Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

prognos

Det här visar Apple på WWDC

På måndagkväll inleds Apples utvecklarkonferens WWDC med en presskonferens med bland andra vd:n Tim Cook på scen. 99mac sammanställer alla rykten och ger sina prognoser.

Ny Apple TV

WWDC är i första hand en konferens för utvecklare, och därmed brukar mjukvaran spela huvudrollen. Det är alltså inte säkert att vi får se någon hårdvara visas upp, men oftast brukar Apple passa på att lansera något eller bjuda på en smygtitt. Tidigare år har vi exempelvis fått se Iphone 4 (2010), Macbook Pro med Retinaskärm (2012) och en nya Mac Pro (2013).

I år surrar det av rykten om en ny #Apple TV som det pratats om länge. Enligt uppgift skulle en uppföljare till Apples svarta låda visats upp redan under företagets mars-evenemang, men premiären blev försenad på grund av avtal med innehållsleverantörer. Istället fick vi endast se en prissänkning av den befintliga Apple TV, och en exklusiv lansering av den amerikanska tjänsten HBO Now.

Nu hoppas vi på att det äntligen är dags, och att en ny Apple TV ska få utrymme under måndagens presentation. Vi hoppas på uppdaterad hårdvara med snabbare processor och bättre grafikprestanda för att klara alla roliga appar som kommer att erbjudas i en särskild App Store för tv:n. Här kommer det gå att ladda hem både nya tv-kanaler och massor av spel.

Om Apple använder sig av A8X-processorn från Ipad Air 2 kan vi förvänta oss spel av "konsolkvalitet" som kanske inte kan konkurrera med Playstation 4 i ren prestanda, men som ändå inte behöver skämmas för sig på en högupplöst tv-skärm. Förra året lanserade Apple tekniken Metal för att höja prestandan i grafikkrävande appar, och det lär bli en viktig faktor om Apple TV blir en spelmaskin. Produkter som Halo: Spartan Strike och Infinity Blade 3 visar redan idag vad som är möjligt att göra på en Ipad, och om spelen skräddarsys för en ny Apple TV behöver utvecklare heller inte bekymra sig över att ha stöd för äldre IOS-enheter.

Om vi verkligen ska få njuta av något mer avancerat än Angry Birds i vardagsrummet krävs också en ordentlig spelkontroll. Vår gissning är att Apple släpper en Bluetooth-handkontroll som separat tillbehör för minst 599 kronor. Enklare spel lär också gå att kontrollera direkt från en Iphone eller Ipad via en uppdaterad version av Remote-appen.

Spel i all ära, men det vi verkligen vill se i en ny Apple TV är möjligheten att ladda ner vår egen regions alla tv-tjänster som separata appar, precis som Ipad och Iphone fungerar idag. Tjänster som SVT Play, TV4, Viaplay och annat kommer kanske att försvinna från huvudmenyn, men i gengäld finnas i en ny App Store, tillsammans men många andra alternativ. Tyvärr finns det inget som tyder på att utländska tjänster som BBC:s Iplayer eller amerikanska HBO, Hulu och liknande kommer att erbjudas i Sverige men vi kan ju alltid hoppas.

Strömmande tjänster och Icloud lär utgöra grundstommen i en ny Apple TV:s underhållningsvärde, men vi förväntar oss att den nya apparaten fortfarande vill ha kontakt med våra lokala Itunes-bibliotek. Det vore också väldigt trevligt om appar som Plex kan få tillåtelse att prata direkt med en NAS eller annan mediaserver.

De senaste uppgifterna om Apples egna tv-tjänst är att den inte är redo att lanseras ännu, så om en ny Apple TV kommer blir fokus troligtvis på andra tjänster och en ny App Store. I torsdags kom dock tråkiga uppgifter om att Apple TV inte kommer att visas upp under WWDC och ännu en gång har skjutits på framtiden.

Prognos: GANSKA SANNOLIKT

Amerikanska fotbollsligan NFL inleder sin säsong i september, och ungefär samtidigt har många populära tv-serier nypremiär efter sina sommaruppehåll. En uppdaterad tv-lösning ska alltså helst lanseras innan hösten, särskilt om Apple och deras partners planerar att sälja prenumerationstjänster och ha kampanjer att locka nya soffpotatisar med.

Tyvärr verkar det som att åtminstone den nya tv-tjänsten inte blir klar tills dess, och nya uppgifter gör även lanseringen av ny hårdvara osäker. Vi har väntat länge på en ny Apple TV, och vill tro att det äntligen är dags. Men om produkten inte är redo så kommer Apple att vänta, och göra oss besvikna ännu en gång. Ge oss det här nu, Apple.

Läs mer:

Apple nätverkar inför möjlig tv-lansering (2014-02-05)
Krönika: Apple har guldläge att ta sig in i spelindustrin (2014-02-21)
Apple förbereder nätbaserad tv-tjänst (2015-02-05)
Apple släpper webbtv-tjänst i juni (2015-03-17)
Apple vill att leverantörerna betalar strömmen (2015-04-02)

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.