Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Theodor

Theodor

Medlem
  • Plats Lund
  • Registrerad 2005-09-01
  • Senast aktiv 2021-10-16
  • Antal inlägg 81

Foruminlägg

De senaste inläggen Theodor har skrivit i forumet.

Ursprungligen av IngoX:

Tredje alternativet beror på exakt vilken hårdvara du har idag. Utifrån den system-info du kopierat antar jag att du har 24 GB RAM (arbetsminne). Men det kan också hända att du dessutom har en ”fusiondrive” som är en 1 TB snurrhårddisk kombinerat med en 24 GB SSD. Enligt info på everymac.com kunde din imac levereras med: En 1 TB snurrhårddisk, alternativt 1 TB fusiondrive (med en 24 GB SSD) eller en 2 TB fusiondrive (med en 128 GB SSD)

Tack för svar. Jag har 24 GB RAM och 1 TB fusiondrive med 24 GB SSD. Jag minns att den redan som ny startade lite långsammare än min gamla som hade 128 SSD. RAM har jag alltid satt i själv på alla macar jag ägt sedan 90-talet. Däremot vet jag inte om jag vågar byta SSD själv. Och när jag ringde närmsta datorbutik för att fråga om de kunde byta SSD och hårddisk lät de väldigt frågande som om jag bad om något konstigt. Det kommer så klart kosta en slant att byta fusiondrive på datorn så frågan är vad som är normalprognosen för en så gammal Mac? Brukar t.ex. grafikkorten ge sig också? (AMD Radeon R9 M390 2 GB)

Jag har en Imac 27" sent 2015 som börjar bli lite trög. Problemet är inte jätteallvarligt, men om man ska förlänga livslängden på den är det nog dags att göra något nu. Fr.a. är de Apple Music som ger badboll, men det händer även med Safari. Allra värst är det när man ansluter en Iphone då brukar Music hänga sig och man får logga ut och in igen för att det ska fungera. Annars är det när Music går från en musikfil till en annan som badbollen kommer fram. Ofta tar det 5-10 sekunder innan programmet svarar när den går från en låt till en annan.

Hårddisken är ganska full kan det ha med saken att göra? Skulle en större SSD hjälpa (idag har jag nog bara 24 GB)? Något annat förslag?

Så här ser Imacen ut ut:

Citat:

Modellidentifierare: iMac17,1
Processornamn: Quad-Core Intel Core i5
Processorhastighet: 3,2 GHz
Antal processorer: 1
Totalt antal kärnor: 4
L2-cache (per kärna): 256 K
L3-cache: 6 MB
Minne: 24 GB

Ursprungligen av juanito:

Visst finns det alternativ ti Apples iTunes. Beror lite på vad du är ute efter, men du pratar fortfarande om iTunes. Det är ju rätt länge sen Apple ersatte iTunes med Apple Music.

Därför att om man skriver om Apple Music tror alla att det handlar om prenumerationstjänsten. Orkar inte ägna åtta inlägg om att förklara det.

Ursprungligen av juanito:

Hittade en sån här tråd medan jag satt i ett möte där jag inte hade så mycket att göra.
https://www.mac-forums.com/threads/music-libr...

Förövrigt när man avinstallerar program på macOS raderas inte deras biblitoeksfiler med inställningar. Så om felet är där behöver man endera radera dessa manuellt eller använda ett program för det. Jag har gjort liknande under iTunes tiden och framför allt med iPhoto. Men saker kan ha ändrats med Music och senare os som Mojave eller senare.

Tack! Jag fick inte något meddelande om korrupt biblioteksfil utan det måste hänt något annat. Filerna finns kvar på hårddisken så musiken kan jag rädda, det är mina spellistor och betyg m.m. som jag blir av med. Det är tillräckligt jobbigt faktiskt. Jag blev av med flera års arbete och fick börja om för ett år sedan. Vill inte göra det igen. Troligen får jag radera hårddisken och installera från backup, men då går hela helgen och jag gjorde det även förra helgen.

Det är tråkigt att Apples uppdateringar blivit så instabila och mitt musikbibliotek har blivit bland det viktigaste jag har på datorn. Jag kan inte fortsätta så här. Jag antar att det inte finns några alternativ till Itunes på Mac, men hur hanterar Windows musikbibliotek?

Ursprungligen av juanito:

Jag vet inte med återinstallerar men det går säkert att göra en cleaning. Jag antar du pratar om macOS.

Vad är en cleaning?

Ursprungligen av hummel:

Vad är det för problem du har med programmet?

Efter en omstart var hela musikbiblioteket borta. Jag kopierar tillbaka det från min backup, men det hjälper inte trots attdet är samma backup som jag installerade från för några dagar sedan. På något sätt förändras den alternativt används andra filer som jag inte känner till.

Kan man på något sätt nollställa Apple music? Typ avinstallera programmet och alla cachefiler och inställningar och sedan återinstallera det? Jag har problem med programmet och vill undvika att radera och installera allt igen.

Tack för tipsen. Jag har lyckats konvertera det jag ska nu.

Det var länge sedan jag behövde göra detta och programmen jag hade fungerar inte längre. Google-resultaten verkar suspekta och jag vågar inte ladda hem det ha hittar. Vad använder ni för program om ni behöver konvertera från Flac eller wma till apple Lossless eller mp3.

Ursprungligen av Innis:

Är din startskiva 6TB stor?

Nej, backupen. Det är den som avkrypteras.

Ursprungligen av iSweden:

Ta det lugnt Theodor. Kryptering av startenheten är riktigt bra och rekommenderas. Apple kaller det FileVault och det brukar inte ta så långt tid. Kom ihåg att håll ordning på dina lösenord och använd lösenordshanterare.

Problemet är det motsatta. Backupen avkrypteras från att ha varit krypterad så länge jag haft den. Detta bara för att Apple inte kan ge sina översättare tid att göra ett ordentligt jobb. Hela Catalina har varit genomuselt.

Tid lär det ta. Den har stått och tuggat hela dagen och är nu på 301 GB av 6 TB. Sedan ska jag kryptera på det ingen. Det lär ta hela veckan. Men det är inget mot vad det tog att starta Apple Music efter Catalina-uppdateringen. Apple har nog lagt ner ambitionen att folk ska ha stationära datorer. Det räcker med iPhone och iPad för dem.

Just nu är jag riktigt trött på Apple. Efter ett halvår med oändligt många problem (sedan Catalina-uppdateringen) har jag blivit tvungen att radera hårddisken och börja om. När jag la till min backuphårddisk fick jag frågan om jag ville kryptera den, det vill jag inte eftersom den redan var krypterad. Något överbetalt packa på Apple ha bestämt att det betyder att hårddisken ny ska avkrypteras. Det kommer ta flera dygn innan det blir klart, plus att all säkerhet i krypteringen är förstörd, filerna går ändå att återställa eftersom de en gång funnits på hårddisken. Jag förstår inte hur de kan göra något så fruktansvärt idiotiskt. Nu undrar jag om jag kan stoppa avkrypteringen på något sätt utan att förstöra backupen?

Ursprungligen av theplague:

Jag uppfattar att det inte hänger sig på samma vis.

Nej det gör det inte. Musik har bara 2 GB minne och jag har ingen växelfil som är 50 GB stor, så det är bättre. Antalet filer utan bilder minskar snabbare än tidigare, men det vore synd och säga att det minskar snabbt. Allt fortfarande långsamt, hårddisken smattar konstant och Musik ger badboll.

Ursprungligen av theplague:

Det finns en uppdatering for Catalina ute nu.
En av punkterna i release notes är:
” Improves reliability of migrating iTunes library databases into the Music, Podcasts, and TV apps”

Kanske har det något att göra med det vi upplever.
Har uppdateringen på väg ner nu. Hoppas.

Jag har installerat den i natt, men inte vågat öppna Musik än...

Ursprungligen av theplague:

Vart ser man status på vad som händer i Musik?

Nere till vänster när man har spellistorna framme. Ser för övrigt i Aktivitetskontroll hur programmet äter minne. Startade om musik för en halvtimme sedan och då förbrukade det 45 GB. Vid omstart tog det några enstaka GB och nu är det uppe i 22 GB,

Kan man på något sätt begränsa detta? Förbjuda för stora växelfiler eller något liknande?

Ursprungligen av theplague:

Jag upplever samma seghet som trådskaparen beskriver. Värdelöst!

Fortfarande två dygn efter uppdateringen visar musik "läser in bilder" samtidigt som antalet låtar som saknar sina bilder sakta minskar. Det kommer ta till jul i den här takten. Det går inte att lämna datorn själv för då äter musik upp allt minne och det tar en kvart att logga in igen. Ofta är man utloggad och får intrycket att datorn startat om (men något pling har inte hörts). Inloggningen tar en kvart till – även efter omstart. När man kommit så långt att man kan tvångsavsluta Musik går datorn oftast att använda. Medan man jobbar håller sig datorn någorlunda i schack även om den är väldigt långsam.