Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Iphone 5S – bättre på allt

Apples nya toppmodell Iphone 5S i den nya färgen rymdgrå har hittat in i 99mac:s testlabb. Den bjuder på en riktigt bra kamera, bättre 4G-stöd och fingeravtrycksläsaren Touch ID.

Skärmen

Skärmen hos Iphone 5S motsvarar närmast exakt hur Iphone 5C:s skärm mäter och beter sig, vilket i sin tur är likt den ursprungliga Iphone 5. Iphone 5S, i alla fall vårt testexemplar, mäter lite mer korrekt än 5C men i grunden är det samma "fel" hos alla tre: skärmens vitbalans är något för blå och snittar kring 7200 Kelvin. Alltså en kallare bild är normalt för dagsljusstandard D65 och sRGB/Rec.709-standard.

Små skillnader finns och dessa är närmast lättare att se med blotta ögat. 5S-exemplaret mäter något högre kontrastförhållande, 1100:1 jämfört med 950:1 hos Iphone 5C. Alltså betyder det att för samma ljusstyrka hos skärmen går Iphone 5S något djupare i svärtan. Släcker vi ned rummet totalt och jämför i exakt rätt vinkel går det också observera detta.

Iphone 5C har också en tendens att dra något mer mot purpur i svärtan och exemplaret har faktiskt lite kantblödning i ena hörnet, som är ljusare än resten av skärmen. Även mörka gråtoner nära svart renderas med något större färgskiftning hos Iphone 5C.

Betyder detta att det är olika kvalitet på skärmarna? Svar: ja! Men också nej! Det är uppenbart samma tillverkare och modeller på de båda panelerna och det vi observerar och mäter handlar om exemplarvariation. Förmodligen skulle våra mätningar kunna vara vice versa – att Iphone 5C har snäppet bättre skärm än Iphone 5S, helt och hållet beroende på hur du lyckas i exemplarlotteriet. Kanske viktigast av allt är att vi i ser skillnader därför att vi letar efter dem. Vid praktiskt användning är de två att räkna som identiska.

Annars är det imponerande betraktningsvinkel hos båda skärmarna. Vi måste verkligen flytta oss med stor vinkel åt sidan, 45 grader och vidare för att se skiftningar, något som är ett icke-problem med en telefon som ryms i handen. Du kommer troligtvis att titta på skärmen i rak vinkel i alla fall eftersom det knappast är något som står stilla på ett skrivbord eller en TV-bänk.

Skärmen hos Iphone 5S är ljusstark och når över 580 cd/m2 med maximal belysning och det räcker för dagsljus. I botten ligger ljusstyrkan på 5 cd/m2, vilket är tillräckligt lågt för tittande i mörker utan att det lyser upp resten av rummet.

Bra skärm med hög kvalitet är slutsatsen. Inte perfekt med sin något för blåa och kalla färgtemperatur, men den enda gång detta skulle kunna störa är om du tänkt använda Iphone 5S (eller 5C) för kritiskt granskande av färger. Någonting som inte riktigt är tanken med produkten. Miljön du befinner dig i när du drar din Iphone ur hölstret riskerar ändå ha den största inverkan på hur dina ögon och din hjärna upplever färger och kontrast.

Förklaring till grafen

RGB Balance: Vitbalansen i förhållande till D65 från svart (0 på X-axeln) till vitt (100 på X-axeln). Grafen visar avvikelsen i procent i förhållande till D65. Vid 100 procent vitt hos Iphone 5S (och 5C) ligger blått cirka 10 till 12 procent för högt vilket ger en kallare vitbalans.

Gamut/Färgrymd: Visar räckvidden i färgnyanser. Hela ytan, ”hajfenan”, visar alla för ögat synliga nyanser. Den vita triangeln är den uppmätta färgrymden hos Iphone 5S och den ska överlappa den ljusare triangeln som är färgrymden hos sRGB/Rec.709. Dessa överlappar alltså mer eller mindre exakt hos både Iphone 5S och 5C.

Gamut Luminance: Visar hur ljusstarkt färgerna lyser i procentuellt förhållande till standard sRGB/Rec.709. För starkt lysande färger ger ett pastelliknande intryck och för svag luminans gör färgen mer jordnära än hur de ska återges. Iphone 5S har inga som helst betydande avvikelser här.

Gamma Point: Tonkurvan/gamman i förhållande till målet, den gula linjen, med vilken ljusstyrka skärmen tonar från svart till helvit. Fel gamma ger fel kontrastintryck. Inga stora fel värda att nämna hos varken Iphone 5S eller 5C.

deltaE uv: Storleken på felet i gråskalan och bör ligga under dE 3 för att räknas som korrekt. DeltaE uv (dEuv) används enbart för vitbalans/gråskala och är den formel som tydligast klargör avvikelser. dEuv på 10 räknas som synbart fel, vilket också är fallet – skärmarna är något för blå hos både Iphone 5S och 5C.

deltaE 2000: Beskriver felen hos färgnyanser. Målet är att ligga under dE3 för att räknas som korrekt. Även här är det i vitt som störst fel noteras. Övriga nyanser ligger rätt hos Iphone 5S och 5C.

Kommentarer
36 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.