Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Iphone 5: framtiden är inte utom räckhåll

UPPDATERAD. Efter en helg med #Iphone 5 finns det oerhört mycket bra saker att rapportera. Och några mindre bra dito. Det är dock ingen större överdrift att säga att detta är den bästa Iphone som någonsin gjorts. Kunde den varit ännu bättre? Läs vårt test.

Gsm, 3g, wi-fi och bluetooth

Anslutningsmöjligheterna i iPhone 5 har fått sig en översyn. Precis som i iPhone 4S är det bluetooth 4.0 som gäller.

Fördelarna med 4.0 jämfört med tidigare versioner av bluetooth är inte prestanda, som är den samma som i bluetooth 3.0 + HS, utan att bluetooth 4.0 har betydligt snällare mot batteriet i din iPhone vilket är gynnsamt om man använder trådlösa tillbehör som högtalare, tangentbord och möss. De två sistnämnda lär man kanske inte ansluta till sin iPhone i första taget men just när det handlar om ljudöverföring till högtalare över bluetooth finns det här vinster att göra.

Wi-fi-stödet bygger fortfarande på 802.11n men har nu förbättrats och stödjer nu upp till 150 Mbit/s i överföringshastighet. Det är dock värt att notera att detta är en teoretisk maxhastighet, ofta får man ut 2/3 (eller något mer vid gynnsamma förhållanden) av den prestandan i praktiken.

När det gäller just wi-fi märks det skillnad i både mottagningsförmåga och prestanda även om man sitter med ett äldre 802.11n-nät (via exempelvis Apples Airport Express / Extreme / Time Capsule) känns surfande och annat över wi-fi snabbare än med iPhone 4S. Ännu ett exempel på hur A6-processorn snabbar upp både stora och små saker.

På tal om just wi-fi och 3g - där iPhone 4 hade uppenbara problem med tappade samtal och annat i det som populärt kallades "Antennagate" fick Apple revansch genom iPhone 4S med betydligt högre samtalskvalitet, mycket beroende på att Apple försiktigt konstruerade om den ram runt telefonens ytterkanter vilka också fungerade som antenner.

IPhone 5 tar detta ett steg längre - Joacim som bor på landet och bitvis haft problem med Telia och iPhone 4S har noterat att det fungerar betydligt bättre med iPhone 5. Överlag är också wi-fi-hastigheten och hur iPhone 5 klarar av att bibehålla länk till wi-fi märkbart bättre jämfört med iPhone 4S.

Uppdatering 2012-10-04: Det har rapporterats från flera medlemmar här på forumet att det finns problem med wi-fi-täckningen i iPhone 5. Till en början upplevde vi på redaktionen inte detta men idag så uppträdde samma problem även för oss. Efter att ha startat om iPhone 5 så hade den åter full wi-fi-täckning igen varför detta troligen är ett problem i mjukvara som kan åtgärdas i framtida uppdateringar.

Skillnaden i hur iPhone 5 är konstruerad jämfört med iPhone 4S är också tydlig. Där iPhone 4 och 4S använde metallramen runt telefonen som antenn har iPhone 5 nu två antenner, en i toppen och en i botten som kommunicerar genom de färgade små glaspanelerna som sitter i ändarna på baksidan. Eftersom telefonen har två antenner så tycks Apples idé vara att man inte täcker båda antennerna samtidigt om man håller i telefonen och eftersom glaspanelerna inte leder någon energi så gör det inget om man råkar ha handen emot den ena eller båda av dem.

Vidare är storleken på iPhone 5 sådan att risken för att man lyckas täcka över båda ändarna av telefonen samtidigt under ett samtal ganska liten. Konstruktionen påminner inte så lite om den första generationens iPhone som även den hade en baksida i aluminium och där toppen och botten på telefonen var täckt i svart plast för att öka mottagningsförmågan hos telefonen, som då endast stödde gsm och edge. Det ska också sägas att även iPhone 5 har en liknande ramkonstruktion, och av de bilder och filmklipp vi lyckats hitta av insidan av en iPhone 5 så tyder det på att även den yttre ramen fungerar som antenn men att den inte är den enda antennfunktionen som telefonen har inbyggd.

Huruvida iPhone 5 stödjer "4g", eller lte som standarden egentligen heter, har ju redan diskuterats till leda. Vems "felet" är att iPhone 5 inte stödjer lte i Sverige låter vi därför vara osagt i detta test och konstaterar att både Telia, Tele 2 och Telenor har köpt rättigheter av Post- och Telestyrelsen för att köra trafik på 1800 MHz-bandet från och med första januari 2013. Om de väljer att använda detta frekvensutrymme för att skyffla lte-trafik via återstår fortfarande att se, men vill de använda utrymmet för det syftet måste gsm-trafiken som körs på det frekvensutrymmet flyttas bort. Tre å sin sida har möjlighet att använda 2100 MHz-bandet för lte - de har tillstånd för att köra 3g-trafik där idag och då tillstånden är teknikneutrala har Tre åtminstone i teorin möjlighet att utöka stödet för iPhone 5 och andra lte-enheter.

Uppdatering 2012-10-04: Hastighetstest med Telenor på iPhone 5 infört.

Beväpnade med en iPhone 4S och en iPhone 5 har vi prestandamätt samtliga operatörer med iPhone 5. Siffrorna för iPhone 4S (ovan) finns med som jämförelse för att se om exempelvis Telenor kunde prestera bättre prestanda med iPhone 5 jämfört med iPhone 4S. Diagrammet nedan visar tydligt vilken operatör som presterade bäst i vår jämförelse:

Mätningarna skedde inomhus på 99mac:s redaktion på Målargatan i centrala Stockholm. Värt att notera är också att Tele 2 och Telia är de två operatörer som i dagsläget inte stödjer hspa+. Vi använde iOS 6 i samtliga enheter och Bredbandskollens applikatio och ska man dra två slutsatser av våra mätningar ovan så är det att Tele 2, trots avsaknad av hspa+, har en ruskigt bra fart på sitt 3g-nätverk, medan Tre, som har stöd för både hspa+ och dc-hspa, vid vårt test inte lever upp till förväntningarna.

Telenor har liksom Tre stöd för hspa+ och dc-hspa och här ser vi däremot en enorm skillnad i prestanda, där Telenor slår samtliga konkurrenter på fingrarna ordentligt.

Det ska också sägas att för att såna här mätningar ska vara helt rättvisa så krävs det åtskilliga fler platser där man mäter och jämför bandbredd under flera olika tider på dygnet, men vi tyckte ändå det var intressant att titta på hur resultatet blev.

Skriven av Joacim Melin
Kommentarer
52 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.