Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Axafluff

Axafluff

Medlem
  • Registrerad 2004-03-15
  • Senast aktiv 2010-01-20
  • Antal inlägg 37

Foruminlägg

De senaste inläggen Axafluff har skrivit i forumet.

Hej!

Funder lite på kombinationen MBP med utskrift trådlöst via Airport Express med en Canon Lasershot LBP3460 på USB-porten. Någon som vet om den skrivaren fungerar med Airporten?

Tack!

Skandiabanken fungerar utmärkt med Firefox, om det är ett alternativ. Jag är mycket nöjd iaf.

Kolla pmset i terminalen, läs under "Scheduled event arguments"

pmset allows you to schedule system sleep, shutdown, wakeup and/or power
on. "schedule" is for setting up one-time power events, and "repeat" is
for setting up daily/weekly power on and power off events. Note that you
may only have one pair of repeating events scheduled - a "power on" event
and a "power off" event.

type - one of sleep, wake, poweron, shutdown, wakeorpoweron
date/time - MM/dd/yy HH:mm:ss (in 24 hour format)
time - HH:mm:ss
weekdays - a subset of MTWRFSU ("M" and "MTWRF" are valid strings)
owner - a string describing the person or program who is scheduling this
one-time power event (optional)

kanske funkar, har inte provat

Jag har använt Tiger nästan-GM på en bekants iBook G4 1 Ghz med 512 Mb. Det är avsevärt snabbare än Panther, fönster-wiggletestet går äntligen undan Jag har inte sett sånt flyt och respons i ett GUI sedan jag använde FluxBox på Linux. Du kommer bli så nöjd!

Ursprungligen av rk:

Jag frågade en kollega som är PC-nörd varför de inte hade lagt av med PS/2 för länge sen och enligt honom så funkar inte USB i DOS-promten och därför leveras alla PC med PS/2-utgångar ännu. Av någon anledning är ofta PS/2-grejerna billigare.

(Jag som brukade fnissa lite skadeglatt när de hyllade DOS får hålla tyst nu när jag förstått att Terminalen kan vara bra...)

Visserligen är både DOS och shellprogrammen bash/tsch/zsh mm lika på ytan, men hua vad DOS är/var en inkonsekvent, kraftlös, oflexibel och blek kopia av unixshellen och CP/M!

MACMINI 1.25GHZ/256/80G/SD/AP/BT/S

Beställd 25/2 - Beräknad "on or before" 18/3 - skeppad idag 17/3 - till Stockholm 18/3. Skulle kommit hem under kvällen men fel adress. Hämtade den hos TNT i Sollentuna efter ök. Vad fin den är!

Senast redigerat 2005-03-18 22:15
Ursprungligen av sugplopp:

De första två filerna perfekt på min iBook G4 933. Den tredje filen verkar inte vara riktigt frisk.

Jobbigt, Stephan.

Jag har samma dator och instämmer i bedömningen. (iBookG4 933/640, första visningen av filmerna.)

Jag är osäker på vilken effekt det har men man kan välja språk i Inspector/T(ext)/More/Språk.

Ursprungligen av William Naversten:

Jag har lagt till portkoppling i Airport på port 21. Valde mitt interna (fasta) IP samt "21" på bägge alternativen.

Nästa steg; måste jag då lägga upp ett användarkonto för varje person under inställningar? Så att de får en helt egen användarprofil på min dator? Bara för ftp-åtkomst?

Hej

läs
http://www.macosxhints.com/article.php?story=20041012112759147

(men om man ändå kunde få ett chroot:ad ssh/sftp...suck)

Ursprungligen av Pär:

Det är väl inte många som upplevt modemen innan 14k4bps?
Fanns väl inte så mycket att ansluta till innan den gregorianska kalendern slått ett årtal så 14k4 var normalt (och 19k6 var hajtäck).

När jag gick i 7:an ca 86-87 så fick jag ett utrangerat internt modem på 300 baud (ca=150 bps ). Jag fick det tyvärr inte att funka. Bodde ett tag i USA 89-90 och tankade från BBS:ar i 2400, högsta önskan var ett USR Roboticsmodem á 9600. Jag har fått återupprättelse nu med 10/10 BBB

Senast redigerat 2005-01-22 22:51

Jag har spanat länge och fejk-konfat en liten Shuttle-PC på www.datorbutiken.com. Tänkt som en liten filserver med externa FW-hårddiskar körandes Gentoo, nåbar från jobbet via ssh så jag kan hämta artiklar från min lilla forskningsartikeldatabas + filmserver mm. Ut med det gamla in med det nya, en härlig liten MacMini med Superdrive och airport extreme är nu beställd! Vågar man låta den stå i garderoben?

Ursprungligen av Axafluff:

Jag orkade inte pyssla med dyndns för att komma åt min dator från jobbet så jag skrev följande bash-script och lade det i crontab. Därefter kan jag se min IP-adress i en textfil på min hemsida. Scriptet körs en gång i timmen och lagrar IP på hemsidan via FTP. Utifrån ovan diskussion om MAC (i den mån det är värt det) så lade jag till rad 3. Man kan förenkla scriptet och evt ändra så att filen på websidan inte skrivs över utan texten läggs till, kryptering mm. Med detta skript slipper man tusentals mejl med IP som programmet tidigare i tråden ovan gissningsvis ger.

#!/bin/sh
date > /tmp/ip #Tidstämpel
hostname >> /tmp/ip #Spara URL
ifconfig en1 | sed -e '3,4w /tmp/ip' #Spara IP och MAC
ftp -u ftp://login:[email protected]/kontonamn/eller/motsv /tmp/ip
rm /tmp/ip

Lycka till!

Oj det var visst ett par problem som många av er påpekade! Jag sitter med DHCP på BBB och har kopplat bort NAT i min Airport Express så mitt eget ip är det som syns för världen. Jag var visst lite trångsynt.

#!/bin/sh
date > /tmp/ip #Tidstämpel
hostname >> /tmp/ip #Spara URL
curl -s www.whatismyip.com | grep "Your IP" | awk '{print $4}' >> tmp/ip # via whatismyip.com
ftp -u ftp://login:[email protected]/kontonamn/eller/motsv /tmp/ip
rm /tmp/ip

Kanske inte världens renaste lösning, beroende av whatismyip.com, och jag kan ju som sagt inte testa den själv. Men förmodligen billigt och enkelt i alla fall.

Edit: Snott från http://forums.macosxhints.com/showthread.php?t=12771 och
http://www.macosxhints.com/article.php?story=20030607094823255 och
http://macslash.orgcomments.plsid=3758&op=&threshold=0&commentsort=0&mode=thread&cid=0
under inlägget "what if i am behind a router?"

--------------------------------------------------------------------------------------------------------
För alla er som tycker allt det här är skumt, så är här en snabb Googleskörd av länkar men det finns fler och säkert också betydligt bättre. (Liten varning: det är sjukt mycket att läsa, men man kan göra snabba praktiska lösningar sen som blir precis som man vill + gratis exkl din egen tid för inlärning och utförande):

http://www.macdevcenter.com/pub/ct/51

http://www.freebsd.org/doc/en_US.ISO8859-1/books/handbook/index.html
framförallt kap 3 "Unix basics"

Vid prompten Dittnamn@DittDatorNamnEllerAdress:~/ så skriv man KommandotDuUndrarÖver exv ls, cp, mv, ifconfig, diskutil, df, du, ps, top, sed, grep, awk, pico, vim och tusentals andra.
Utifrån ovan:
man date (och retur sen)
man hostname
man curl
man grep
man ftp
man rm

Fastnar du, sök i Google efter ord som du undrar över exv "terminal wan ip", "terminal diskutil", "terminal applescript" "osx unix tutorial terminal", "osx freebsd" eller liknande tills du hittar något användbart. Lägg gärna till något/några övergripande ord exv osx/unix/terminal så blir det fler relevanta träffar. Efter ett tag får du in vanan och ser direkt på Google om det är användbart eller inte.

** Är det ingen som kan göra en bra samlingssida för länkar till introtexter unix/terminal som vi kan länka till varje gång det är någon som undrar? **

Jag orkade inte pyssla med dyndns för att komma åt min dator från jobbet så jag skrev följande bash-script och lade det i crontab. Därefter kan jag se min IP-adress i en textfil på min hemsida. Scriptet körs en gång i timmen och lagrar IP på hemsidan via FTP. Utifrån ovan diskussion om MAC (i den mån det är värt det) så lade jag till rad 3. Man kan förenkla scriptet och evt ändra så att filen på websidan inte skrivs över utan texten läggs till, kryptering mm. Med detta skript slipper man tusentals mejl med IP som programmet tidigare i tråden ovan gissningsvis ger.

#!/bin/sh
date > /tmp/ip #Tidstämpel
hostname >> /tmp/ip #Spara URL
ifconfig en1 | sed -e '3,4w /tmp/ip' #Spara IP och MAC
ftp -u ftp://login:[email protected]/kontonamn/eller/motsv /tmp/ip
rm /tmp/ip

Lycka till!

Ursprungligen av Samuel K:

Det där är bara ett konfigurationsproblem, men jag minns tyvärr inte på rak arm hur man löser det. LaTeX kan antingen använda högupplösta bitmappade typsnitt (så att varje tecken blir en svartvit bild) eller bädda in hela vektoriserade typsnitt i de genererade PDF:erna. Ett LaTeX-genererat PDF-dokument med bitmappade tecken ser hackigt ut på skärmen och är oftast segt att skrolla i, men kör man ut det på papper ser det helt OK ut eftersom tecknen är ganska högupplösta.

Lyckas du ställa in (pdf-)LaTeX så att de genererade PDF:erna får vektoriserade bokstäver i stället kommer problemet att bli avhjälpt. Själv har jag inte det problemet på min iBook, och jag kör med en standardkonfigurerad fink-installation.

Innan jag switchade från Linux/Gentoo så skrev jag en del forskningsartiklar i LaTeX och problemet ovan löste sig när jag hämtade hem och konfigurerade för Postscript T1-typsnitt (T1 vektor T3 bitmap). Sök på Google. Det fanns massor av info, åtminstone för Linux, när det var aktuellt för mig.

Wordnet

Slår allt som finns (har iofs inte kollat : ), tycker jag. Sök på Google så finns den på cogsci.princeton, första träffen tror jag. Det finns en installerare för osx som funkar utmärkt på någon tysk sida. Läs om Wordnet och prova de olika sättet att se relaterade ord (hypo-/hypernymer,antonymer,synonymer mm). Tidigare hade jag Websters unabridged fetordbok, men har aldrig behövt slå i den efter Wordnet.