Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Test: Macbook Pro 15-tum (sent 2016)

Apple kombinerar en rad olika förbättringar i ett paket där Touch Bar-remsan är den stora nyheten. Frågan är om helheten motiverar den saftiga prislappen?

Touch ID och batteritorsk

Längst till höger på Touch Bar-remsan finns en fysisk knapp som hyser Touch ID-sensorn. Precis som motsvarande funktion på hemknappen i Iphone- och Ipad-produkterna används denna för att bekräfta din användare via fingeravtrycksavläsning. Varje användare kan registrera fingeravtryck, upp till fem fingeravtryck per person, vilket kan användas för att snabbt växla mellan användare på system med flera sådana.

Detta kan användas för att låsa upp datorn när den vaknar från viloläge, och när du ska bekräfta din identitet vid nedladdning och köp av appar via App Store. Den kan dock inte användas när du startar upp systemet efter att datorn varit avstängd, då måste du skriva in lösenord precis som förr i tiden. Detta beror sannolikt på att systemen för att hantera dina säkert lagrade inte aktiveras förrän du loggat in på din användare. Väl inloggad kan du dock snabbt växla mellan registrerade användare genom att bara placera ditt finger på Touch ID-sensorn.

Precis som med Touch Bar kommer den verkliga nyttan med Touch ID sannolikt längre fram när externa utvecklare börjar dra nytta av den. I dagsläget är detta stöd begränsat, men det lär utökas relativt snabbt. En smidig användning av Touch ID står lösenordshanteraren 1Password för. Här kan du logga in med alla dina regisserade lösenord enbart genom att placera fingret på Touch ID-sensorn, en mycket smidig lösning. Amerikanska användare kommer kunna använda Touch ID för att bekräfta sin identitet vid köp online, något som förhoppningsvis blir tillgängligt även för svenska kunder i en inte allt för avlägsen framtid.

Förtida batteritorsk

Anledningen till att Apple valde att begränsa de nya datorerna till 16 GB primärminne påstods vara energieffektivitet. Den relativt blygsamma prestandamässiga förbättringen i processorn och kompromissen med primärminnet borde med andra ord medföra god batteritid. Apple påstår att alla de nya datorerna ska nå 10 timmars batteritid, men vi är tyvärr besvikna på vad Macbook Pro 15-tum levererar i praktiken. För vardagligt bruk, där vi surfar med ett dussin eller fler flikar, har kommunikationsverktyg som Skype eller Slack igång, och ett e-postprogram når vi i regel mellan 6-7 timmar.

Batteritiden kan vara något inkonsekvent, ibland når vi mer än detta, men längre än så är inget man kan förlita sig på. Vi har även testat batteritiden med vårt surftest, som simulerar tung surfning genom att låta datorn besöka ett antal webbplatser med Wifi och Bluetooth aktiverat tills batteriet tar slut. Webbsidorna använder inte Flash, men däremot Javascript. Vi har också testat hur länge batteriet klarar av att spela upp video genom att loopa filmklippet Tears of Steel tills datorn dör.

Surftestet visar ett klart imponerande resultat på över 11 timmar, och även videotestet överträffar utlovad batteritid med cirka 11 timmar och 30 minuter. Det verkar med andra ord som att den nya generationen Macbook Pro 15-tum levererar bra batteritid så länge som uppgifterna är relativt statiska, men när flera olika krävande uppgifter utförs samtidigt sjunker den drastiskt.

Vårt surftest repeterar exempelvis bara en rad olika webbsidor i en flik, medan vi under dagligt bruk växlar mellan mer än dussintalet olika flikar i samma webbläsare med andra program igång i bakgrunden. Det verkar de nya modellerna inte lika vassa på att hantera som äldre årgångar.

Kommentarer
44 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.