Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Iphone 5: framtiden är inte utom räckhåll

UPPDATERAD. Efter en helg med #Iphone 5 finns det oerhört mycket bra saker att rapportera. Och några mindre bra dito. Det är dock ingen större överdrift att säga att detta är den bästa Iphone som någonsin gjorts. Kunde den varit ännu bättre? Läs vårt test.

Summering

Den fråga man måste ställa sig innan man testar eller köper en iPhone 5 är om man faktiskt behöver den. För när man väl fått tag i en så är risken för att man släpper den ifrån sig extremt liten, för att inte säga helt obefintlig. Att hålla i en iPhone 5 är som att hålla i ett smycke - det finns inte en vinkel eller en del av iPhone 5 som inte är närmast extremt välgjord och precis.

Det är, kort sagt, en telefon som Steve Jobs garanterat varit extremt stolt över.

Men det finns problem med iPhone 5 - skärmens beröringskänslighet kanske går att ordna med mjukvara, och ljudet likaså. Den repkänsliga ytan lär vara mer slagtålig än glasytorna på iPhone 4 och 4S, men hur snabbt en iPhone 5 förvandlas från ett mästerverk till telefonins motsvarighet till den första generationens iPod Nano, eller varför inte första generationens iPhone vars baksida inte heller den var allt för vacker efter några månaders användande.

Problemet för Apple är att de inte vill använda billigare men ändå tåligare material som exempelvis plast. Och med all rätt - Apple vill skapa något som både har ett exklusivt utseende och även känns exklusivt, och då krävs det material som faktiskt ger produkten rätt utseende och känsla.

Apple har med iPhone 5 skapat en telefon som verkligen fungerar som en enhet med prestanda, design, exklusiva material, låg vikt och ett utseende som ingen annan telefon på marknaden ens är i närheten av i dagsläget.

Så för att åter ställa frågan vi inledde summeringen med: behöver du en iPhone 5? Om du har en iPhone 4S och är nöjd med den så har du ingen anledning att byta. Men har du en tidigare modell än så kan det definitivt vara läge att fundera över om det inte är dags för en ny telefon snart.

Det finns mycket med iPhone 5 att gilla, även om du tvingas byta ut alla sladdar som har 30-pinnarsanslutningen (eller köpa en eller ett par adapters) och även om ditt favoritfodral inte passar längre, och kanske får du byta din hållare för telefonen i bilen, och så vidare.

iPhone 5 är ett mästerverk. Ja, det finns problem som vi pekar på en bit upp i denna text, men vi gissar att dessa kommer att kunna lösas genom uppdateringar av iOS inom kort.

Telefonens repkänslighet är inget Apple kan lösa med annat än att dela ut gratis skydd eller lösa problemet till iPhone 5S, när den nu kommer, men tills dess är det bara att njuta av vad som tveklöst är marknadens bästa, vackraste och trevligaste mobiltelefon.

Skriven av Joacim Melin
Kommentarer
52 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.