Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Theodor

Theodor

Medlem
  • Plats Lund
  • Registrerad 2005-09-01
  • Senast aktiv 2021-10-16
  • Antal inlägg 81

Foruminlägg

De senaste inläggen Theodor har skrivit i forumet.

Ursprungligen av kenjon:

Kolla under Äpplet - Systeminställningar - Strömsparare om den är inställd på att gå i vila efter ett antal minuter. I så fall, sätt den på Aldrig.
Kolla också under Sktivbord och skärmsläckare, att du har Aldrig valt för skärmsläckare. Jag vet inte om det är viktigt men det kan stå att du måste ange lösenord för att "väcka" den ur skärmsläckarläget.
Min Bilder tog flera timmar på sej innan den var klar (den kollar bl a efter dubbletter). En nyare iMac gick det väldigt fort för, vet ej anledningen. Men låt den stå och tugga över natten.
Har du backup kan du ju enkelt köra tillbaka till föregående macOS. Annars avvakta till nästa Combo update, det kan lösa vissa problem med filer.

Skärmen stängs efter 3 minuter, men datorn och hårddiskarna går aldrig i vila.

Jag har en 27" Imac sent 2015 med 3,2 Ghz i5 och 24 GB minne. I förrgår uppdaterade jag den av misstag till Catalina och har fått ganska stora problem. Itunes är oanvändbart. Några bakgrundsprocesser försöker uppdatera bilderna, men det går extremt långsamt och kräver alla kraft av datorn. Inte nog med det. Om jag lämnar datorn i fred att jobba så loggar den ut sig eller stänger av sig så arbetet kommer aldrig blir klart. Det är hopplöst att väcka datorn också. Badboll i fem minuter innan man kommer in. Hur tar man sig ur denna återvändsgränd?

Ursprungligen av barbapappa_86:

Fråga din arbetsgivare.

Jag tror inte de svarar ärligt på det. Därför ville jag höra vad forumet tycker.

Ursprungligen av calinou:

Vad tycker ni som uppdaterat? Ska man uppdatera eller vänta? Det som jag antar ställer till är att alla appar håller på och uppdaterar och då blir krock om man har kvar Mojave.

Vänta. Vänta redan med IOS 13. Enheterna integreras och om du använder påminnelser konverteras de till nytt format och blir oanvändbara på de enheter som inte uppgraderat. Även för dem du delar listor med. Jävulskt system för att tvinga folk att uppgradera.

De har gjort om Itunes till Apple Musik. Min dator har stått och jobbat i en timme nu utan någon prognos när den ska vara klar eller information om vad den gör. Alla spellistor har bytt layout och kolumner igen. Det gör de ofta p.g.a. att apple är en grupp idioter som anser att de ska bestämma ur de konfigurerar din dator. Vet inte hur många gånger jag ändrat alla mina hundratals spellistor. Vad är det för fel på dem? Varför kan jag inte själv få välja vilka kolumner jag vill se?

Dessutom är blir det ett antal program som du inte kan använda. Ibland finns det uppgraderingar, ibland inte. Jag klarade mig hyfsat lindrigt undan. Bara Typinator behövde ny licens och det kostade typ 15$. För dig kan det vara annorlunda, kolla upp det.

Jag är otroligt arg på mig själ att jag uppdaterade. Trodde det bara var en av de vanliga och såg inte att det denna gång var ett nytt system. Min regel brukar vara att vänta minst ett halvår för att uppgradera till nya system och är datorn gammal så försöker jag undvika det helt. Det innebär alltid klåfingrighet där Apple ändrar ens inställningar samt mjukvara som inte lä nere fungerar.

Bara värdelösa funktioner band det som är nytt. Nya Apple Musik är dunderslött och bilderna på albumen saknas (kan vara det den uppdaterar och därför den sår så trög vi får se). Allt handlar bara locka en till att prenumerera på deras musiktjänst, det finns inget nytt för användaren. Apple TV och Podcaster har uppdateringar. Samma ska där, inget intressant bara tröttsamma försök att tjat på en Apples tjänster. Ett nytt program för att hitta sina enheter och ev. kompisar som delar sin position. Anteckningar och påminnelser har också gjorts om. Mest nya onödiga funktioner som jag inte behöver. Tvärtom så sorteras avklarade påminnelser mycket sämre nu än tidigare vilket bara ställer till problem. Man kan koppla på sin iPad som extra skärm och skriva med penna på den. Hela integrationen med iPad tycks ha blivit bättre och jobbar du mycket på spaden kanske det är enda skälet för att uppgradera. Själv har jag en urgammal iPad och kommer inte använda detta på många år. Möjligen kan även den förbättrade röststyrningen vara något för någon, men det känns inte särskilt angeläget för mig. En mängd analyser över skärmtid m.m. kommer också med. Enda resultatet av dem är ännu mer skärmtid för att läsa dem.

Du hör. Jag är jättenegativ. Nästan inget nytt av värde. Bara marknadsföring och pekpinnar från Apple. Mitt råd är att vänta till du köper ny dator och den kommer med Catalina förinstallerad.

Ursprungligen av iller:

Om arbetsplatsen använder sig av Microsoft Exchange kommer dem redan där delvis få åtkomst till mobilen när du lägger in ditt konto.

Vad ser de via Exchange?

Det verkar klart att Ubiquiti har bra grejor, frågan är om jag betalar för onödig överkapacitet. Vi använder nog aldrig mer än 50 Mbit/s (troligen inte ens det) samtidigt och ska jag ha lite marginal på det räcker 100 Mbit/s gott och väl.

Vad är skillnaderna i kapacitet mellan Amplifi HD Router, Edgerouter och Security Gateway. Den första verkar ha allt i ett vilket drar ner kostnaden. Alla har överföringshastigheter lång över det jag behöver, men hur vet man räckvidd?

Ursprungligen av Questa:

Tjena.

Några år sedan man använde iOs/macos men tänkte gå över till den ljusa sidan igen

Men har några frågor som jag hade hoppats få svar på vid en övergång till iPhone.
Jag tänkte gå över och använda jobbtelefonen lite mer då det känns segt att släpa runt på 2 telefoner och jag vill vara lite tillgänglig på jobbtelefon även efter arbetstid.
Men min fråga är angående kontakter och bilder.
Jag vill helst slippa blanda bilder jag tar på jobbet med mina privata. Och även så kontakter givetvis. Finns det smidiga lösningar för detta? Jag vill ju helst slippa använda någon random kameraapp för att ta bilder så de bilderna ska bara landa i den appen.
Men kan man t ex sortera upp bilder efter man tagit dom på ett smidigt sett?
Kör själv Android privat så är inte helt hundra på iOs.

Tacksam för hjälp av funderingar kring detta.

Vad gäller nummer så tänkte jag bara låta min privata vidarekoppla till min jobbtele och sms får man väl kika till ibland ifall nån skickat.

Jag har själv två iPhones. En för jobbet och en privat. Försökte använda samt, men insåg till slut att jag faktiskt inte litade på mitt arbete tillräckligt mycket för att göra det. Av allt att döma kollade de min GPS-position några gånger så jag återgick till att ha två telefoner.

Om du inte vill bli störd efter arbetstid ställer du in "stör ej" i inställningarna. Du kan göra undantag för familj och vänner, men då får du kategorisera kontakterna. Det gör man enkelt på datorn. Bilder kan du på samma sätt lägga i olika album och välja vilka bilder som ska synkas med vilken telefon. Men tar du privata bilder med jobbtelefonen kommer de så klart finnas på jobbtelefonen tills du fört över dem till datorn. Som du ser så förutsätter detta att du synkar med iTunes på datorn. Jag gör det på Mac och vet inte hur bra det fungerar med PC.

USG och AC AP Lite + Switch skulle väl kosta 2500 kr. Ubiquiti Networks AmpliFi HD som föreslogs inledningsvis kostar 1100 kr och en Netgear R6220 drygt 600 kr. Vad får man för mellanskillnaden?

Ursprungligen av iSweden:

Observera att (den trendiga termen) mesh inte är samma sak som handoff. Oftast är det bra handoff/överlämning mellan APs som folk vill ha, inte mesh.
Om du har äkta fiber in i bostaden så har du en fiberkonverter. Efter den sätter du din router (oftast). Jag hade köpt Unifis grejer, ev. bytt routern mot pfSense.

Apple-TV ska inte lagga om WiFi har AC-hastighet. Gamla N är en flaskhals.

Ja det sitter en Raycore direkt vid uttaget. Mediaomvandlare tror jag de kallar den. AC är ett måste, men jag tror Appel-TV laggar mest när jag streamar från datorn. Från internet går det bättre.

Ursprungligen av iSweden:

Med Unifi menar jag följande:
Accesspunkt: UniFi AP AC Lite, UniFi AP AC PRO eller UniFI AP NanoHD
Switch: UniFi Switch 8-60W
Router: UniFi Security Gateway eller pfSense på hårdvara från ex PC Engines

Kanske lite overkill. Men jag gillar friheten och vill kunna köpa var del för sig och även kunna byta delarna individuellt.

Det känns som det blir lite mycket pengar. Vad behöver jag en Switch till? Jag hade tänkt mig bara en router i första hand.

Ursprungligen av Innis:

Beror helt på lägenheten utformning/material i väggarna.Man kan aldrig få för bra täckning så ja jag tycker det är fel.
Min är på 94 kvadrat och jag har tre accesspunkter för att täcka upp så jag får bästa möjliga signalstyrka i hela lägenheten.
Men det där är ett val du själv vet bäst om du behöver göra.

Det rör sig om ett trähus och det går ganska bra att placera routern ungefär i mitten av lägenheten. Min tanke var att klara mig med antenner som går att rikta om, men i värsta fall får jag väl köpa en förstärkare i vardagsrummet.

Men om jag ändå ger mig på Mesh. Skulle denna duga? Linksys Velop VLP0103

Ursprungligen av Innis:

Jag skulle köpa en Ubiquiti Amplifi HD Router https://www.netonnet.se/art/dator-surfplatta/...

Med den så kan man sen bygga ut ett mesh nätverk för bättre täckning.

Jag har googlat hela kvällen och fått uppfattningen att Mesh är overkill för 80 kvadratmeter lägenhet. Tycker du jag har fel?

Ursprungligen av Dalle:

Har du fiber eller ADSL?
De flesta operatörer skickar ju med något bråte till router när man binder upp sig.
Vad har vi för budget att leka med?.

Jag har fiber och funderar på att byta till Bahnhof. De låter en köpa vilken router man vill. Eller så säljer de en Huawei DG8245W2 för 995 kr som antagligen är operatörslåst. Jag noterar att 2,4 GHz bara har 802.11n, men vet inte om det har någon betydelse när 5 GHz har 802.11ac. Ingen aning om hur lång räckvidd den har heller eller om två personer kan streama tv och knappa på mobilerna samtidigt.

Tänkte köpa den billigaste routern som klarar av att serva nätverket jag beskrev i första inlägget. Glad om det inte går över 2000 kr. Ser ganska många billiga routrar för 500 spänn. Duger de, eller blir jag besviken?

Tänker byta internetleverantör och då behöver jag köpa en ny router och det var nog tio år sedan jag gjorde det senaste. Idag har jag en Technicolor TG389 med stöd för 802.11n och ip-telefoni. Jag har En Imac, tre iphones, en iPad, två laptops, en stationär telefon, en Apple-TV och en TV-box från Comhem inkopplade. Alla enheterna är aldrig uppkopplade samtidigt, men vi tittar på varsin TV/dator ganska ofta och i extremfallet laddar något på datorn samtidigt. Apple-TV behöver kabel för att inte lagga, men annars fungerar det OK. Ja inte ip-telefonin, den är helt värdelös – men det är kanske inte routerns fel. Hur som helst ska vi inte har IP-telefoni mer, det räcker med mobilerna. Internet anslutningen är 100/10 och jag får väl ut 60/10 som mest. Ofta betydligt mindre än så. Lägenheten vi bor i är ca 80 kvadratmeter.

Vad behöver jag för router tycker ni? Motivera gärna. Jag måste ha några portar för ethernet-kablar eftersom jag har en nätverksskrivare att koppla in. Eller finns det möjligen en Ethernet-till-Wifi adapter istället?

Ursprungligen av Jesper Ohlsson:

Kanske några tips här:
https://support.apple.com/en-us/HT202036
Jag hade ju testat det där med "languagesetup" som nämns i andra avsnittet.

Tack! sudo languagesetup fungerade utmärkt!

Ursprungligen av barbapappa_86:

Testat att byta till engelska och sedan tillbaka till svenska?

Bra idé, men nope. Det ändrade ingenting.

Julhelgen fick inledas med att köpa en ny Imac för att ersätta en gamma med krånglande hårddisk. Den nya är igång och fungerar (men är lite långsam för att vara helt ny). En skönhetsmiss är dock att knapparna på inloggningssidan är på engelska. Det har hänt även i något annat program att delar av menyer är på engelska (men det kan bero på att det inte är helt översatt). Detta är ett problem då datorns användare inte kan engelska.

Spec på datorn:
iMac (21.5-inch, 2017)
2,3 GHz Intel Core i5
8 GB 2133 MHz DDR4
Intel Iris Plus Graphics 640 1536 MB
Mac OS High Sierra 10.13.6

Skälet till att vi inte installerat Mojave är att vi oroar oss för att en Epson Scanner (och eventuellt en Canon-skrivare) inte längre kommer fungera. Scannerprogramvaran är redan ålderdomlig i High Sierra.

Hittills har jag testat att logga in som root och och byta språk till svenska. Det hjälpte inte. Någon mer idé har jag inte. Finns det någon i detta kompetenta forum som har någon annan idé för få OS X helt på svenska?