Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
janwic

janwic

Medlem
  • Plats Mölndal
  • Registrerad 2006-04-11
  • Senast aktiv 2014-08-14
  • Antal inlägg 37

Foruminlägg

De senaste inläggen janwic har skrivit i forumet.

  • Medlem
  • Mölndal
  • 2014-08-14 14:56
Ursprungligen av mattiL:

Öppna verktyget Console och titta under All messages.
Om du inte hittar Console, sök efter det med Spotlight, Console heter något annat på system med svensk inställning.

Tack, att starta Console är inget problem, men däremot vad jag skall titta efter.

  • Medlem
  • Mölndal
  • 2014-08-12 11:00
Ursprungligen av dvalfrid:

Får du några fel i loggarna?

Har du något tips på i vilken logg jag skall leta?

  • Medlem
  • Mölndal
  • 2014-08-12 09:50

Hej,

Jag bytte nyligen ut hårddisken på min iMac (24" Mid 2007) mot en Seagate hybrid-disk (ST2000DX001). Installationen såg ut att ha gått bra, och efter ett antal timmars arbete vid datorn uppgraderade jag till Mavericks. Först efter arbetsdagens slut visar det sig att datorn har fått problem med att vakna från vila. Det var oklokt av mig att inte låta flera dagar gå mellan installationerna, för nu vet jag ju inte säkert om det är disk- eller OS-installationen som är boven (jag postar under Lagringsenheter, men tråden kanske passar lika bra under OS X).

Felet yttrar sig så att datorn sover gott och vaknar vare sig för tangentbordstryck, musrörelser eller nätverkstrafik. Enda sättet att få igång den är att 'hårdstänga' den med ett antal sekunders tryck på starttangenten, och sedan starta den igen. Om jag stänger av sovfunktionen (genom att ställa Datorn i viloläge till Aldrig under Strömsparare) så undviker jag problemet, men att aldrig kunna få datorn i vila är inte bra.

(Tillagt efter trådstart)

En kanske viktig observation - vid några sällsynta tillfällen går datorn ned i en vila den kan bli väckt från. Jag tycker mig ha märkt att de 'dåliga' tillfällena skiljer sig från de 'goda' på två sätt. För det första så kommer det ett mekaniskt ljud under kanske en halvsekund, antingen från HDD:n eller den optiska enheten (ett 'do-donk'-surr). För det andra så lyser den optiska musen även efter att datorn gått till vila (detta alltså vid en inte väckbar vila). Det kanske är frågan om ett somna-problem, inte ett vakna-problem?

Jag har:

... men förmodligen har jag missat något ändå. Vad kan det vara?

Senast redigerat 2014-08-12 11:01
  • Medlem
  • Mölndal
  • 2013-06-12 15:24

Glöm denna trådstart, problemet är orsakat av låg nätverksprestanda på just denna burk. Det har alltså inte med Time Machine att göra.

  • Medlem
  • Mölndal
  • 2013-06-09 20:54

Time Machine-problem har det skrivits mycket om både på 99mac.se och annorstädes. Jag har försökt att vara en duktig kille, och läst på http://Pondini.org:s utmärkta sammanställning. Mitt problem tycks vara annorlunda:

  1. Jag avser att ta backup från tre Mac:ar mot en gemensam Time Capsule (TC)

  2. För att inte Mac:arna skall konkurrera om TC-utrymmet så ordnar jag att respektive sparsebundle får en max-storlek (beskrivs här: http://Pondini.org/TM/A8.html)

  3. Jag fick igång backupen från första Mac:en utan problem, men nästa Mac fastnar i initieringen av den första backup:en. Time Machine visar meddelandet "ansluter till hårddisken", och man ser hur en tillfällig sparsebundle skapats på TC (innehåller 'tmp' i filnamnet). Det skall dock bara ta någon sekund för Time Machine att ersätta den tillfälliga sparsebundlen med den riktiga. Det sker aldrig.

  4. Detta tror jag är viktigt: när jag begär att Time Machine skall avbryta backup-tagningen visar Time Machine meddelandet "Stoppar säkerhetskopiering" i evig tid

  5. Detta tror jag också är viktigt: jag har försökt att låta Time Machine göra backup mot en annan dator, men samma fel uppträder även då. (Jag kan inte prova att göra Backup mot lokal disk, eftersom den är så liten).

  6. Åsså kan möjligen detta vara viktigt: användaren säger att vissa nätverksaccesser tar ruskigt lång tid från denna burk. Burken kör 10.6.8.

Någon som har en bra gissning? SMB-problem?

  • Medlem
  • Mölndal
  • 2011-12-06 08:30

Tack för svaren på mina frågor.

Capeman undrade

Citat:

Vad tycker du är dåligt med konverteringen till HDMI?

. Jag kan ställa in upplösningen så att skrivbordet antingen inte fyller hela bildstorleken på min projektor, eller så blir skrivbordet något för stort så att inte menyraden syns. Mac Minin har en DVI-kontakt (stora sorten) med en påskruvad adapter till HDMI. Därefter HDMI-sladd till en HK-receiver och vidare till en Sony-projektor. Hur har du gjort för att få dina grejor att funka?

  • Medlem
  • Mölndal
  • 2011-12-04 09:25

Hakar på tråden med lite detaljfrågor:
1* Måste jag vara inloggad på en dator, eller kan ATV välja valfritt, oinloggat konto på datorn?
2* Kanske rentav ATV kan väcka en sovande dator?
3* Om jag måste vara inloggad, måste jag ha programmet (iTunes, iPhoto) igång på datorn?
4* Kan ATV plocka ned alla bilder från iPhoto, eller måste jag ha lagt upp dem på något särskilt sätt först (typ album)?
5* Är det något problem med att ha flera olika datorer hemmavid?
6* Är det krav på några särskilda OS-versioner på datorer och paddor?
7* Om valet står mellan en ny ATV och en begagnad, gratis Mac Mini (med 10.6 på), vilka för- och nackdelar finns?

När det gäller sjunde frågan så behöver man ju inte vara synsk för att fatta att det är en gammal Mini jag har hemma i vardagsrumshyllan. De egenskaper jag själv uppfattar med denna konfiguration är följande:
+ Läser DVD-skivor
- Dålig HDMI-konvertering
- Tangentbord och mus tar plats vid bordet

  • Medlem
  • Mölndal
  • 2011-02-08 15:14

Jag puffar tråden - är det någon som har något tips för hur jag ser nästa bild i Powerpoints föredragshållarvy?

  • Medlem
  • Mölndal
  • 2011-01-25 15:44

Hej alla,

Jag körde just mitt första gig med PowerPoint 2011 installerat. Jag gjorde det utan att först ha kört igenom presentationen i föredragshållarvy (OBS skillnaden på föredragshållarvy och bildspelsvy). BIG MISTAKE :">! Det finns flera saker som inte funkar bra i den nya föredragshållarvyn, som gjorde att jag begick flera misstag under min presentation. Här följer de skillnader jag märkt:

  1. PowerPoint uppträder annorlunda vid embedded movies (tidigare startade filmen när man klickade på filmytan (filmobjektet i presentationen), nu krävs det att man först klickar på filmytan, därefter klickar på en ikon för en startpil en bit ned på filmytan. Detta kräver att man är stadig på handen, vilket jag inte alltid är när jag förläser.

  2. I föredragshållarvyn skall förstås den som håller föredraget se nästa bild. Det gör man inte. Om vår bild innehåller flera animeringar så ser vi nästa animering. Det innebär, att när jag visar en bild med ett antal bullets, så kan jag inte se hur många bullets som finns på sidan, jag kan bara se om det finns ytterligare en bullet. Det var en överraskning för mig, eftersom jag tycker om att säga "jag vill nu summera mina fem argument". Nu blev det "jag vill nu summera mina... eh... öh... argument" vilket inte låter särskilt övertygande. Jag kom av mig eftersom jag trodde jag skulle få reda på antalet med en enkel blick på nästa bild. Jag vill förstås se bildens hela innehåll. Jovisst, om man använder lager-på-lager-animeringar kanske denna befintliga funktion är bättre. Men det har ju inte jag. Och hade jag det hade jag använt flera bilder i serie för animeringen.

Övriga buggar:

  1. Funktionen Blekt för bilder lyckas inte längre bleka helt svarta fält, vilket kan ställa till det när du har text framför nerblekta bakgrundsbilder.

  2. Och här är min favorit: när jag under en av publikens legstretchers snabbt går in i PowerPoint för att istället ändra färgen på texten framför den dåligt blekta bilden, så hänger sig PowerPoint på ett sätt som drar med hela Mac:en. Hängningen inträffade när jag använde Esc för att ta mig ur en dialogruta. Till och med Finder och Tvångsavsluta blev otillgängliga, så jag är tvungen att boota om burken och starta presentationen på nytt. Men hallå, det var ju för att slippa sådant dret som jag köpte Mac.

Några grejer som är bra:

  1. Föredragshållarvy kan visas direkt, för att se hur det ser ut utan att först ansluta en andra skärm eller projektor. Det ger ju oss möjlighet att enkelt genomföra det test jag tyvärr inte utförde.

  2. Föredragshållarvyn innehåller ett fält för anteckningar för nästa bild (som ju, som jag beskrev ovan, nu tyvärr innebär nästa animering). Det kan vara bra att kunna läsa anteckningarna till bilden efter den man visar (när den, någongång i farmtiden, verkligen visar nästa bild, alltså).

Fyll gärna på listorna! Bidra gärna med work-arounds!

  • Medlem
  • Mölndal
  • 2010-09-11 12:56

Hej alla,

Jag letar efter ett headset med bom, alltså att mikrofonen hålls framför munnen av en pinne. Jag har hittat The Boom och enligt spec skulle flera av deras modeller passa mina behov precis. Tyvärr finns det en hel del gnäll i kundfeedbacken om deras produkter på Amazon. Klagomålen handlar om dålig kvalitet på sladd och lur samt klagomål på service. Andra höjer den till skyarna. Någon som har erfarenhet av The Boom, eller någon liknande produkt?

  • Medlem
  • Mölndal
  • 2010-03-24 14:25

Hej alla,

Jag drog just iväg följande feedback till Apple-folket:

Citat:

Dear all,

I have been in love with my TM/TC configuration, due to its simplicity and great GUI, well, all up until now. I have just finished a call to the Swedish AppleCare people who have confirmed that there is no solution to this issue; I intend to hook up the backup of a new MBA to my existing TC using TM. I've had my first Mac running in this configuration for some months, and the TC space is all used up. It seems that there are no controls for making the TM on one machine reduce its sparsebundle, in order for another Mac/TM to have enough space to make its first backup. Also, several Macs/TMs would seem to 'compete' for the space, so that the first machine to acquire a large set of file space will then keep it, as it only erases old backups for its own needs. Thus, even when the next Mac/TM would get a sparsebundle in place, allowing TM to run successfully, that space might be small and prevent the TM service from being useful. Proposed solutions: (1) I would love to have known this when I first configured my system, as I would have used partitions to prevent this issue. Thus, I propose modifying the instructions for setting up TM. (2) I wish that there is a control of some kind that can be used to force particular Mac/TM to reduce the size of its sparsebundle file (using the same TM lets-clear-some-space-algorithm, preferrably).

Regards,

/Jan Wickenberg

Problemet är alltså att min TimeCapsule är full, och jag kan inte ta bort gamla backup-filer eftersom TimeMachine inte har någon funktion som tillåter mig att göra det. Enda möjligheten att få ned backup-datas storlek tycks vara att kasta allt ihop. Nån som vet någon bättre lösning?

  • Medlem
  • Mölndal
  • 2009-11-08 14:20

Vi har en Time Capsule 1000Gb som tar backup från tre Macar via tråd-LAN, och jag har aldrig upplevt det problem du beskriver. Kanske problem med AirPort-last, som Arvid gissade på?

  • Medlem
  • Mölndal
  • 2009-09-20 10:26

Hallå veteraner (och andra),

Jag har markerat "inkludera röstmemon", jag har uppgraderat till iPhone OS 3.1, jag har synkat, men inte f-n ser jag några röstmemon i iTunes-biblioteket. Var skall de hamna?

/J

  • Medlem
  • Mölndal
  • 2009-02-09 21:09

Hej!
Tack för din förfrågan.

1. Ja vi stöder imap på inkommande server men där ska du har port 993 med ssl.

4. Vi är medvetna om detta och jobbar på en uppdatering.

För snabbast kontakt med oss vi epostfrågor rekomenderar jag dig att kontakta oss via chatt. Jag skickar med länken http:/ / www. telia. se/ chatt

Med vänlig hälsning

Marie Holmner
Telia Kundservice

Återstår att se om de kan ordna punkt tre också.

  • Medlem
  • Mölndal
  • 2009-02-02 19:47

Jag postade just följande som ett felärende hos Telia:

I förra veckan ringde jag två gånger för att få besked om nedanstående, ingen har ännu hört av sig och jag anar att handläggarna slängt mitt ärende. Jag använder IMAP-protokollet från flera olika OS-användare, och har de senaste veckorna haft problem med att Telias server inte kan autentifiera användarnamn/lösenord. Jag är inte den ende som drabbats av detta, se bifogad fil från Mac-sajten 99.se. Jag använder IMAP istf POP3 eftersom IMAP är bättre. Instruktioner för att konfigurera IMAP istf POP3 fick jag från er epostsupport. Nu, när jag anmäler att IMAP-servern inte tycks ha högsta fart, så får jag ingen uredning av dess prestanda, men däremot ifrågasättande om Telia verkligen stöder IMAP och att jag borde återgå till POP3.

Felet yttrar sig så här: "Ett problem kan ha uppstått med e-postservern eller nätverket. Kontrollera inställningarna för kontot "Telia" eller försök igen.
Serverfelet som uppstod var: Mail kunde inte ansluta till servern "mailin.telia.com" med SSL via port 465. Kontrollera att servern stöder SSL och att dina kontoinställningar är riktiga."

Jag har nu provat med ett otal olika portar och med och utan SSL utan bättring. Om jag lämnar MacMail med korrekta inställningar (SSL 465) så går det förr eller senare, men det kan ta ett antal timmar.

Mina frågor/synpunkter är följande:
1 - Stöder eller stöder inte Telia IMAP-protokollet för oss bredbandskunder?
2 - Om IMAP inte stöds ber jag Telia att ta bort alla referenser till IMAP från sina supportsidor.
3 - Om IMAP stöds ber jag om en undersökning om dess prestanda.
4 - Beskrivningen av hur man skapar POP3-epostkonto för Mac-kunder utgår från en gammal version av operativet (10.4), och behöver uppdateras

Vi får se vad de svarar, telianerna...