Iphone 5: framtiden är inte utom räckhåll

UPPDATERAD. Efter en helg med #Iphone 5 finns det oerhört mycket bra saker att rapportera. Och några mindre bra dito. Det är dock ingen större överdrift att säga att detta är den bästa Iphone som någonsin gjorts. Kunde den varit ännu bättre? Läs vårt test.

Att Iphone 5 nu äntligen släppts i Sverige har väl knappast undgått någon. Vi hämtade vårt testexemplar hos Apple i fredags förmiddag och vår första titt på telefonen kan du titta på här.

Att Apple byter inte bara kontakt för synkronisering och laddning utan också formfaktor på Iphone är inte helt okontroversiellt – telefonen har med mer eller mindre ändringar sett ut ungefär likadan sedan lanseringen 2007, där Iphone 4 blev ett trendbrott med sina rakare linjer och större användning av glas.

Efter en helg med Iphone 5 har Ida, Adrian och Joacim nu satt sig och försökt summera vad Iphone 5 egentligen betyder - hur är den att använda? Vad är bra och vad kunde ha varit bättre? Efter att ha skrivit i över två dagar är vi nu redo att ge vårt omdöme.

Då testet är långt har vi valt att dela upp det på flera sidor.

Förutsättningarna för Iphone 5 var inte helt enkla - Iphone 4S var, och är, en av världen bästa mobiltelefoner med en riktigt bra skärm, snabb prestanda, närmast perfekta yttre dimensioner och en batteritid som gick att leva med, men samtidigt kunde varit bättre.

Apples lösning på hur de skulle följa upp Iphone 4S är inte helt okontroversiell. Iphone 5 är större på höjden (12,3 cm), lika bred (5,8 cm), och betydligt tunnare (7,6 mm). Att placera Iphone under strykjärnet tycks också ha gjort underverk med vikten, då Iphone 5 endast väger 112 gram vilket kan jämföras med Iphone 4S som väger 140 gram.

Iphone 4S

Iphone 5

Höjd

11,5 cm

12,3 cm

Bredd

5,86 cm

5,86 cm

Tjocklek

0,93 cm

0,76 cm

Vikt

140 gr

112 gr

Det kan tyckas att en viktminskning på 28 gram inte är mycket att skryta med för barnbarnen, men det är på pappret det - i verkligheten är skillnaden enorm och det första intrycket man får när man håller i en Iphone 5 för första gången är att det är en låtsasmodell, att det inte är en riktig telefon man håller i. A5-processorn i Iphone 4S har ersatts av A6-processorn med tre kärnor för grafikhantering och två CPU-kärnor och som är mindre, snabbare och strömsnålare. A6-processorn innehåller dessutom en enligt Apple förbättrad bildbehandling och stabilisator för de som videofilmar och är lite skakiga i tassen.

I kartongen

I kartongen finner man förutom telefonen och de sedvanliga handböckerna också "gemet" för att mata ut sim-kortshållaren, som numera huserar ett nano-sim som vi skriver mer om här, en laddare på en ampere, en usb- till Lightning-kabel och de nya hörlurarna vid namn Earpods som vi tidigare testat.

Prissättningen då? Samma som Iphone 4S - från 5 995 kronor för modellen med 16 gigabyte lagringsyta. Dubbla lagringsytan och lägg på en tusenlapp till 6 995 kronor och vill du ha den största modellen med 64 gigabyte lagringsyta pratar vi 7 995 kronor. Den dyraste Ipad med 64 gigabyte lagringsyta och 3G kostar 7 195 kronor, som jämförelse. Samtliga priser kommer från Apple Store och är för modeller utan abonnemang.

Lightning

Apple har som tidigare noterats dumpat den gamla 30-pinnarskontakten som levt på övertid efter att ha lanserats med den tredje generationens Ipod. Istället är det nu Lightning som vi kommer att ladda och synkronisera Iphone 5 med, och valet till detta har diskuterats en hel del.

Ska man vara en aning krass så är valet av Lightning inte i första hand ett resultat av att iPhone 5 kräver det - mikro-usb hade sin lätt ranka konstruktion till trots räckt utmärkt för att ladda en iPhone 5 som låter sig laddas utan problem med en vanlig laddare på en ampere. Men man gör fler saker än att ladda via kabeln till en iPhone, och då mikro-usb endast har fem ledare (+5 volt, jordning, två kablar för dataöverföring och en kabel för att känna om hela kontakten är ansluten) så innebär det att många av funktionerna som Lightning och den äldre 30-pinnarsanslutningen erbjuder inte skulle fungera med mikro-usb. Bland detta finns att kunna överföra musik analogt eller digitalt. Vidare kan mikro-usb endast leverera upp till två ampere vilket inte hade räckt för iPad som kräver 2,1 ampere för att kunna laddas inom en rimlig tid.

Så valet av Lightning över mikro-usb kan summeras i att mikro-usb helt enkelt inte är "smart" nog, i kombination med att Apple vill standardisera på en enda kontakt för framtida produkter och, givetvis, chansen att kunna tjäna sig en slant på licenser och nya tillbehör. Framtida iPad och iPhone kan komma att kräva ännu mer ström för laddning så om Apple valt mikro-usb hade de kanske ändå behövt byta om några år.

För dig som vill läsa mer om varför Apple valde Lightning över mikro-usb rekommenderas Rainer Brockerhoffs text i ämnet. Han har även postat en uppföljare som också rekommenderas.

Design

Designmässigt är iPhone 5 en fullträff. Det är ingen snack om saken att den här telefonmodellen kommer att gå till historien som en av de mest lyckade genom tiderna, men det är inte utan att man funderar över hur länge telefonen ser så här läcker ut. Vi har testat den svarta modellen, men även den vita är oerhört läcker att titta på. Utmaningen i att hålla just den svarta modellen snygg är att den absolut under inga som helst omständigheter får repas. En repa i den svarta ytan resulterar i ett vitt streck och då är det garanterat inte direkt en elegant telefon så länge till.

Apple har gjort en stor affär av hur de väljer ut de glaspaneler som täcker antennerna på telefonens baksida, där två kameror med en upplösning på 29 megapixel stycket fotograferar aluminiumskalet på iPhone 5 och sedan väljer en maskin mellan 725 utskurna glasbitar för att hitta de som passar exakt rätt mot aluminiumskalet. Glaset framför kameralinsen är i själva verket safirglas som enligt Apple är det näst hårdaste materialet i världen efter rena diamanter, och de slipade kanterna på aluminiumskalet är i själva verket slipade med just diamanter för att skapa vinklar och lyster som tydligen inte går att få fram med ett vanligt femmans slippapper.

Egentligen är detta inte väsentligt - telefonen ser och känns otroligt exklusiv och man undrar för ett ögonblick hur andra konkurrerande tillverkare kan motivera att ta lika mycket, eller mer, betalt för sina modeller när de har en trist plastpanel som baksida på sina telefonmodeller.

Större och tunnare skärm
Den nya skärmen i iPhone 5 är 4 tum diagonalt. Med en upplösning på 1136 x 640 pixel kan den åtminstone i teorin prestera 16:9-format om du ser på film, exempelvis. Skärmen är exakt lika bred som den i iPhone 4S, men 176 pixlar högre. Detta har effekten att alla de applikationer i App Store som ännu inte anpassats till iPhone 5, vilket lär vara ett antal, får så kallade sorgkanter i under- och överkant. Det är ingen överdrift att påstå att det inte är något vidare snyggt, och på en svart iphone 5 så tappar man snart perspektivet på hur stor skärmen kontra den icke-anpassade applikationen är. På en vit iPhone 5 lär det inte vara fullt så förlåtande eftersom du där mycket tydligare ser hur mycket skärmyta som faktiskt inte används.

Den nya skärmen i iPhone 5 är inte enbart större. Den är också tunnare, tack vare att Apple låtit tillverkarna integrera det lager som tidigare låg ovanpå skärmen och som kände av beröringarna från dina fingrar i själva skärmen. Detta har två effekter - dels att skärmen blir tunnare och därmed kan också telefonen göras tunnare, och dels upplever man initialt att ikoner och applikationer ser ut som de snarare är tryckta på en plastfilm som sitter fast ovanpå glaset än faktiskt visas på skärmen. Vidare visas färger i skärmen på iPhone 5 med ett betydligt större djup än tidigare - skärmen i iPhone 4S var inte på något sätt usel, men jämför man exempelvis ikonen för Tumblr på iPhone 4S och iPhone 5 så ser ikonen i den tidigare suddig och urvattnad jämfört med samma ikon på skärmen i iPhone 5. Apples iver att göra skärmen tunnare har dock fört med sig att skärmen i iPhone 5 inte alltid reagerar på beröring på samma sätt som en iPhone 4S. Oberoende tester av skärmen i iPhone 5 visar också att den har en betydligt större färgmättnad jämfört med skärmen i iPhone 4S, som i sig inte var en direkt usel skärm.

Dock har vi noterat att skärmen i iPhone 5 är gulare jämfört med den i iPhone 4S. Här tittar vi på Apples iPhone-sida genom Safari och man ser tydligt att den vita bakgrunden på sidan faktiskt är vit i iPhone 4S jämfört med iPhone 5 där bakgrunden drar åt en blandning mellan gult och gräddvitt.

Tryckkänslighet

När Apple demonstrerade telefonen för oss så hade de också problem med att få telefonen att reagera på beröring där en knapp i kartapplikationen i iOS 6 var placerad i övre högra hörnet och krävde fyra försök innan något hände. Detta är dock inte enbart isolerat till hörnen på skärmen utan även mitt på skrivbordet får man ibland trycka en gång till och då göra det lite hårdare för att telefonen ska reagera.

Andra fenomen som att en viss bokstav kan börja hoppa upp och ned oavbrutet från tangentbordet tills man trycker på en annan bokstav, eller att det kan uppstå ett flimmer på tangentbordet när man byter från bokstavsknappsats till numerisk knappsats förekommer också. Det är oerhört svårt att sia om vad dessa fenomen beror på, men kanske är skärmen känsligare för smuts, fett och liknande som ofta hamnar på skärmen från fingrarna och ansiktet under en hel dag.

Batteritid

Det sitter ett större batteri i iPhone 5 jämfört med iPhone 4S. Om det är enda förklaringen till att batteriet räcker längre låter vi vara osagt. Apple säger att den nya A6-processorn ska vara strömsnålare och samtidigt "upp till dubbelt så snabb" jämfört med föregångaren A5 i iPhone 4S, men faktum är att vi klarade oss på en laddning från fredag eftermiddag fram till söndag kväll, och då användes iPhone 5 till telefonsamtal, e-post, applikationer och annat både över wi-fi och 3g.

Ljudnivå och kvalitet

Det finns två saker att säga om ljudet i iPhone 5. Det ena är att den maximala ljudnivån tycks vara en aning lägre jämfört med iPhone 4S. Detta märks i synnerhet om man kopplar in ljudutgången via en vanlig 3,5 mm-anslutning till en bilstereo då man får höja ljudnivån i stereon ordentligt, utöver att dra upp volymen till i princip max i telefonen, för att det ska bli lite "åka" av.

Det andra är att vi upplever att ljudkvaliteten är bättre jämfört med iPhone 4S. Bättre så till vida att det låter klarare och mer precist, men har man vant sig vid ljudet i iPhone 4S så kan det till en början låta lite tristare, åtminstone är det den initiala reaktionen när vi jämför de två. Oavsett om man spelar ljud via bluetooth eller via en vanlig ljudkabel till hörlurarna så känns ljudet klarare och mer dynamiskt, även när EQ-inställningarna i telefonen är helt avslagna. Kanske är det så enkelt att iPhone 4S färgade ljudet på ett sätt som iPhone 5 inte gör?

Vi kopplade in ett par Sennheiser HD 515-hörlurar till iPhone 5 och testade några låtar, samtliga i 256 kbps aac-format.

En hyperproducerad låt som Advice for the young at heart (Tears for fears - The seeds of love) är en låt som är så genommixad och varje ljud i sig är väldigt rent och behandlat. I vårt test låter den följaktligen så ljuvligt klinisk så man inte riktigt vet var man ska ta vägen.

Depeche Modes epos In your room (från plattan Songs of faith and devotion) är även den en otroligt välproducerad låt med gott om ljudlager som däremot inte alls har samma djup som när vi lyssnar på den genom en iPhone 4S.

Ett test med It's more fun to compute (Kraftwerk - Computer world) ger vid handen att iPhone 5 i våra testlurar klarar av att spela musik även av det mer kliniskt producerade slaget som ju Kraftwerk är kända för, även om det faktiskt kan kännas lite väl kliniskt ibland.

Bröliga Head down (Nine Inch Nails - The slip) kan kännas lite väl återhållen jämfört med hur den låter när vi lyssnar på den med en iPhone 4S. Muse och deras Uprising (The resistance) känns även den mindre fyllig i ljudet jämfört med iPhone 4S.

Och det är nog också där skon klämmer: vi upplever att iPhone 5 färgar inte ljudet på samma sätt som iPhone 4S, och om det är en fördel eller nackdel finns det inget facit på, beroende på vad man har för preferenser när det gäller just ljud.

De nya hörlurarna då? Vi har testat dem tidigare på 99mac och konstaterat att de låter bra men passformen är det lite si och så med. Varken Adrian, Ida eller Joacim fann sig tillrätta med Earpods, som lurarna heter, och de förpassades tillbaka i kartongen igen till förmån för tredjepartslurar som passar bättre.

Samtalsljud

Ljudkvaliteten under samtal upplever vi blivit bättre. Detta kan säkerligen tillskrivas de tre mikrofoner som är inbyggda i iPhone 5. Placerade i botten, uppe vid hörluren och på baksidan mellan blixt och kamera (notera hålet mellan de två i bilden ovan) arbetar telefonen hela tiden med att ta in bästa möjliga ljudkvalitet och samtidigt blockera ute annat ljud som buller och liknande. Både ute på stan och i ett tyst rum är skillnaden märkbar när man pratar - ljudet av den du pratar med låter klarare och den du pratar med kommer märka att du bytt telefon.

Små skillnader i kamerafunktionen

Den bakåtvända kameran i iPhone 5 är annorlunda än i iPhone 4S, trots att den har samma upplösning, åtta megapixel. Med A6-processorns inbyggda bildhantering levereras en del nya möjligheter jämfört med iPhone 4S. Det är nu möjligt att ta bilder snabbare eftersom A6-processorn klarar av att hantera informationen snabbare. A6-processorn innebär också bättre brusreducering och bättre bilder i lägre ljus, vilket innebär att om man fotograferar i sämre ljusförhållanden kommer iPhone 5 automatiskt att pussla ihop bilden till ett resultat där du får ett mindre antal pixel i bilden, men där bilden å andra sidan blir ljusare.

Den första testbilden ovan är tagen utomhus vid 17-tiden i fredags efter en synnerligen mulen och regnig dag. Bilderna ovan visar resultatet med en iPhone 4S till vänster och iPhone 5 till höger. Färgerna i den gamla träbiten ser en aning fylligare ut i bilden från iPhone 5 men annars får kvaliteten sägas vara i princip identisk.

Intressant blir det däremot när vi testar att fotografera inomhus. Bilden nedan visar 99mac-redaktionens rum på måndagsmorgonen i ljuset av fyra halogen-spotlights:

Åter igen visar bilden resultatet av fotograferingen från iPhone 4S till vänster och iPhone 5 till höger. Skillnaderna är inte direkt dramatiska, även om den vita väggfärgen tycks ha en annorlunda ton jämfört med bilden till vänster tagen med iPhone 4S.

Bild från iPhone 4S till vänster och iPhone 5 till höger. Denna bild är tagen i ett rum utan någon artificiell belysning. Grynigheten är mindre och skärpan är bättre i bilden från iPhone 5. Värt att notera är att bilden från iPhone 4S väger mer än bilden från iPhone 5, vilket visar hur A6-processorn och iOS 6 slagit ihop antalet pixel för att få fram bättre ljuskvalitet. Detta är inte att förväxla med hdr utan en funktion där pixlar läggs på varandra för att förstärka ljuset i bilden. Detta minskar antalet pixel i bilden och därmed också dess storlek till förmån för att bilden blir ljusstarkare. Inget för de som vill ha riktigt stora bilder i dåligt ljus men en liten förbättring jämfört med iPhone 4S.

Hdr-fotograferingen är betydligt snabbare med iPhone 5 jämfört med iPhone 4S, mycket tack vare den snabbare A6-processorn. Intressant är också att titta på hur HDR-funktionen faktiskt fungerar i praktiken:

Till vänster är bilden tagen som vanligt med iPhone 5, och till höger resultatet av HDR-funktionen i iPhone 5. Även här ser man tydligt hur detaljrikedomen i lampskärmen är betydligt bättre än i bilden till vänster.

Här ytterligare två exempel på HDR-funktionen:

Den framåtvända kameran levererar nu kvalitet upp till 720p i iPhone 5, eller 960x1280 pixel i stående läge, jämfört med den framåtvända kameran i iPhone 4S som levererar 480p, eller 480x640 pixel i stående läge:

Bild från iPhone 4S till vänster och iPhone 5 till höger.

Navigering

Kartorna i iOS 6 har fått en hel del skäll. Problemen tycks dock inte vara konstanta över hela Sverige, utan verkar vad vi på redaktionen hört vara större nedåt Småland och västkusten. Ute i resten av världen har problemen varit återkommande vilket tvingade Apples VD att be om ursäkt i ett öppet brev till kunderna.

Vi testar dock inte kartorna som sådana i denna artikel, utan har istället tittat på hur de fungerar tillsammans med iPhone 5. Vi satte oss helt sonika i bilen och körde från Upplandsskogarna några mil på små landsvägar och testade hur det fungerade i praktiken över 3g.

Eftersom kartorna när man använder turn-by-turn-navigeringen inte visas i 3d så är prestandan på kartorna betydligt bättre. Kartorna visas också riktigt snyggt på den stora skärmen och dialogrutor och annat fungerar riktigt bra.

Karthanteringen är smart. Bryter man mot den rekommenderade rutten räknar den snabbt om hur man ska köra istället och går man ur navigeringsvyn så visas information om när man ska svänga i form av notifieringar.

Saknar vi något är det information om "säkerhetskameror" och givetvis också vilken hastighet man kör just nu, något som finns i mer avancerade GPS-applikationer från exempelvis Tom Tom och Navigon.

Anslutningsmöjligheterna i iPhone 5 har fått sig en översyn. Precis som i iPhone 4S är det bluetooth 4.0 som gäller.

Fördelarna med 4.0 jämfört med tidigare versioner av bluetooth är inte prestanda, som är den samma som i bluetooth 3.0 + HS, utan att bluetooth 4.0 har betydligt snällare mot batteriet i din iPhone vilket är gynnsamt om man använder trådlösa tillbehör som högtalare, tangentbord och möss. De två sistnämnda lär man kanske inte ansluta till sin iPhone i första taget men just när det handlar om ljudöverföring till högtalare över bluetooth finns det här vinster att göra.

Wi-fi-stödet bygger fortfarande på 802.11n men har nu förbättrats och stödjer nu upp till 150 Mbit/s i överföringshastighet. Det är dock värt att notera att detta är en teoretisk maxhastighet, ofta får man ut 2/3 (eller något mer vid gynnsamma förhållanden) av den prestandan i praktiken.

När det gäller just wi-fi märks det skillnad i både mottagningsförmåga och prestanda även om man sitter med ett äldre 802.11n-nät (via exempelvis Apples Airport Express / Extreme / Time Capsule) känns surfande och annat över wi-fi snabbare än med iPhone 4S. Ännu ett exempel på hur A6-processorn snabbar upp både stora och små saker.

På tal om just wi-fi och 3g - där iPhone 4 hade uppenbara problem med tappade samtal och annat i det som populärt kallades "Antennagate" fick Apple revansch genom iPhone 4S med betydligt högre samtalskvalitet, mycket beroende på att Apple försiktigt konstruerade om den ram runt telefonens ytterkanter vilka också fungerade som antenner.

IPhone 5 tar detta ett steg längre - Joacim som bor på landet och bitvis haft problem med Telia och iPhone 4S har noterat att det fungerar betydligt bättre med iPhone 5. Överlag är också wi-fi-hastigheten och hur iPhone 5 klarar av att bibehålla länk till wi-fi märkbart bättre jämfört med iPhone 4S.

Uppdatering 2012-10-04: Det har rapporterats från flera medlemmar här på forumet att det finns problem med wi-fi-täckningen i iPhone 5. Till en början upplevde vi på redaktionen inte detta men idag så uppträdde samma problem även för oss. Efter att ha startat om iPhone 5 så hade den åter full wi-fi-täckning igen varför detta troligen är ett problem i mjukvara som kan åtgärdas i framtida uppdateringar.

Skillnaden i hur iPhone 5 är konstruerad jämfört med iPhone 4S är också tydlig. Där iPhone 4 och 4S använde metallramen runt telefonen som antenn har iPhone 5 nu två antenner, en i toppen och en i botten som kommunicerar genom de färgade små glaspanelerna som sitter i ändarna på baksidan. Eftersom telefonen har två antenner så tycks Apples idé vara att man inte täcker båda antennerna samtidigt om man håller i telefonen och eftersom glaspanelerna inte leder någon energi så gör det inget om man råkar ha handen emot den ena eller båda av dem.

Vidare är storleken på iPhone 5 sådan att risken för att man lyckas täcka över båda ändarna av telefonen samtidigt under ett samtal ganska liten. Konstruktionen påminner inte så lite om den första generationens iPhone som även den hade en baksida i aluminium och där toppen och botten på telefonen var täckt i svart plast för att öka mottagningsförmågan hos telefonen, som då endast stödde gsm och edge. Det ska också sägas att även iPhone 5 har en liknande ramkonstruktion, och av de bilder och filmklipp vi lyckats hitta av insidan av en iPhone 5 så tyder det på att även den yttre ramen fungerar som antenn men att den inte är den enda antennfunktionen som telefonen har inbyggd.

Huruvida iPhone 5 stödjer "4g", eller lte som standarden egentligen heter, har ju redan diskuterats till leda. Vems "felet" är att iPhone 5 inte stödjer lte i Sverige låter vi därför vara osagt i detta test och konstaterar att både Telia, Tele 2 och Telenor har köpt rättigheter av Post- och Telestyrelsen för att köra trafik på 1800 MHz-bandet från och med första januari 2013. Om de väljer att använda detta frekvensutrymme för att skyffla lte-trafik via återstår fortfarande att se, men vill de använda utrymmet för det syftet måste gsm-trafiken som körs på det frekvensutrymmet flyttas bort. Tre å sin sida har möjlighet att använda 2100 MHz-bandet för lte - de har tillstånd för att köra 3g-trafik där idag och då tillstånden är teknikneutrala har Tre åtminstone i teorin möjlighet att utöka stödet för iPhone 5 och andra lte-enheter.

Uppdatering 2012-10-04: Hastighetstest med Telenor på iPhone 5 infört.

Beväpnade med en iPhone 4S och en iPhone 5 har vi prestandamätt samtliga operatörer med iPhone 5. Siffrorna för iPhone 4S (ovan) finns med som jämförelse för att se om exempelvis Telenor kunde prestera bättre prestanda med iPhone 5 jämfört med iPhone 4S. Diagrammet nedan visar tydligt vilken operatör som presterade bäst i vår jämförelse:

Mätningarna skedde inomhus på 99mac:s redaktion på Målargatan i centrala Stockholm. Värt att notera är också att Tele 2 och Telia är de två operatörer som i dagsläget inte stödjer hspa+. Vi använde iOS 6 i samtliga enheter och Bredbandskollens applikatio och ska man dra två slutsatser av våra mätningar ovan så är det att Tele 2, trots avsaknad av hspa+, har en ruskigt bra fart på sitt 3g-nätverk, medan Tre, som har stöd för både hspa+ och dc-hspa, vid vårt test inte lever upp till förväntningarna.

Telenor har liksom Tre stöd för hspa+ och dc-hspa och här ser vi däremot en enorm skillnad i prestanda, där Telenor slår samtliga konkurrenter på fingrarna ordentligt.

Det ska också sägas att för att såna här mätningar ska vara helt rättvisa så krävs det åtskilliga fler platser där man mäter och jämför bandbredd under flera olika tider på dygnet, men vi tyckte ändå det var intressant att titta på hur resultatet blev.

Den fråga man måste ställa sig innan man testar eller köper en iPhone 5 är om man faktiskt behöver den. För när man väl fått tag i en så är risken för att man släpper den ifrån sig extremt liten, för att inte säga helt obefintlig. Att hålla i en iPhone 5 är som att hålla i ett smycke - det finns inte en vinkel eller en del av iPhone 5 som inte är närmast extremt välgjord och precis.

Det är, kort sagt, en telefon som Steve Jobs garanterat varit extremt stolt över.

Men det finns problem med iPhone 5 - skärmens beröringskänslighet kanske går att ordna med mjukvara, och ljudet likaså. Den repkänsliga ytan lär vara mer slagtålig än glasytorna på iPhone 4 och 4S, men hur snabbt en iPhone 5 förvandlas från ett mästerverk till telefonins motsvarighet till den första generationens iPod Nano, eller varför inte första generationens iPhone vars baksida inte heller den var allt för vacker efter några månaders användande.

Problemet för Apple är att de inte vill använda billigare men ändå tåligare material som exempelvis plast. Och med all rätt - Apple vill skapa något som både har ett exklusivt utseende och även känns exklusivt, och då krävs det material som faktiskt ger produkten rätt utseende och känsla.

Apple har med iPhone 5 skapat en telefon som verkligen fungerar som en enhet med prestanda, design, exklusiva material, låg vikt och ett utseende som ingen annan telefon på marknaden ens är i närheten av i dagsläget.

Så för att åter ställa frågan vi inledde summeringen med: behöver du en iPhone 5? Om du har en iPhone 4S och är nöjd med den så har du ingen anledning att byta. Men har du en tidigare modell än så kan det definitivt vara läge att fundera över om det inte är dags för en ny telefon snart.

Det finns mycket med iPhone 5 att gilla, även om du tvingas byta ut alla sladdar som har 30-pinnarsanslutningen (eller köpa en eller ett par adapters) och även om ditt favoritfodral inte passar längre, och kanske får du byta din hållare för telefonen i bilen, och så vidare.

iPhone 5 är ett mästerverk. Ja, det finns problem som vi pekar på en bit upp i denna text, men vi gissar att dessa kommer att kunna lösas genom uppdateringar av iOS inom kort.

Telefonens repkänslighet är inget Apple kan lösa med annat än att dela ut gratis skydd eller lösa problemet till iPhone 5S, när den nu kommer, men tills dess är det bara att njuta av vad som tveklöst är marknadens bästa, vackraste och trevligaste mobiltelefon.