Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Iphone 5S – bättre på allt

Apples nya toppmodell Iphone 5S i den nya färgen rymdgrå har hittat in i 99mac:s testlabb. Den bjuder på en riktigt bra kamera, bättre 4G-stöd och fingeravtrycksläsaren Touch ID.

Slutsats och omdöme

Iphone 5S levererar vad Apple lovar, bättre prestanda med ungefär samma batteritid som Iphone 5. På utsidan är designen fortfarande otroligt snygg och exklusiv, men precis som med föregångaren är det är lite för lätt att repa skönheten. Av nyheterna på insidan förstår vi knappt hur vi klarade oss utan Touch ID och vi älskar den nya kameran.

Akilleshälen för Iphone är batteritiden som aldrig tycks räcka till riktigt. Somliga dagar klarar vi oss inte igenom en hel arbetsdag utan att behöva ladda. Iphone 5S har ungefär samma batteritid som sin föregångare, och det trots att den erbjuder bättre prestanda. Totalt sett får den godkänt även om vi alltid önskar oss mer. En bra grej är att telefonen verkar dra mindre ström i viloläge. Det känns i alla fall som att det försvinner mindre laddning under nätterna nu.

Bland konkurrenterna finns både större skärmar och högre upplösningar. Det är inget vi saknar precis. Iphone 5 och nu 5S och 5C är i största laget för vad våra tummar kan nå, och går fortfarande att få ner i fickor. Skärmens upplösning är absolut inte dålig. Det är i alla fall inget vi hänger upp oss på, kanske kan Apple förbättra den till nästa generation som borde bjuda på större nyheter än den här S-uppdateringen.

Många av Apples senaste datorer har fått stöd för nya trådlösa nätverksstandarden 802.11ac, men inte någon av de nya Iphone-modellerna. Det är kanske inget som saknas i praktiken, men när Apple väl började locka med det i somras i samband med Macbook Air undrade vi ändå lite över varför det inte kom med den här gången.

Jämfört med Apples andra nya modell, #Iphone 5C är det egentligen inget snack. Gillar du den färgglada plasten så kör så det ryker. Men för den tusenlapp extra du får lägga ut för en 5S får du väldigt mycket mer.

Äger du en Iphone 4S eller tidigare kan vi bara varmt rekommendera Iphone 5S om ekonomin tillåter. Den är som en rymdraket i jämförelse. Äger du däremot en Iphone 5 hänger det på detaljerna.

Uppgradera från Iphone 5?

Iphone 5 var redan i sig en väldigt bra telefon som inte lämnade så mycket på önskelistan (jo, det skulle vara det där med längre batteritid då). Bor du någonstans där 3G-nätet ofta är överbelastat är det klart värt att fundera på att byta upp dig till den nya modellen.

Du får smidigare säkerhet med fingeravtryckläsaren Touch ID. Bara ett enkelt tryck, håll kvar och du är inne. Väldigt mycket bättre än att inte ha någon kod alls och mycket smidigare än att hålla på och knappa in koden flera gånger varje dag.

Den nya kameran är ett lyft uppåt också, så för dig som fotograferar mycket kan bara den vara värd dina pengar.

Fördelar
+ Ordentligt stöd för 4G/LTE
+ Exklusiv och välbyggd
+ Bättre prestanda, i vissa fall ett rejält kliv upp

Nackdelar
- Lättrepad
- varför inte 802.11ac?
- batteritiden

Kommentarer
36 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.