Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Iphone 5: framtiden är inte utom räckhåll

UPPDATERAD. Efter en helg med #Iphone 5 finns det oerhört mycket bra saker att rapportera. Och några mindre bra dito. Det är dock ingen större överdrift att säga att detta är den bästa Iphone som någonsin gjorts. Kunde den varit ännu bättre? Läs vårt test.

Skärm och batteri

Större och tunnare skärm
Den nya skärmen i iPhone 5 är 4 tum diagonalt. Med en upplösning på 1136 x 640 pixel kan den åtminstone i teorin prestera 16:9-format om du ser på film, exempelvis. Skärmen är exakt lika bred som den i iPhone 4S, men 176 pixlar högre. Detta har effekten att alla de applikationer i App Store som ännu inte anpassats till iPhone 5, vilket lär vara ett antal, får så kallade sorgkanter i under- och överkant. Det är ingen överdrift att påstå att det inte är något vidare snyggt, och på en svart iphone 5 så tappar man snart perspektivet på hur stor skärmen kontra den icke-anpassade applikationen är. På en vit iPhone 5 lär det inte vara fullt så förlåtande eftersom du där mycket tydligare ser hur mycket skärmyta som faktiskt inte används.

Den nya skärmen i iPhone 5 är inte enbart större. Den är också tunnare, tack vare att Apple låtit tillverkarna integrera det lager som tidigare låg ovanpå skärmen och som kände av beröringarna från dina fingrar i själva skärmen. Detta har två effekter - dels att skärmen blir tunnare och därmed kan också telefonen göras tunnare, och dels upplever man initialt att ikoner och applikationer ser ut som de snarare är tryckta på en plastfilm som sitter fast ovanpå glaset än faktiskt visas på skärmen. Vidare visas färger i skärmen på iPhone 5 med ett betydligt större djup än tidigare - skärmen i iPhone 4S var inte på något sätt usel, men jämför man exempelvis ikonen för Tumblr på iPhone 4S och iPhone 5 så ser ikonen i den tidigare suddig och urvattnad jämfört med samma ikon på skärmen i iPhone 5. Apples iver att göra skärmen tunnare har dock fört med sig att skärmen i iPhone 5 inte alltid reagerar på beröring på samma sätt som en iPhone 4S. Oberoende tester av skärmen i iPhone 5 visar också att den har en betydligt större färgmättnad jämfört med skärmen i iPhone 4S, som i sig inte var en direkt usel skärm.

Dock har vi noterat att skärmen i iPhone 5 är gulare jämfört med den i iPhone 4S. Här tittar vi på Apples iPhone-sida genom Safari och man ser tydligt att den vita bakgrunden på sidan faktiskt är vit i iPhone 4S jämfört med iPhone 5 där bakgrunden drar åt en blandning mellan gult och gräddvitt.

Tryckkänslighet

När Apple demonstrerade telefonen för oss så hade de också problem med att få telefonen att reagera på beröring där en knapp i kartapplikationen i iOS 6 var placerad i övre högra hörnet och krävde fyra försök innan något hände. Detta är dock inte enbart isolerat till hörnen på skärmen utan även mitt på skrivbordet får man ibland trycka en gång till och då göra det lite hårdare för att telefonen ska reagera.

Andra fenomen som att en viss bokstav kan börja hoppa upp och ned oavbrutet från tangentbordet tills man trycker på en annan bokstav, eller att det kan uppstå ett flimmer på tangentbordet när man byter från bokstavsknappsats till numerisk knappsats förekommer också. Det är oerhört svårt att sia om vad dessa fenomen beror på, men kanske är skärmen känsligare för smuts, fett och liknande som ofta hamnar på skärmen från fingrarna och ansiktet under en hel dag.

Batteritid

Det sitter ett större batteri i iPhone 5 jämfört med iPhone 4S. Om det är enda förklaringen till att batteriet räcker längre låter vi vara osagt. Apple säger att den nya A6-processorn ska vara strömsnålare och samtidigt "upp till dubbelt så snabb" jämfört med föregångaren A5 i iPhone 4S, men faktum är att vi klarade oss på en laddning från fredag eftermiddag fram till söndag kväll, och då användes iPhone 5 till telefonsamtal, e-post, applikationer och annat både över wi-fi och 3g.

Skriven av Joacim Melin
Kommentarer
52 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.