Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
c.hilding

c.hilding

Medlem
  • Plats Stickhilm?
  • Sysselsättning ABANDONED ACCOUNT
  • Registrerad 2005-06-12
  • Senast aktiv 2015-07-29
  • Antal inlägg 48

Foruminlägg

De senaste inläggen c.hilding har skrivit i forumet.

Jag överger nu mitt konto på 99, och kommer även snart att avregistrera domänen som alla bilder i tråden ligger på. Däremot visar serverloggarna konstant aktivitet på dessa bilder från folk som läser tråden. Därför laddar jag nu upp dem som attachments på forumet istället, så att de kommer leva vidare. Ha det fint allihopa!

Apple U.S. English-layout:

EditorsKeys Keyboard Skin:

Min recension efter 15 månaders användning av Keyboardskinnet? Fruktansvärt bra! Enkel översikt av alla små funktioner som man annars missar att de ens finns på tangenterna, enormt bra färgkodning, och gör det viktigaste jobbet galant: Skyddar det värdefulla tangentbordet från allt slitage och smuts. Ditt tangentbord blir aldrig slitet, och skyddet byter man lätt och billigt ut om det slits ner. Mitt är slitet på 2 tangenter efter dessa 15 månader; Shift och D av någon anledning. Shift förstår jag men inte D, hehe. Anyway, håll tillgodo och ajöss!

Fasen vad kul Capeman! Du har varit en tydlig profil här genom åren och du är onekligen en intelligent och trevlig person. Stort Grattis!

Good evening, fellow Mac enthusiasts!

Sedärja. Nu har både tangentbordet och editorskinnet anlänt. Apple skickade tangentbordet redan dagen efter jag lagt ordern (!), och det anlände dagen därpå (alltså totalt två dagar), men jag väntade med att skriva uppdateringen tills jag även tagit emot tangentbordsskinnet. Det sistnämnda skickades med Royal Air Mail från England och fördröjdes av vulkanutbrottet på Island. Nu är dock båda paketen här!

Först ut, tangentbordet. MB110LB/A Apple Keyboard med numerisk del - Engelska (USA) från Apple Store Sverige, vilket visade sig vara HUNDRA PROCENT identiskt med det äkta US-keyboard jag importerade för ett par år sedan (se ovan i tråden). Skillnaden i produktkoden (det heter MB110LL/A i Apple Store USA) hade ingen betydelse, då BÅDA är av identisk MODELL när man tittar på undersidan av tangentbordet. På båda står det "Model No.: A1243". Det är alltså helt identiskt. Härligt, nu kan man alltså äntligen få tag på US-layout direkt från Svenska Apple Store och njuta av den mest optimala programmeringslayout som finns (då vartenda stort programmeringsspråk är skrivet för US-layoutens lättåtkomliga tecken som []{}<>/\=?!). Då det är exakt samma tangentbord som det importerade så lånar jag mina tidigare bilder. Så här ser det ut i detalj:

Next up, editorskinnet från EditorsKeys. Det första jag upptäckte var hur OTROLIGT skönt materialet är. Det är extremt tunt och följsamt och det känns knappt att det sitter på tangentbordet! Jag tänker inte på det alls och det har bara gått ett par timmar! Det är hur underbart som helst att veta att tangentbordet aldrig kommer skadas därunder. Spills något så är det bara att tvätta av skyddet. Vad gäller dess layout så förstår jag verkligen varför de är branschledande och väljs av de flesta musiktidningar och stora studios: Deras skinn är EXTREMT djupdykande. På det Logic Pro 9-skinn jag köpte hittar ni över 130 olika färgkodade key commands, vilket gör att man verkligen lär sig Logic 9s genvägar på djupet. Denna detaljrikedom får man inte hos NÅGON annan tillverkare. Texten på tangenterna är dessutom mycket lätt att läsa, helt otroligt snyggt är det. Jag är EXTREMT imponerad. Vill ni också köpa ett så har de just nu rabatt, vilket kan kombineras med koden i föregående post för ytterligare 10% rabatt.

Sist upp så kommer här lite bilder på allting:

...ENJOY!

Det har varit en lång resa, men mycket information har framkommit.
Nu finns alla resurser samlade på ett ställe. Håll tillgodo!

Två uppdateringar:

  • Har nu beställt ettMB110LB/A Apple Keyboard med numerisk del - Engelska (USA)från Apple Store Sverige. På kvittot står det "APPLE KEYBOARD-USA".

    Primär leveranstid var 1-2 veckor till shipping, så jag antog att det var en beställningsvara (att de beställer in dem vid förfrågan), men paketet skickades dagen efter beställningen!

    Det ska bli väldigt intressant att se om det skiljer sig på något vis från det äkta Amerikanska US-English-keyboard jag köpte via Singapore för över 2 år sedan (se tidigare i tråden).

  • Bristen på US-kompatibelt XSKN i Apple Store ledde till att jag gjorde mer research och noggrant jämförde de 3 tillverkare som nämnts i förra posten (EditorsKeys, LogicKeyboard och XSKN). Upptäckterna var som följande:

    -XSKN (Europe)/XSKN (US) har en väldigt grafisk och ikonbaserad layout på sina tangentbord/skins, vilket jag först tyckte var bra, men sedan insåg att de så gott som ENBART visar defaultfunktionen på de flesta tangenterna. Modifierade funktioner (dvs kombinationer av nedtryckt shift, control, option eller command) står inte utskrivna på mer än en HANDFULL tangenter på deras skins. Detta gör att man bara lär sig GRUNDLÄGGANDE funktioner. Det är dessutom mycket krångligt att få tag i en US-kompatibel layout i Europa (troligen får man beställa det via deras Amerikanska site). Deras kvalitet är ej heller bevisad ännu, då de är väldigt nya på scenen och fortfarande okända.

    - LogicKeyboard är ännu värre än XSKN, då de konsekvent visar enbart EN funktion per tangent, vilket borde vara någon form av brott mot produktivitetskeyboards. Dessutom så använder de horribelt hemska färgscheman som ser ut som om ett epileptiskt barn har lekt med MS Paint. Till råga på allt så har de av någon outgrundlig anledning FÄRRE genvägar utskrivna på skin-varianten än på tangentbordsvarianten (jämför med tidigare bild), helgalet och troligen någon form av korkad gimmick för att försöka sälja fler keyboards! Då de har huvudkontor i Danmark, och även ett kontor i USA, så ska det dock vara rätt så enkelt att få tag på ett US-skin inom Europa bara genom att fråga dem, men jag skulle avråda *alla* från att köpa deras extremt informationsfattiga skin.

    - EditorsKeys; här kommer vi till kronjuvelen. Inte nog med att de är det mest välkända och framstående märket för redigeringskeyboards, med kunder i de flesta stora studios och designhus, med extremt hög kvalitet på materialet; de är dessutom det enda skin som HELT täcker tangentbordet ända ner på tangentbordets sidor, vilket ger maximalt skydd samt helt avlägsnar risken att skinnet glider av. Vad gäller designen så är de dessutom den ENDA tillverkaren som har ett INTELLIGENT, avancerat system där de färgkodar alla modifiertangenter (shift, control, option, command) och sedan skriver ut alla tangenternas funktioner i de färgerna. På så vis får du det mest avancerade, djupdykande produktivitetsskinnet av dem alla. Du har 2-5 funktioner per tangent och om du arbetar med deras editorskins så GARANTERAR jag att du blir mer snabbjobbad än konkurrenternas, som bara lär dig 1-2 funktioner per tangent. Designen är dessutom riktigt snygg och classy, tack vare det sobra svarta skinnet med färgkodad text. Vid mailkontakt berättade de att skinnet är kompatibelt med de default-mappings som gäller för Logic 8/9, och vad gäller US-layout så skriver man helt enkelt bara att man vill ha US-layout i kommentarsfältet vid checkout. De är baserade i England, och deras skinn är VÄLDIGT fördelaktigt prissatt: 34 Eur (ca 340 SEK), och frakten går på 2.2 Eur (ca 22 SEK). Totalt när Engelsk moms var inräknad så gick ett skin + leverans på 377 SEK. Jämför det med XSKN som kostar 549 FÖRE frakt via Apple Store.

För närvarande så kan ni få 10% rabatt på er order hos EditorsKeys med kupongen "10SAVER". Jag vet inte när/om den har ett expireringsdatum men den fungerade för mig.

När tangentbordet och skinnet har anlänt så kommer jag att skriva en sista uppföljning för att informera om slutresultatet av denna resa.

Ser även att de nu fått in ytterligare varianter av "editortangentbord" för de som arbetar med produktionsprogram som Aperture, Photoshop, Final Cut eller Logic Studio.

XSKN (Europe)/XSKN (US) heter märket. Här är en video där de introducerade produkterna tidigt 2009. Hittade även en stor bild (EU-layout) som visar att det definitivt är fin kvalitet på deras skin/överdrags-variant.

Man kan antingen köpa ett tangentbord själv och använda sig av deras skin, som går på 549kr at the time of writing; Hippah XSKN Logic Studio tangentbordsöverlägg. Det är rätt intressant eftersom man då får totalt skydd för tangentbordet, och om nåt skulle spillas (kaffe/läsk) så är det bara att tvätta överdraget. Dessutom slipper man ju att tangentbordet nöts ner av år av användning.

De har även kompletta tangentbord med förtryckta tangenter, precis som andra företag som EditorsKeys och LogicKeyboard, fast det nya från XSKN ser också bra ut, och är uppdaterat för Logic 9: Hippah XSKN Logic Studio tangentbord. Men för 1390kr för ett sådant tangentbord så lutar det åt att köpa skin/covervarianten istället, då det ju faktiskt ger ett extremt bra skydd också.

Det är dessutom väldigt mycket billigare att byta ut ett cover när det är rejält nedslitet, och man har fördelen att man kan byta ut ett cover när en ny version av programmet släpps istället för att köpa ett nytt tangentbord. Det händer ju rätt ofta att nya versioner av program radikalt gör om gamla keyboard mappings, för att optimera workflow och få in nya funktioner som programmet har introducerat. Därför släpper alla sådana här företag nya tangentbord varje gång en ny, stor version släpps, och då är det givetvis fantastiskt att bara kunna kvickt och enkelt byta cover och ha ett rent, fint, oskatt tangentbord därunder.

Nåväl, lite roliga alternativ för de som jobbar med produktion av alla dess slag, tänkte det var värt att nämna dem. Det har visats i oberoende tester att man ökar produktiviteten med 30-40% om man använder ett editortangentbord, tack vare att man alltid snabbt och lätt kan hitta alla funktioner utan att dyka i menyer.

En liten varning: Om produktbilderna är korrekta så säljer Apple Store Sverige den AMERIKANSKA (US)-varianten av det färdigbyggda tangentbordet, och den EUROPEISKA varianten av skin-överdraget. Skinnet på Apple Store är alltså INTE kompatibelt med US-layout på tangentbord. De är dock väldigt dåliga på att ha korrekta bilder, så vem vet (jag har till exempel sett dem använda samma produktbild för ett 16-hårddisks-rack som för ett 8-hårddisks-rack, trots att den ena har dubbelt så många hårddiskluckor). Ska nån beställa skin från Apple Store Sverige så kontakta dem först så ni inte får ett inkompatibelt skin.

Senast redigerat 2010-04-25 18:42

Äntligen!

Dagarna då det var krångligt att få tag på ett Apple-US-keyboard är över!

Sedan ett tag tillbaka har Apple erbjudit Apple-US-layouten vid *nyköp* av dator. Nu har de *äntligen* expanderat även Tangentbordskategorin att innehålla dessa ergonomiska underverk vi kallar US-layout!

Vad har då Tomten att erbjuda? Jo, följande:

Det är *exakt* samma produktsiffror som i USA, sånär som på en liten sak; siffrorna i den svenska butiken slutar med "LB/A" som sista del i koden medans Apple Store USA har dem med "LL/A" i namnet. Övriga siffror är identiska, och det ÄR den Amerikanska/US-layouten, det syns tydligt på bilderna och faktumet att de skriver "Engelska (USA)".

Är i behov av ytterligare ett tangentbord, och nu vet jag vart jag ska köpa det!

Jippi!

Ursprungligen av Marcus K:

Jag noterade precis att de tangentbord man kan välja mellan då man köper en Mac på Apple Store även innehåller layouten "US". Är det rätt "US" eller någon trasig "US", för så har det väl inte gått att göra tidigare? Jag hittar dock inte att de säljer lösa tangentbord med den utformningen.

Hej, längesen jag var aktiv i den här tråden, ber om ursäkt.

Thomanns tangentbord var tyvärr (som Gabriela gissade) fel produktbild.

Du har däremot gjort en helt underbar upptäckt, Marcus!

Det stämmer mycket väl att man inte kunde köpa US.English-versionen tidigare, men de har troligen fått tillräckligt många önskemål om det för att importera ett antal. Dock verkar de inte ha så stora lager att man kan köpa dem löst. Går du in på Tangentbord så hittar du det inte, du hittar dock en stor mängd nya tangentbord som Ryska, etc. De har definitivt expanderat.

Om du däremot konfigurerar en hel stationär Mac så kan du äntligen välja mellan:

Apple Keyboard (Swedish)
Apple Keyboard (Swedish)
Tangentbord (Internationell Engelska)
Tangentbord (US) <<< korrekt.
Apple Keyboard with Numeric Keypad (Swedish)
Apple Keyboard with Numeric Keypad (Swedish)
Apple Keyboard med numerisk del (Internationell Engelska)
Apple Keyboard med numerisk del (US) <<< korrekt.
Apple Wireless Keyboard (Swedish) [+ 250,00 kr]
Apple Wireless Keyboard (Swedish) [+ 250,00 kr]
Apple Wireless Keyboard (Internationell Engelska) [+ 250,00 kr]
Apple Wireless Keyboard (US) <<< korrekt. [+ 250,00 kr]

Med tanke på att de tydligt säger att de har svenska, internationell engelska och US så är detta garanterat amerikanska versionen. Förr var alternativen "international english" och "GB (british english)", och hur de ser ut ser ni ju i post #1. Det finns heller ingen möjlighet att skriva "US" och INTE mena det.

För bärbara Macs har du samma alternativ (Svenska, International English, US). Helt UNDERBART att man äntligen kan välja detta på de bärbara datorerna, vilket gör allt extremt lätt. Jag har undvikit de bärbara eftersom det skulle vara mycket jobb att köpa en amerikansk tangentsats via eBay och installera den manuellt (inte omöjligt men dyrt och jobbigt).

Men vad gäller att köpa dessa tangentbord löst så verkar de inte ge oss den möjligheten, iallafall inte ännu.

Möjligtvis kan man böna och be att få köpa ett separat om man ringer dem, de brukar vara väldigt schyssta.

Om ni granskar listan i ovanstående post så ser ni ett mycket tydligt exempel:

2008:
2 x 2.80GHz E5462 Harpertown: $797 x 2 = $1594 ($2699 overall Mac Pro price)

2009:
2 x 2.26GHz E5520 Gainestown: $373 x 2 = $746 ($3299 overall Mac Pro price)

- Processorn kostade Apple 1600 dollar förra året och var 60% av slutpriset.
- Processorn i årets modell kostar HÄLFTEN av det, och står för 22.5% av priset.
- Utöver processorbesparingen så är moderkortet i årets modell både mindre komplext och billigare då hela nordbryggan, FSB (Front Side Bus) och minneskontrollern flyttats in i processorn (tack vare tekniken i den nya Nehalem-generationen).
- Trots dessa massiva besparingar i tillverkningskostnad så har priset gått upp med 600 dollar. Artificiell inflation för att öka vinstmarginalerna. Tänk lite på detta.

Ett sådant enormt innovativt och fantastiskt företag som Apple är värda vårat stöd och jag vill absolut att de ska växa finansiellt så att de kan slå sig fram på marknaden, men det finns en gräns då de skinnar sina kunder något förj*vligt och riskerar att göra kunder upprörda. De har passerat den gränsen i år.

Hittade något mycket intressant, läsvärt. Bekräftar vad jag sagt om att Mac Pro 2008 var mycket mer resonabelt prissatt och att Apples marginal förstorats massivt i år trots att priset för komponenterna är detsamma som förra året. De rider väl "ny teknologi"-vågen och illusionen om att det "måste vara dyrt eftersom det är nytt och det är ju Apple".

Citat:

The prices posted are for the Apple systems in their default configurations. Also included is the cost per CPU for each year the system was produced. The 2008 Mac Pros were very reasonable and well priced. The cost of the Nehalem chips are similarly priced to previous generation CPU's that Apple has used for their Mac Pro's. Unfortunately the cost of the new Mac Pros has increased significantly (without their component cost going up).

They are charging a premium. I don't see how they can justify the price tag of the 2.26 model when they are paying $374 a CPU. The margin is above and beyond anything Apple has ever charged. Perhaps they are doing so because they expect less sales during these tough times.

Here's all of the base configuration prices including the 2009 models just released:

2006
Mac Pro Quad 2.0GHz $2,199
Mac Pro Quad 2.66GHz $2,499
Mac Pro Quad 3.0GHz $3,299

2007
Mac Pro Quad 2.0GHz $2,199
Mac Pro Quad 2.66GHz $2,499
Mac Pro Quad 3.0GHz $3,299
Mac Pro 8-core 3.0GHz $3,997

2008
Mac Pro Quad 2.8GHz (2008) $2,299
Mac Pro 8-core 2.8GHz (2008) $2,799
Mac Pro 8-core 3.0GHz (2008) $3,599
Mac Pro 8-core 3.2GHz (2008) $4,399

2009
Mac Pro Quad 2.66GHz $2,499
Mac Pro Quad 2.93GHz $2,999
Mac Pro 8-core 2.26GHz $3,299
Mac Pro 8-core 2.66GHz $4,699
Mac Pro 8-core 2.93GHz $5,899

Intel Processor Pricing

* 2008 Models:
1 x 2.80GHz E5462 Harpertown: $797 ($2299 overall Mac Pro price)
2 x 2.80GHz E5462 Harpertown: $797 x 2 = $1594 ($2699 overall Mac Pro price)
2 x 3.00GHz X5472 Harptertown: $958 x 2 = $1914 ($3599 overall Mac Pro price)
2 x 3.20GHz X5482 Harpertown: $1279 x 2 = $2558 ($4399 overall Mac Pro price)

* 2009 Models:
1 x 2.66GHz W3520 Bloomfield: $284 ($2499 overall Mac Pro price)
1 x 2.93GHz W3540 Bloomfield: $562 ($2999 overall Mac Pro price)
2 x 2.26GHz E5520 Gainestown: $373 x 2 = $746 ($3299 overall Mac Pro price)
2 x 2.66GHz X5550 Gainestown: $958 x 2 = $1916 ($4699 overall Mac Pro price)
2 x 2.93GHz X5570 Gainestown: $1386 x 2 = $2772 ($5899 overall Mac Pro price)

As you can see, the component prices remained largely the same, but they now charge $1500 more for each machine. These are base configurations, and the gap gets even wider if you start adding in extras since they've also raised prices for addon components such as hard drives and memory.

Kombinera sedan detta med Sveriges 25% moms så hamnar du där vi är idag.

Ursprungligen av Mija:
Ursprungligen av c.hilding:

Mycket riktigt, men de priser jag har räknat på är vad komponenterna kostade i 1000-pack i slutet av 2008.

Det fanns inga Mac Pro med Nehalem i slutet av 2008. Apple lanserade sin maskin i Mars 2009 och Intel lanserade officiellt Nehalem-plattformen i April 2009.

Men sedan processorerna släpptes ut till distributörerna April 2009 och fram till nu har priserna sjunkit ungefär 1000 kr (ex moms) för en X5570 och en hundralapp för en E5520.

Vad är din poäng med "Det fanns inga Mac Pro med Nehalem i slutet av 2008"? Vad hade det med processorns inköpspris att göra?

Xbit-labs läckte en prislista i November 2008 med detaljerna runt varje processor i den nya Nehalem-familjen (i 1000-pack). Intel har tagit beställningar sedan länge, men skickade inte ut processorerna till tillverkare förrän den 31a Mars 2009 (oväsentlig info men du verkade ha oklart för dig där).

Priserna idag är exakt desamma som på Novemberlistan (som läcktes av Xbit-labs, inte att förvirras med Junilistan), vilket du ser om du jämför med Intels officiella prislista; det stämmer alltså inte alls att de har sjunkit med en tusenlapp, vart fick du det ifrån? Däremot så lär de sjunka i pris senast det 4e kvartalet, då de har hållt på och ökat produktionen gradvis, från att 20% av alla skickade Xeon-processorer var Nehalem i Q1, till 75% i Q4, efter hand som de flyttar över produktionen till den nya processorfamiljen (vilket leder till att tillgången ökar och priserna går ner).

Intressant inlägg i debatten, ohennig!

Ursprungligen av ohennig:

Glöm inte heller att den senaste Mac Pro-generationen introducerades och prissattes i mars när dollarn var uppe och vände över 9 kronor. Den senaste tiden har den pendlat mellan 7.50-7.90. Och den skillnaden gör ganska mycket på en så pass dyr maskin.

Ja, den ser ut att ha lanserats i Sverige när dollarn var värd 8.50 kronor.

Om man jämför standardkonfigurationen i Apple Store USA vs Apple Store Sverige så har vi följande priser i dagens läge: 34995 Kronor vs. 3299 Dollar.

Det första vi MÅSTE göra för att kunna hitta den växelkurs som använts är att ta bort den Svenska momsen på 25% (eftersom den läggs till på priset och inte har något med växelkursen att göra), vilket ger oss: 34995 / 1.25 = 27996 Kronor.

Därefter delar vi denna summa med dess pris i Dollar (som i sig bara innehåller 1% moms så det låter vi vara, de lyckliga jäklarna i USA): 27996 / 3299 = ~8.486 Kronor per dollar, vilket är den växelkurs de använt när de satte priset.

Idag är dollarn värd 7.857 Kronor, vilket skulle ge oss följande pris:
(7.857 * 3299) * 1.25 = 32400 Kronor.

Alltså en sänkning på 2595 Kronor, "jippi!". Det är ju dock alltid något och de får gärna göra det.

Ursprungligen av ohennig:

Tillägg: Ska man göra ovanstående analys bör man också ta hänsyn till vad komponenterna kostade när maskinerna utvecklades och sattes i produktion. De tenderar ju att rasa i pris ganska duktigt så snart tillverkarna fått volym, så att jämföra med vad man betalar tre månader senare kan bli rätt missvisande.

Mycket riktigt, men de priser jag har räknat på är vad komponenterna kostade i 1000-pack i slutet av 2008. Intels priser är fortfarande desamma idag och har inte gått ner ännu.

Ursprungligen av ohennig:

Och så får man också tänka på att priset inkluderar frakter. Mac Pron är ganska skrymmande och skeppas med express från fabriken i Irland. Det är inte gratis och den fria frakten som kunder och direktköpande återförsäljare har ska naturligtvis hämtas hem någonstans.

Ja, visst kostar frakt lite grann, men Apple har kontrakt med både DHL, Fed-Ex och TNT. Speciellt TNT som de brukar använda när de skickar skrymmande lådor från Irland. Tänk då på att de (precis som alla företag som blir stamkunder hos en fraktfirma) förhandlat fram ett bra pris, och att de inte heller betalar någon moms på priset eftersom de är ett företag. Frakten kan absolut inte överstiga 500kr, högt räknat, och precis som valutakursen så har detta marginellt med priset att göra.

Senast redigerat 2009-06-20 00:11
Ursprungligen av axeman:

Det var väldigt vad defensivt det blev i c.hildings tråd och då är det inte ens någon som ännu har ifrågasatt c.hildings prissättning. Apple måste ha världens bästa kunder om kunderna VILL betala överpriser, eller i alla fall inte vill vara informerade om vad det är de betalar för.

Ursprungligen av wilhelm-pod:

Dina Apple-datorer hade fungerat exakt lika bra även om de kostat 40% mindre.
Jämförelsen med tavlor känns mest löjlig...

Två mycket välskrivna poster.

Är det verkligen ingen som har invändningar mot prisberäkningarna? Analysen är som sagt öppen för rättelser.

Ursprungligen av Samuel K:
Ursprungligen av c.hilding:

Detta är inte en Mac-vs-PC-tråd, detta handlar *enbart* om vad Apple betalar för komponenterna vs. vad de sedan kräver av kunden.

"Kräver"? Sist jag kollade var det frivilligt att handla. Det kallas för marknadsekonomi och fungerar alldeles utmärkt.

Du märker ord, vad har det för nytta i diskussionen? Du förstod nog vad jag menade, men här är stycket omskrivet för att förtydliga: "Detta är inte en Mac-vs-PC-tråd, detta handlar *enbart* om vad Apple betalar för komponenterna vs. vad de sedan förväntar sig att kunden ska betala".

Ursprungligen av Jesper Ohlsson:

Har inte detta diskuterats tidigare, och vad har det lett till? Vad kan en sån här tråd leda till?

Javisst, Apple kör med mycket högre marginal på komponenterna. Det vet vi vid det här laget.

Detta är ett Macforum, och eftersom Apple nyligen släppt en modell med sällan skådat överpris så är det väl *väldigt* aktuellt att ta upp detta?

Vart det leder? Vi får reda på hur prisbilden faktiskt ser ut och kan fatta informerade beslut, till exempel om vi vill ha 2xQuad-macen men stannar på baskonfigurationens 2x2.26 för att slippa betala det sjuka processorpriset nu när vi vet hur gigantiskt stor marginalen är (vilket går ut över oss när vi köper 1 dator till priset av 2), eller om man rentav undviker hela köpet för att t.ex. försöka hitta 2008 års modell till ett bra pris då de är enormt mycket mer prisvärda, där har du två exempel på vart det leder.

Välkomnar rättelser ifall det är något som är inkorrekt.

Senast redigerat 2009-06-19 00:20
Ursprungligen av planB:

Trams. Hör talas om USENET/News? (troligen inte) Det funkade för det mesta alldeles utmärkt utan någon som helst moderering. Återkommande frågor ignorerades eller fick snabba svar. De flesta som hängde där gjorde det för att hjälpa folk. Det bästa sättet att snabbt få ett ärende ur världen är att svara på frågan.

De som hittar till Usenet är extremt mycket mer mogna, intelligenta och datorkunniga. Har varit inne på både det och BBSer sedan 1993, men tack för att du antar något om mig och sedan attackerar mig gällande det felaktiga antagandet.

Ursprungligen av MatsOlov:
Ursprungligen av Capeman:

Upplever du att trådar drar iväg därför att en massa medlemmar skriver: "Sök först, detta har besvarats förr?" Ge mig ett exempel på en tråd som ingen vill ha som drar iväg flera sidor därför att medlemmarna skriver "Sök först".

Tycker diskussionen med nu är ett bra exempel, för du kommer aldrig att sluta posta.

Edit: För kritiserar man hur 99 blivit så är man dum och måste överbevisas om motsatsen.

Mats...

Först säger du att moderatorerna borde hålla sig undan och sluta störa diskussionerna; du vill istället att de ska ta sin tid till att sitta och skicka privata PM till alla användare (helt orimligt då de jobbar idéellt).

Du vill även att användare ska sluta tillrättavisa varandra (t.ex. "sök först" och andra uppmaningar), vilket faktiskt är en mycket viktig stomme i att få ett forum att fungera eftersom moderatorerna inte kan vara överallt på samma gång och det finns gott om folk som inte har läst forumreglerna.

Som motivering till denna avreglering av webbforums universellt viktigaste regel (moderering för att undvika spam/brus/offtopic, det enda som gör att ordningen på ett forum kan behållas) så påstår du att dessa "sök först"-tillrättavisningar gör att trådar spårar ur och att: "trådar drar iväg i flera sidor om nonsens och massa 99are blir less".

När du sedan ombeds att ge ett enda exempel på att "sök först"-uppmaningar orsakar detta så svarar du med den digitala motsvarigheten till ett barns "waah waah waah :'(" istället för att backa upp ditt påstående.

Som motvikt till detta så har vi ett gäng moderatorer och kunniga användare som vet att släpper man på reglerna och låter allt bli polsk riksdag så går det åt skogen. Om man nu skulle tillåta alla att skapa trådar utan att söka, ska då de som vet svaret tvingas skriva det på 100-150 trådar istället för (som idag) 5-10? Det är inte rimligt.

Tänk på att varje tråd och inlägg är att be andra människor att spendera sin tid och energi till att hjälpa en. Därför är det väldigt viktigt att man ser till att inte medvetet SLÖSA människors tid; så ju fler som använder sin intelligens och först söker på Google, sedan i forumet, och till sist ställer frågan, desto bättre mår användarna då det finns färre fullkomligt onödiga topics, och fler roliga och intressanta diskussioner.

Det handlar faktiskt om forumets hälsa att inte låta det översvämmas av kopia efter kopia efter kopia efter kopia efter kopia efter kopia efter kopia av samma fråga vars svar du hittar både i forumhistoriken och på Google; för om det tillåts ske så är resultatet universellt och beprövat: Du får tusentals trådar med 0 svar. Detta har redan skett på massvis med forum där de slutar moderera eller slutar städa upp, eller rentav saknar en "sök först"-regel. Ingen orkar svara på alla kopie-trådar, och dessa trådar i sin tur ger enormt brus på forumet som döljer alla viktiga trådar.