Iphone SE – lagom storlek med mycket prestanda

Apple är tillbaka med en ny fyratumsmobil som Ida Lindkvist tagit med sig in i testlabbet. Iphone SE är välbekant på utsidan, men fylld med välkomna nyheter på insidan.

Vilken storlek på våra mobiler som är den optimala eller mest populära har varierat genom åren, något som så klart också hängt ihop med vad som varit tekniskt möjligt. 80-talets yuppienallar var rejäla pjäser även med dagens mått mätt, medan trenden under slutet av 90-talet och början av 00-talet var att ha en så liten mobil som möjligt.

Nu är vi tillbaka vid stora mobiler, en utveckling som började på Android-sidan och som sedan Iphone 6 och 6 Plus också syns i Apples utbud. Det är inte alla som uppskattar att behöva hålla mobilen med två händer eller att den inte enkelt går ned i alla fickor, något som inte undgått Apple. Under företagets senaste event berättade Greg Joswiak från scenen att företaget fått in önskemål om att släppa en uppdaterad fyratumsmodell och lanserade därefter #Iphone SE.

Iphone SE har spenderat ett par dagar i testlabbet på 99mac och förutom att den får genomgå alla våra prestandatester som vi redogör för här, så kommer jag framöver att byta ut den Iphone 6S Plus som jag haft som vardagsmobil sedan oktober förra året för att se hur Iphone SE känns och fungerar i praktiken.

Vi har fått in en Iphone SE i rosa guld med 64 gigabyte lagringsutrymme. Den kostar 5 795 kronor vid köp utan abonnemang. I tabellen nedan hittar du specifikationerna:

Iphone SE, modell: A1723

Egenskap

Värde

IOS

9.3.1

Skärm

4-tum Retina 1 136 x 640 pixel, 326 ppi

Processor

A9, 64-bitar med M9

Kapacitet

16, 64 GB

Färger

Rymdgrå, guld, rosa guld, silver

Kamera

Bak: 12 megapixel, f/2.2. 4K-video
Fram: 1,2 megapixel. 720p video

Anslutningar

Lightning, hörlursport

Trådlöst

Wifi 802.11a/b/g/n/ac,
Bluetooth 4.2, NFC, GPS och GLONASS

Sensorer

Touch ID (första generationen)
Gyro med tre axlar
Accelerometer
Avståndssensor
Sensor för omgivande ljus

Mobilnät

UMTS/HSPA+/DC-HSDPA ( MHz)
GSM/EDGE ( MHz)
LTE (Bands )

Mått

H: 123,8 mm
B: 58,6 mm
D: 7,6 mm

Vikt

113 gr

Pris

16 GB: 4 695 kr
64 GB: 5 795 kr

I kartongen

Apple skickar förutom själva telefonen med ett par Earpods, en laddare med Lightning-till-USB-sladd och ett verktyg för att få ut sim-kortshållaren. Det ligger också med lite kortfattad information med länkar till utförligare beskrivningar och supportsidorna.

När det gäller tillbehör säljer Apple läderskal i två färger och Lightning-dockor som passar också till Iphone SE. Skalen kostar 395 kronor, medan en docka kostar 549 kronor (någon Lightning-kabel medföljer inte).

Iphone SE är ett härlig blandning av gammalt och nytt när det gäller design och hårdvara. På utsidan är SE nästan helt identisk med föregångaren Iphone 5S, som i sin tur var väldigt lik Iphone 5 från år 2012.

För den som tittar noga syns det att Apple gjort om kanterna runt skärmen. På 5S är de blanka och nu på SE är de istället matta. Logotypen på baksidan är också uppdaterad för att matcha övriga Iphone-modeller och består av en separat bit metall istället för att vara tryckt på baksidan.

När det gäller hårdvaran kommer delarna från både äldre och nyare Iphone-modeller ur Apples sortiment. Skärmen är samma som på 5S, medan den bakre kameran är samma som finns i Iphone 6S för att ge några exempel.

En del saker finns inte med från 6S, 3D Touch är inte med i detta mindre chassi och användare får nöja sig med Apples första fingeravtrycksläsare. 6S och 6S Plus har en andra snabbare generation. Den främre kameran är den äldre 1,2 megapixelkameran och inte den nyare 5 megapixelkameran.

Iphone SE bjuder också på bättre Wifi och snabbare mobiluppkoppling än Iphone 5S. Enheten har stöd för 802.11ac och både snabbare och fler LTE-band, vilket är positivt bland annat för er som reser en del. Inbyggt stöd för betaltjänsten Apple Pay har också tillkommit, även om den inte finns i Sverige ännu.

Summan av alla delarna är en telefon som i alla fall på pappret bör ha liknande prestanda som nuvarande toppmodellen Iphone 6S, men med en väsentligt billigare prislapp och en storlek som förhoppningsvis kommer att tilltala alla användare som ännu håller fast vid en 5S eller ännu äldre modell.

De flesta som slår till och köper en SE kommer nog att uppdatera från en äldre fyratumsmodell, snarare än att "byta ner sig" från någon av Iphone 6-modellerna. Eftersom modellen är identiskt med 5S kommer befintliga tillbehör för den modellen att passa också Iphone SE, och det finns redan reservdelar att tillgå om någon olycka skulle vara framme.

Batteri

Även om mycket ser sig likt ut på utsidan om vi jämför Iphone SE med Iphone 5S så har en hel den ändrats under skalet. Bland annat har Apple fått plats med ett något större batteri, 1 624 mAh jämfört med 1 560 mAh och tillsammans med modernare, strömsnålare komponenter har batteritiden förbättrats.

Batteritiden enligt Apple

Iphone SE

Iphone 5S

Samtalstid

upp till 14 h med 3G

upp till 10 h med 3G

Internetanvändning

upp till 12 h med 3G
upp till 13 h med 4G/LTE
upp till 13 h med Wifi

upp till 8h med 3G
upp till 10 h med 4G/LTE
upp till 10 h med Wifi

Videouppspelning

upp till 13 h

upp till 10 h

Ljuduppspelning

upp till 50 h

upp till 40 h

Standby-tid

upp till 10 dagar

upp till 250 h

Vi har kört Iphone SE genom våra egna batteritester. Med hjälp av en skärmkalibrator och en helvit bild ställer vi in skärmens ljusstyrka till 150 cd/m2, vilket är ungefär hälften på IOS inbyggda reglage, och använder sedan ett eget test som simulerar surfning. Inga webbsidor med Flash används (och stöds heller inte av IOS), men däremot Javascript. Telefonen använder Safari och surfar runt på ett antal webbplatser med Wifi och Bluetooth aktiverade. Bakgrundsuppdateringar, notiser och dylikt är avstängt och strömsparläget används inte.

Iphone SE klarar sig 7 timmar och 10 minuter i vårt test, vilket inte är i närheten av vad Apple själva uppger, men det är svårt att jämföra siffrorna då Apple inte går in på hur de kommer fram till sina siffror. Ljusstyrkan på skärmen kan till exempel vara annorlunda.

Vi testar också hur lång batteritiden är när vi tittar på video. Vi kör filmen Tears of Steel tills telefonen stänger av sig själv. Apple säger att telefonen ska klara det här i upp till 13 timmar och det stämmer rätt bra med vårt resultat. Enheten spelar glatt upp video i 12 timmar och 25 minuter innan skärmen blir svart och det är dags att ladda.

Jämförelse batteritid mellan 99mac:s testade enheter

Modell

Batteritid surf 150 cd/m2

Batteritid video 150 cd/m2

Iphone 5S

5h 37m

11h 16m

Iphone 6

6h 44m

11h 23m

Iphone 6 Plus

6h 19m

13h 55m

Iphone 6S

8h 37m

11h 51m

Iphone 6S Plus

9h 26m

14h 23m

Iphone SE

7h 10m

12h 25m

Surfning

Iphone SE har också genomgått några tester i den inbyggda webbläsaren som mäter hantering av Javascript: Jetstream, Mozilla Kraken och Google Octane. Som väntat placerar sig Iphone SE tillsammans med Apples nuvarande flaggskeppsmodeller 6S och 6S Plus i alla tre testerna.

Grafik- och processorprestanda

Vi testar också grafik- och processorprestanda med hjälp av en rad tester. Först ut är det syntetiska testet Ice Storm Unlimited från 3D Mark, som renderar bildrutor i upplösningen 720p "utanför skärmen", medan skärmen uppdateras med tumnaglar efter varje 100 bildrutor för att visa framsteg. Också här placerar sig SE som väntat tillsammans med 6S och 6S Plus. Apples 9,7-tums Ipad Pro tar hem första platsen med sin något vassare A9X-processor. Iphone SE bjuder som synes i tabellen nedan på en rejäl förbättring jämfört med Iphone 5S.

Nästa test är GFX Bench som har stöd för Apples ramverk Metal. Vi kör scenen T-Rex (1080p) som också renderas utanför skärmen och mäter uppdateringsfrekvensen av bilder. Vi ser ett liknande resultat här, Iphone SE presterar som sina andra A9-syskonmodeller och användare som kommer från Iphone 5S eller tidigare kommer att märka tydlig skillnad vid ett eventuellt byte.

Sist ut i testsviten är Geekbench, ett test för flera plattformar som testar processorer. Testet finns för Windows, Mac, Linux, Android och IOS. Testet körs dels med bara en processorkärna och dels med alla tillgängliga och ger poäng där högre är bättre. Enligt Primate Labs som står bakom testet simulerar det verkliga scenarior.

I tabellen nedan jämför vi Iphone SE och några andra IOS-enheter med ett antal Android-enheter som också passerat genom vårt testlabb. Också här syns det att Iphone SE, 6S och 6S Plus är jämbördiga när det kommer till sådana här utmaningar.

Med alla resultaten i handen visar det sig att Iphone SE är allt vi tyckte om med Iphone 5S fast med mycket bättre prestanda. Den ligger bra i handen, den lite kantigare designen ger ett bättre grepp och tummen når över hela skärmen utan någon vidare ansträngning. Detsamma kan jag inte säga om varken Iphone 6S eller 6S Plus.

Jag kommer att återkomma med en utförligare text om hur det är att använda Iphone SE i praktiken framöver när jag och telefonen fått lite mer tid tillsammans, men kan bjuda på några korta tankar redan nu.

Personligen saknar jag inte 3D Touch alls, och tycker att den äldre Touch ID-sensorn är alldeles lagom snabb, jag kan trycka på hemknappen bara för att se vad klockan är utan att låsa upp enheten av misstag som jag gör med den nya snabbare sensorn.

Det enda som känns lite tråkigt är att den främre Facetime-kameran är den äldre varianten med 1,2 megapixlar. För alla som använder Facetime-videosamtal för att hålla kontakten med nära och kära gör den nya 5 megapixelkameran skillnad.

Vem vill ha en Iphone SE?

Äger du idag en Iphone 5S eller äldre och känner att 6-orna är för stora så är Iphone SE helt rätt för dig. Det är samma snygga design som tidigare, men med ett nytt färgalternativ om du ändå vill prova på något nytt. Prestandan är rejält förbättrad och prislappen känns rimligt satt med tanke på vad du får.

Fördelar
+ Fortfarande snygg design
+ Går ned i en ficka, kan hållas med en hand
+ Kompatibel med tillbehör för 5S
+ Prestandaförbättringar
+ Prisvärd
+ Bättre batteritid

Nackdelar
- Varför håller ni fast vid 16 GB Apple?
- Går inte att få med mer än 64 GB
- Skärmen känns trist vid en direkt jämförelse med 6/6S
- Den främre kameran