Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Jonas Mellander
  • Sysselsättning Nätverksspecialist med en handfull passioner vid sidan av jobbet.
  • Registrerad 2005-01-09
  • Senast aktiv 2016-08-09
  • Antal inlägg 1013

Foruminlägg

De senaste inläggen Jonas Mellander har skrivit i forumet.

Ursprungligen av Jonas Mellander:

Har du tillgång till (eller känner någon med) en modern Macbook Pro med Thunderbolt2 så att du kan testa? Vore onekligen värdefullt att höra om det funkar.

Har du möjlighet att testa detta, @oskish?

Ursprungligen av oskich:

Mkt trevlig skärm - Kör den dock till min PC (Asus G20 med Nvidia Geforce 970), har inte provat med Macen...

Har du tillgång till (eller känner någon med) en modern Macbook Pro med Thunderbolt2 så att du kan testa? Vore onekligen värdefullt att höra om det funkar.

Ursprungligen av oskich:

Jag har en sån här - DP och USB 3.0 med en kabel till datorn

http://www.webhallen.com/se-sv/datorer_och_ti...

Det var ju intressant. Synd att det inte var en 4K-skärm, vilket är vad jag var på jakt efter. Men jag ser att de har andra som möter det kravet. Får undersöka vidare.
Var har du för dator när du kör detta?

Ursprungligen av Thomas Ytterberg:

Ja, fast har du ett exempel på en sådan produkt?

Bara för att det finns beskrivet på papper i en standard (och det går att läsa på Wikipedia etc.) betyder inte att alltid är det bara är något "rent tekniskt". Tillverkarna av kretsuppsättningar måste bygga in funktionen och det måste fungera i båda ändarna, dvs både grafikkretsarna i datorn och i skärmen. Mig veterligen fungerar inte usb över Displayport i någon ände. Men det vore givetvis intressant att se exempel på motsatsen.

Nej, det har jag inte. Allt jag försöker säga är att rent tekniskt är det möjligt eftersom standarden tillåter det. Så det skulle mycket väl kunna dyka upp (även om jag misstänker att chansen är liten med Thunderbolt3 runt hörnet).

Ursprungligen av Thomas Ytterberg:

Thunderbolt-skärmen är något alldeles eget i och med att den har den här funktionen. Displayport hanterar inte usb. För att använda den inbyggda usb-hubben behöver du dra en separat kabel. Och det är just det, en usb-hubb under samma skal som skärmen. Usb-funktionen har vanligtvis utöver strömförsörjning ingen som helst förbindelse med skärmen i övrigt.

DisplayPort 1.2 har stöd för att köra USB. Och Apple har stöd för DP 1.2 på Thunderbolt-porten åtminstone på nyare datorer. Så rent tekniskt ska det gå. Huruvida Apple valt att implementera eller stödja detta är en annan sak.

Hjälper en bekannt med hans dator. Har gått över från POP3 till IMAP då han skaffat sig en iPhone och det lämpar sig bättre i min mening.
Har tagit bort POP-kontot som var definierat.
MEN, under "Mappar på den här datorn" ligger fortfarande Inkorgen kvar trots att det finns en ny under IMAP-kontot.
Och högerklickar jag på en så finns inget alterantiv för att att tag bort mappen. Så det är ju uppenbarligen mer än en vanlig mapp fortfarande. (Den har även den typiska Inkorgs-symbolen.)

Några tips på hur jag kan bli av med den?

Detta var POP3. Och kontakt hade vi hela tiden.

Hjälpte en god vän med problem i Apples Mail.
Av någon anledning hade han problem att radera mail. När han raderar dem blir de gråa på raden. Och knappen för att radera mailet förvandlas till "Lägg tillbaka". Och när man dubbelklickar på det så är det tomt.
Han provade att bygga brevlådan försvann nästan alla mail. Men via webmail kunde man se dem.
Vi provade att skapa ett nytt konto, och kunde då se alla gamla mail. Men samma problem uppstod igen. Dock verkade "ombyggnad" denna gång fungera bättre.
Jag provade att googla Apple mail och Radera och Lägg tillbaka men det var tunnt med träffar.

Någon som vet vad som hade hänt och vad man ska göra för att undvika det? Jag kollade runt i menyer osv men kunde inte hitta något uppenbart.
Han kör Mail 3.6 (MacOS 10.5).

Ursprungligen av studiox:

Mest nyfiken, men vad tror du Wireshark skulle ge för tips här?

Jag tror inte att programmet i sig ger tips. Men det är ju rimligen något som skickas från datorn som får nätet att balla ur. Och wireshark kommer att visa vad som skickas och tas emot. Sedan måste man analysera det data Wireshark visar, vilket inte är någon omöjlighet om man vet vad man borde se och inte.
Jag har dock inget specifikt som jag misstänker riktigt. Men det är det första steget jag skulle ta. Kanske mest för att jag har en förkärlek för protokollanalys

Jag tror inte att en Mac från 2006 har 11n-stöd. Och någon firmware kommer inte ändra det. Det är hårdvaruavhängigt.
11n kan prestera 100Mbps, men inte de 100Mbps Full duplex (200Mbps om man slår ihop max i respektive ände) som ditt bredband eventuellt ger. Så rent teoretiskt blir det nog en lite flaskhals. Men det är bara teoretiskt.
Dock tror jag som sagt att din dator blir den största flaskhalsen med 11g.

En protokollanalysator (dels på Macen och dels på någon av datorerna som är anslutna till switchen) skulle nog ge en god hint. Wireshark tänker jag på. Samt terminalinloggning på switchen för att se om det finns några loggar eller liknande.
En annan sak att observera är om det blir några förändringar i ARP-cachen på PC-datorerna när du kopplar in din dator. "arp -a" i Windows terminal. Kan ju vara så att du skapar någon slags adresskonflikt och "suger åt dig" trafiken. Att du skulle få MAC-adresskonflikt låter så klart mer osannolikt, men eftersom jag inte vet om du har någon skum programvara på din dator så kan en titt i bryggtabellen på switchen vara en idé.

Counterpath, som gör X-lite, har släppt deras lite profsigare klient Bria för Mac ganska nyligen. Den har dessutom stöd för video över SIP i någon slags HD (X-lite är ju väldigt begränsad upplösningsmässigt). Kostar typ 50 USD. Jag ska snart köpa en både för Windows och Mac och kan kanske berätta mer då.
CounterPath Corporation | Home

Kan det vara så att din dator är köpt i USA eller så, och bara har 11 kanaler på 2,4GHz? Tänkte på det faktum att det stod US som landskod.
Om AirPorten står på Auto-kanalval så är risken ganska stor att den väljer just 12 eller 13.
Du kan verifiera det genom att ställa om den manuellt till kanal 12 och 13 och se om Macbooken får problem.

MAC-adressen du ska skriva in i Thomson-routern är den trådlösa MAC-adressen på Airporten. (Står på etiketten bland annat, eller under summary i AirPort Utility. Airport ID).
På Airporten ska du sätta den under WIreless som "Particiate in WDS network", och på WDS-fliken ställer du sedan in den på WDS remote. Och i fältet för WDS Main skriver du in den trådlösa MAC-adressen på Thomson-routern samt kryssar i "Allow wireless clients".
Båda måste som sagt stå på samma kanal.

Enda sättet att förlänga det trådlösa nätet med AirPort är att sätta den i accesspunkts-läge med WDS (möjligt att det kallas WDS-slav eller något).
I detta läge kan man använda WDS där man etablerar en "port" eller brygga mellan de två accesspunkterna. Detta görs genom att para ihop två MAC-adresser, och denna förbindelse (som är stateless (det förhandlas inte med 802.11 Authentication eller 802.11 Association)) beter sig som vilken annan switchport i respektive ände, med allt vad det innebär.
Men för att detta ska fungera måste Thomson-routern ha stöd för WDS, och man måste ta reda på respektive MAC-adress.
DHCP och routing ska skötas av Thomson-routern, och APE:n måste vara så "dum" som möjligt.

APE:n kan man ansluta som klient mot Thomson-routern, men då associerar den bara med sin egen MAC-adress, vad den gör då är att förbinda skrivarservern och AirTunes-noden. Jag vet inte om man i detta läge även kan sätta enheter på ethernetsidan eller ej. Men gör man det så måste den ha viss protokollintelligens och skriva om ARP-paket samt ha koll på vilken MAC-adress som har vilken IP-adress eftersom associeringen den gör till routern bara är med dess egen MAC-adress, så all trafik måste se ut att komma från den.
Lite bökigt, och ja, allt är inte så enkelt som Apple får det att framstå. Åtminstone inte om man inte har Apple rakt igenom