Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Hagge

Hagge

Medlem
  • Plats Örebro
  • Sysselsättning irc, programmering, unix
  • Registrerad 2005-05-05
  • Senast aktiv 2008-04-23
  • Antal inlägg 757

Foruminlägg

De senaste inläggen Hagge har skrivit i forumet.

  • Medlem
  • Örebro
  • 2008-01-04 23:26

http://www.sweclockers.com/nyhet/6606-systemkrav_for_crysis_slappta

"Minimumkraven ser ut som följande:
Operativsystem: Windows XP eller Windows Vista
Processor: 2,8 GHz för Windows XP eller 3,2 GHz för Windows Vista
Minne: 1 GB för Windows XP och 1,5 GB för Windows Vista
Grafikkort: Nvidia Geforce 6800 GT eller Ati Radeon 9800 Pro (Radeon X800 Pro för Windows Vista)
Grafikkortsminne: 256 MB eller mer
Hårddiskutrymme: 12 GB"

Apple så jävla efterblivna, men det har jag ju sagt hela tiden...

20MB grafikminne har man över när man har de vanliga fönstrena öppna, om man kör aperture och slår på luppen på en bild så maxar man direkt grafikminnet, starkt jobbat jävla cpapple.

  • Medlem
  • Örebro
  • 2008-01-04 19:29

I installern finns alternativet att använda timemachine iaf så det lär gå.

  • Medlem
  • Örebro
  • 2008-01-04 06:18
Ursprungligen av elsevero:

Du behöver konvertera från flash till något mpep eller .mov format. Flashvideo är ofta i mpeg format egentligen men jag vet inte hur det funkar och iMovie känner inte igen som flash.

Jag hittade två billiga alternativ på macupdate
http://www.macupdate.com/info.php/id/24346/easywmv ($15)
http://www.macupdate.com/info.php/id/21888/visualhub ($23)

Jag blev aldrig klok på om visualhub kunde fixa det, man kunde ju prova i 2 minuter tror jag om jag minns rätt men laddade väl aldrig ner det. Får se om perian löser det först.

  • Medlem
  • Örebro
  • 2008-01-04 06:17
Ursprungligen av isac.j:

Ladda ner perians codecs till Quickime, så kan du kolla på flashfilmer i Quicktime och därmed också editera dem, och det är gratis http://perian.org/

Som jag uppfattade det skulle det ingå i miro, men det kanske bara ingår "för" miro så att säga, sämst isf. Får väl installera det separat. Har klurat på att installera det innan men jag glömmer alltid vad det heter och kan bara komma på flip4mac.

Tack.

  • Medlem
  • Örebro
  • 2008-01-02 05:28

Finns det något sätt att editera flashvideo i dem? Eller något annat program som inte kostar asmycket, eller överhuvudtaget?

VLC kan ju öppna det och jag laddade ner en annan flashspelare som också kan öppna det, men Quicktime vägrar och av samma anledning gör väl iMovie det med (det skall visst gå att exportera flash video om man har blablaflash så uppenbarligen går det ju att utöka formaten för iMovie med vad nu resten av datorn har stöd för iaf.)

Det jag egentligen vill göra är bara att lägga på subtitles eller byta ljudspår på galenskaparnas tyngdlyftningsklipp så att även utländska människor kan förstå det, och jag orkade inte leta efter videoklippet i ett annat format så jag tänkte bara ta det ifrån youtube men det blidde jobbigare än jag hade tänkt mig.

  • Medlem
  • Örebro
  • 2007-12-14 06:04

Här var det inte många som hade koll.

XNU är kärnan som bl.a. är baserad på mach.
Darwin är den fria versionen av operativsystemet, eller grunden till OS X, eller vad man nu vill se det som.

  • Medlem
  • Örebro
  • 2007-10-27 16:06

Att Select och Premiummedlemmar har tillgång till betorna (och fullversionerna?) är ju ingen nyhet, men med novemberbrevet kommer visst Leopard, Leopard Server och en ny version av Xcode och då även till studentmedlemmar. Tack för det Apple =P

  • Medlem
  • Örebro
  • 2007-10-05 09:14
Ursprungligen av akerstrom:

Aperture och Lightroom är jämbördiga. Jag började med Aperture och provade sedan Lightroom en stund men jag hade nog fastnat för mycket för det smidiga i Aperture så jag har återgått till den istället. Priserna är ungefär desamma.

Katalog kontra bibliotek kräver lite olika tänk, släpp behovet av katalogstruktur osv och låt programmet hantera sorteringsbehoven istället.

Det jobbiga är ju att man inte kan hoppa runt hur som helst emellan dem och sedan bestämma sig utan att man måste välja något först eftersom det inte finns någon standard för hur de hanterar filerna, om även lightroom kunde jobba med iphotos sortering så hade det ju räckt med en enda för alla tre program.

Inte så lätt att bara "släppa" det då jag riskerar att inte komma åt mina bilder i framtiden bara för att min nästa dator kanske inte är en mac... Eller för att programmet slutar utvecklas, eller för att något i biblioteksfilen om det nu bara är en enda går sönder och samtliga bilder försvinner istället för enbart en.

AAC med fairplay suger. Att iWork inte använder Open Document Format suger, knasiga filarkiv suger. Jag vill helst inte få min data låst ;/

Ursprungligen av Rickard A:

Jo det går. Högerklicka på iPhoto Library och välj "visa paketets innehåll". Där har du bilderna i mapparna Modified och Originals. Men där ska man inte var inne och pilla alltför mycket.

Mmm, fungerade ju på min dator och jag tror jag skall ha iPhoto 08 ifrån början.

Pilla där behöver jag inte, men praktiskt om man överhuvudtaget kan få ut bilderna igen så att säga. Orka hålla dubletter annars, en katalogstruktur och en importerad. Iofs kan man ju skita i att importera dem helt nuförtiden, vet inte riktigt vad man tappar på det.

Ursprungligen av never88:

Ha ha ha, trodde det inte var någon som sa "katalog" längre.., hell win3.11..

Jag har alltid sagt katalog, hette väl drawer på amigan visserligen men killen som står för större delen av min datorutveckling sade katalog. Och det känns som att det passar bäst med directory, så sålänge jag använder ett OS som använder det begreppet så ..
Jag är bakåtsträvare i det hänseendet eftersom jag tyckte att det var så löjligt att Microsoft började kalla det "mapp" istället och att alla noobs gick runt och sade "mappar" o grejer. Nu är ju mapp enklare att säga men jag drar mig för det ändå, jag vill inte associeras med win95namnet ;D

Uscha, heter visst mapp på svenska i OS X nu med såg jag.

  • Medlem
  • Örebro
  • 2007-10-03 12:52
Ursprungligen av tiger leap:

Jag hörde att Britney Spears hade inget annat på sig än en iPhone igår. Nån paparazzi tog en bild. Först har hon inga trosor, sen endast en iPhone - det går verkligen utför för henne.

Måste jag bli den första som frågar efter länk?

(Till båda bilderna såklart.)

http://www.thehollywoodgossip.com/2007/08/britney-spears-no-pants-the-return/

Usch, jag hoppas verkligen att det är jpegartifakter

  • Medlem
  • Örebro
  • 2007-10-03 12:48

Telefonen säljs ju låst som så många andra telefoner i USA.

Hela meningen med att låsa den är ju för att man skaffar sig ett avtal med en operatör som båda finner fördelaktigt, klart man försöker se till att det följs sedan, om folk börjar "fuska" så faller ju hela meningen med avtalet.

Vet inte om något köpvillkor/kontrakt/EULA tvingar användaren att teckna ett abb. hos AT&T med eller inte men om det gör det så är det ju än mer korrekt, och om det inte gör det så visste du ju att telefonen var låst och inte skulle fungera ..

Vad gäller tredjepartsutvecklare så är det ju bara att beklaga att Apple inte vill ha dem, men Apple gör ju en del osmarta grejer. Läste en review tidigare idag med en kille ifrån Valve som hade träffat Apple flera ggr för att diskutera vad de kunde förbättra i OS X för att göra det bättre för spelutvecklarna, men gång på gång skiter Apple i det och så träffas de en gång till. Trots att han tyckte att det var ologiskt då just spel är anledningen till att så väldigt många människor inte köper en mac, så han såg inte meningen med det.
Och han har ju rätt.

Hur som helst vill du ha din frihet, en olåst produkt och programvara ifrån tredjepartstillverkare undvik Apple/iPhone. Det är ju inte svårare än så. Vi har ju hela tiden vetat att situationen för utveckling av program på telefonen suger, köp en bättre.

  • Medlem
  • Örebro
  • 2007-09-03 15:55
Ursprungligen av alomolife:

Vad skiljer S-ATA från ATA? Har hört att det är ATA som gäller till min powerbook, men på t.ex. prisjakt.se finns inga ATA diskar, bara S-ATA?

btw, har hört att samsung för de tystaste diskarna, sant?

Kablarna och signalerna (Sata är ju seriellt medans ATA är parallellt)

Samsungs diskar till stationära är väldigt tysta och svala iaf.

Ursprungligen av alomolife:

Nu står det mellan 2st diskar:

Seagate Momentus 7200.1 ST910021A 8MB 100GB
Cachestorlek: 8MB
Gränssnitt: ATA-100
Rotationshastighet: 7200 RPM
Hårddiskstorlek: 100GB
Pris: ca 920kr
Länk: http://prisjakt.se/produkt.php?p=34683

Samsung SpinPoint M80 HM160JC 8MB 160GB
Cachestorlek: 8MB
Gränssnitt: ATA-100
Rotationshastighet: 5400 RPM
Hårddiskstorlek: 160GB
Pris: ca 870kr
Länk: http://prisjakt.se/produkt.php?p=121849

Frågan är, kommer jag märka nån skillnad på 5400rpm & 7200rpm??

Beror ju på ditt användningsområde, jag vill ju hellre ha en snabb dator än mycket lagring eftersom den primärt kommer användas som desktopmaskin ändå och jag därför kan ha lagring via firewire eller nätverk när jag är hemma, men om din användning ser annorlunda ut så kan ju mer lagringsutrymme vara viktigare.

Jag har bara 5400 rpm 120GB nu men den är ju rätt snabb ändå, writedelen av xbench var den lika snabb i som min 7200 rpm 3.5" 200GB Maxtor DiamondMax 10 av någon anledning.

Det är ju svårt att säga något om hastigheten på de där utan att veta hur de är konstruerade, om 5400rpm disken har högre täthet på skivorna så är det ju möjligt att den i MB/s presterar likvärdigt. Nu tvivlar jag på att de får in 160GB på en skiva så det lär ju vara minst 2. Om det då är 2st 80GB-skivor i 5400 rpm disken och 1st 100GB skiva i 7200 rpm disken så kommer ju den senare kunna lagra mer data på ett varv. Å andra sidan så TROR jag att diskarna kan läsa med båda huvudena/från båda skivorna samtidigt och då skulle ju den med två armar kunna bli lite snabbare i vissa situationer då det behövs data från båda skivorna.

Så det är ju svårt att säga något om MB/s utan att ha testat dem / veta hur de är konstruerade. I accesstid kommer däremot 7200 rpm disken alltid att vara snabbare, den roterar ju snabbare så det går ju snabbare att ta sig till vilket ställe som helst på disken.

Jag skulle gissa på att 5400rpm är 2 skivor á 80GB och att 7200 rpm därför har både lägre accesstid och läser och skriver snabbare i MB/s räknat. Ljudnivå tror jag inte är någon som helst fara och möjligen att den drar någon watt mer eller så i energiförbrukning men det lär ju inte vara några enorma skillnader.

Så det är väl bara att bestämma sig för om hastighet eller lagringsutrymme är viktigast.

Men en 160GB 5400 rpm disk kommer ju vara snabbare än den du har pga högre lagringstäthet och mer cacheminne redan ifrån början.

  • Medlem
  • Örebro
  • 2007-09-03 06:26

Jag slapp problemet vid ett tillfälle, och nu tror jag inte heller att jag har det, däremot verkar gamman inte påverka datorn förens man växlar över i fullscreen, vilket jag tycker är bra.

Hur som helst märker jag inte av det nu, vet inte riktigt varför men jag är nöjd =p

  • Medlem
  • Örebro
  • 2007-09-03 02:36

Brukar ni köra med gamma 1.8 eller 2.2? Tidigare när jag provade med apples verktyg för några månader sedan så satsade jag ju på 1.8 eftersom det verkade vara vad man skulle köra på mac, men det var ju visst en kvarleva ifrån den svartvita tiden och det verkar ju som att alla andra satsar på 2.2. Mina bilder såg ju minst sagt konstiga ut på någon annans skärm som inte körde gamma 1.8 när man hade grejat klart med dem, så nu tog jag 2.2 istället, jag är väl inte riktigt förtjust i det "disiga" som 1.8 ger så... Men 2.2 känns nästan lite väl mörkt när man är van nu istället.

Hur som helst, om folk nu letar profiler och om några person har vettigare kalibreringsutrustning (även om det nu inte är så lyckat att ta en profil ifrån en annan dator ändå hur som helst) så kan vi väl slänga upp lite profiler här?

(Lägg filen i Bibliotek -> ColorSync -> Profiles)

Vilken skärm panel du har kan du kolla upp via bildskärm i systeminställningar, välj färg, en profil för din skärm, öppna den, gå ner till mmod och kolla modell.

Om du väljer att posta en profil här var god och uppge numret vid modell, om den är glossy eller matt, vad du har kalibrerat med och vilken gamma profilen är för.

Här kommer min:

9C68 (Samsung)
Glossy
SuperCal
Gamma 2.2
http://www.filefactory.com/file/69fb96/

Fördelen med SuperCal över Apples egen kalibrering i bildskärm är väl såvitt jag kan se framförallt att det låter en öppna en gammal profil och ändra lite på den, möjligt att det ger en mer möjligheter att modifiera kurvorna med. Vad säger tristimulus egentligen? Berättar den vilket färgområde den aktuella skärmen verkar klara av?

Min skapad med Apples bildskärmskalibrering ser nämligen ut såhär:

Medans den skapad med SuperCal ser ut såhär:

Den senare måste ju vara bättre om det nu har något att göra med vilka färger som visas/skärmen verkar klara av?

Den som är skapad i supercal är bra mycket kallare än vad det som kördes på datorn ifrån början såg ut att vara, jag tycker att gamma 2.2 upplevs som svalare än 1.8 också men det är kanske bara för att det blir mörkare?

Senast redigerat 2007-09-03 03:36
  • Medlem
  • Örebro
  • 2007-09-03 01:38

Tyngre är ju helt öppet väggarna.

De som tycker att apples datorer är värdelösa är väl de som ändå vill köra windows och inte vet att det går.

De ÄR ju dyrare, kanske inte än en Lenovo men så är det ju det finaste och dyraste man kan köpa? Många köper ju Dell, Acer, HP och Fujitsu-Siemens och jämfört med dem så är ju Apples datorer dyrare.

Uppenbarligen visste han ju inte att det fanns ett officepaket för mac, vad nu hela grejen spelar för roll då office ändå suger, jag hatar verkligen word, orka med 20 olika verktygspaneler med 30 verktyg vardera, en jäkla massa menyalternativ och inställningsdialoger med 15 olika flikar ...

Hur blir en bärbar mac som kör Windows virusfri? Ja, mer än en bärbar PC som kör Windows då... För inte får man väl virus på en sådan heller? Spyware möjligtvis.