Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Iphone SE – lagom storlek med mycket prestanda

Apple är tillbaka med en ny fyratumsmobil som Ida Lindkvist tagit med sig in i testlabbet. Iphone SE är välbekant på utsidan, men fylld med välkomna nyheter på insidan.

Design och hårdvara

Iphone SE är ett härlig blandning av gammalt och nytt när det gäller design och hårdvara. På utsidan är SE nästan helt identisk med föregångaren Iphone 5S, som i sin tur var väldigt lik Iphone 5 från år 2012.

För den som tittar noga syns det att Apple gjort om kanterna runt skärmen. På 5S är de blanka och nu på SE är de istället matta. Logotypen på baksidan är också uppdaterad för att matcha övriga Iphone-modeller och består av en separat bit metall istället för att vara tryckt på baksidan.

När det gäller hårdvaran kommer delarna från både äldre och nyare Iphone-modeller ur Apples sortiment. Skärmen är samma som på 5S, medan den bakre kameran är samma som finns i Iphone 6S för att ge några exempel.

En del saker finns inte med från 6S, 3D Touch är inte med i detta mindre chassi och användare får nöja sig med Apples första fingeravtrycksläsare. 6S och 6S Plus har en andra snabbare generation. Den främre kameran är den äldre 1,2 megapixelkameran och inte den nyare 5 megapixelkameran.

Iphone SE bjuder också på bättre Wifi och snabbare mobiluppkoppling än Iphone 5S. Enheten har stöd för 802.11ac och både snabbare och fler LTE-band, vilket är positivt bland annat för er som reser en del. Inbyggt stöd för betaltjänsten Apple Pay har också tillkommit, även om den inte finns i Sverige ännu.

Summan av alla delarna är en telefon som i alla fall på pappret bör ha liknande prestanda som nuvarande toppmodellen Iphone 6S, men med en väsentligt billigare prislapp och en storlek som förhoppningsvis kommer att tilltala alla användare som ännu håller fast vid en 5S eller ännu äldre modell.

De flesta som slår till och köper en SE kommer nog att uppdatera från en äldre fyratumsmodell, snarare än att "byta ner sig" från någon av Iphone 6-modellerna. Eftersom modellen är identiskt med 5S kommer befintliga tillbehör för den modellen att passa också Iphone SE, och det finns redan reservdelar att tillgå om någon olycka skulle vara framme.

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
34 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.