tror absolut att Apple skulle vilja lansera en musiktjänst som heter Apple Music under WWDC, så att Tim Cook kan fingerkyssas med Dr Dre. Frågan är om avtalen med skivbolagen är färdiga så att det hela kan tillkännages med buller och bång utan sura miner. Eddy Cue är troligtvis den som ansvarar för att få ihop avtalen, och skivbolagen är nog försiktiga för att inte ge Apple för stor del av kakan.

Förhoppningsvis kan dock Jimmy Iovines charm och lockelsen från 800 miljoner Itunes-konton och över en miljard IOS-enheter få skivbolagen att hoppa på tåget. Den nya musiktjänsten kommer isåfall antagligen att avsluta måndagens event, så att en väl vald artist kan spela musik.

Läs mer om musik:

Krönika: Sången dom spelar när internet ligger nere (2014-12-02)
Guide: Massor av strömmande musik (2015-03-26)

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.