Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Iphone 5S – bättre på allt

Apples nya toppmodell Iphone 5S i den nya färgen rymdgrå har hittat in i 99mac:s testlabb. Den bjuder på en riktigt bra kamera, bättre 4G-stöd och fingeravtrycksläsaren Touch ID.

Design

På utsidan är Iphone 5S nära identisk med Iphone 5. De utvändiga måtten är samma, 123,8 millimeter hög, 58,6 millimeter bred och 7,6 millimeter djup. Vågen stannar på 112 gram för båda modellerna. Föregångaren fanns i svart och silver, medan Iphone 5S finns i rymdgrå, silver och guld.

Vårt testexemplar är rymdgrått, en färg som vi tycker påminner om blyerts. Den nya färgen finns på större delen av baksidan, bara två smala fält längst uppe och nere är i blank svart plast. Kanterna runt om är rymdgrå medan framsidan nästan helt täcks av skärmen, bara en avfasad kant av blankt rymdgrått syns.

Reglage, knappar och kontakter sitter på samma ställen som på föregångaren. Hörlursuttag, Lightningkontakt och högtalare finns i botten, volymknappar och reglage för ringsignal/ljud av finns på vänsterkanten, längst upp finns på/av-knappen och på högersidan finns sim-kortet.

Om vi tänker bort den nya färgen är det framför allt en sak som avslöjar att vi håller i en sprillans ny modell, hemknappen. Den vita fyrkantiga symbolen med rundade hörn är borta och knappen har blivit platt istället för konkav som tidigare. Den runda knappen har fått avfasad kant som på vårt exemplar är svart, men som är silver respektive guldfärgad på de andra varianterna.

Nytt fodral

Apple gör egna skal till sina två nya mobiltelefoner. Till Iphone 5S satsar de på ett skal av läder i sex olika färger, brun, beige, svart, gul, blå och röd. Färgerna har impregnerats i lädret och sitter inte bara på ytan. Ett skal blir ditt för 349 kronor. Läderskalet passar förutom nya Iphone 5S också Iphone 5.

Lädret är format så det täcker knapparna och på insidan finns mikrofiber för att skydda enheten mot repor. Skalet har liknande form som silikonvarianten till Iphone 5C och täcker baksidan och sidorna. Kanten sticker upp någon millimeter framför skärmen utan att täcka den. Telefonen får en helt ny känsla med det mjuka lädret istället för den oftast svala metallen. Telefonen blir något tjockare och lite tyngre. Vågen stannar på 128 gram istället för 112 gram för bara telefonen, men det kan det ju vara värt för att skydda dyrgripen inuti.

Kommentarer
36 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.