Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

pappersfri med ipad

"Jag fick nog av alla dessa papper"

Löftet om det pappersfria samhället har inte infriats än så 99mac:s frilansskribent Axel Kennedal bestämde sig för att ta saken i egna händer. Han har bytt ut skolböcker och papper mot en Ipad.

Apptips

Anteckningar

När man väl har en Ipad och en stylus är nästa steg att hitta en bra lösning på hur man ska skriva anteckningarna. Flertalet appar för just det här syftet existerar, men de varierar i kvalitet och funktionalitet. Vad jag tyckte var viktigast var att appen för anteckningar skulle låta en skriva för hand på ett sätt som kändes naturligt och att anteckningarna skulle gå att organisera i efterhand så att det går lätt att hitta dem igen.

Ytterligare funktioner jag undersökte, men som inte var lika viktiga var hur man kan redigera det man redan antecknat och synkroniseringsfunktioner, vilket jag går in på mer i detalj senare i artikeln.

Efter en del research och testande kom jag fram till att Evernote Penultimate passade mig bäst och på andra plats kom Myscript Smart Note.

Evernote Penultimate

Fördelar
+ Modernt och snyggt utseende
+ Lättanvänd – allt går snabbt att göra och man förstår gränssnittet fort
+ Mycket hög kvalitet på anteckningarna man skriver, det ser bra ut även när man förstorar dem
+ Naturlig skrivkänsla
+ Bra organiseringsmöjligheter

Nackdelar
- Redigeringsmöjligheterna kunde vara bättre
- Ibland lite buggigt, dock inget jätteallvarligt

Namn
Penultimate
Plattform
IOS
Utvecklare
Cocoa Box Design LLC
Version
6.0.6
Pris
Gratis (köp inuti appen)
Krav
Kräver IOS 8.0 eller senare. Kompatibel med Ipad.
Språk
Svenska, danska, engelska, finska, franska, indonesiska, italienska, japanska, kinesiska, koreanska, malajiska, nederländska, polska, portugisiska, ryska, spanska, thailändska, turkiska, tyska, vietnamesiska

Myscript Smart Note

Fördelar
+ Väldigt smarta och smidiga redigeringsfunktioner
+ Funktion för att infoga bilder, matematiska LaTeX-ekvationer och ljud

Nackdelar
- Låg kvalitet på anteckningarna, ser pixliga ut när man zoomar in
- Inte lika bra designat gränssnitt som Penultimate

Namn
MyScript Smart Note - Handwriting notes
Plattform
IOS
Utvecklare
MyScript
Version
1.4.2
Pris
Gratis (Köp inuti app)
Krav
Kräver IOS 7.0 eller senare. Kompatibel med Ipad.
Språk
Förenklad kinesiska, traditionell kinesiska, engelska, franska, italienska, japanska, koreanska, portugisiska, ryska, spanska, tyska

Utöver de funktioner som nämns ovan har Penultimate ytterligare några smarta lösningar. De främsta som är nämnvärda är: Möjligheten att söka i den text som man skrivit för hand – det är verkligen användbart. "Drifting" vilket gör att man kan zooma in så att en ruta dyker upp som man kan skriva i utan att flytta handen – den flyttar automatiskt "pappret" medan man skriver. Till skillnad från traditionella papper (och program) har Penultimate skrollande sidor vilket innebär att man aldrig behöver byta fram och tillbaka mellan sidor – riktigt smidigt!

Smart Note ligger långt före Penultimate då det gäller redigeringsfunktioner – när man antecknar med Smart Note kan man använda sig av särskilda gester med pennan för att snabbt ta bort ett par bokstäver, sätta in extra mellanrum eller skriva om en bokstav som blev fel. Dessutom man kan efteråt markera saker man antecknat eller illustrerat och ändra storlek, rotation och färg på dem – till och med på enskilda streck! Dock faller Smart Note platt på ett antal andra punkter vilket gör Penultimate till vinnaren.

Skanna papper och böcker

För att skanna och hålla reda på alla lösa papper som man har eller får kan det vara bra att ha en särskild app. Dessutom kan man använda appen till att skanna eventuella läroböcker. Liksom med anteckningsappar gjorde jag en del research och testande innan jag väl bestämde mig för vilken jag ville använda.

Här hade jag också några några funktioner som jag tyckte var viktigast: snabbt att skanna, resultat av hög kvalitet och smidig organisation samt möjlighet att läsa det man skannat direkt i appen. Plus också för möjligehten att rita och stryka under saker i det man skannat.

Vinnaren i den här kategorin blev Docscan HD som hade allt det jag letade efter, men det kan vara intressant att hålla ett öga på ett par andra liknande appar – de kanske passar dig bättre och får fler funktioner i framtiden.

Docscan HD

Fördelar
+ Smidigt att skanna både lösa papper och böcker med böjda sidor
+ Snabbt för att skanna många sidor efter varandra
+ Lätt att organisera det man skannat
+ Fullskärmsläge för läsning

Nackdelar
- Omodernt utseende
- Ingen sökfunktion

Namn
Doc Scan HD - Scanner to Scan PDF, Print, Fax, Email, and Upload to Cloud Storages
Plattform
IOS
Utvecklare
IFUNPLAY CO., LTD.
Version
8.9
Pris
Gratis (Köp inuti app)
Krav
Kräver IOS 7.0 eller senare. Kompatibel med Ipad.
Språk
Engelska

Tinyscan

Fördelar
+ Automatiserar en stor del av skanningsprocessen
+ Hög kvalitet på de skannade dokumenten
+ Snyggt och modernt utseende
+ Möjlighet att organisera det man skannat

Nackdelar
- Saknar funktioner för att rita och stryka under
- Klarar inte av böjda sidor (som i uppslagna böcker) så bra

Namn
TinyScan - PDF scanner to scan document, receipt & notes
Plattform
IOS
Utvecklare
Appxy Information Technology Co., Ltd.
Version
4.0
Pris
Gratis (Köp inuti app)
Krav
Kräver IOS 7.0 eller senare. Kompatibel med Iphone, Ipad och Ipod Touch. Appen är optimerad för Iphone 5, Iphone 6 och Iphone 6 Plus.
Språk
Förenklad kinesiska, engelska, franska, italienska, japanska, portugisiska, ryska, spanska, tyska

Evernote Scannable

Fördelar
+ Otroligt snabbt och smidigt för att skanna många sidor
+ Modernt och lättanvänt gränssnitt

Nackdelar
- Ingen möjlighet att i appen organisera det man skannat
- Går inte att i appen läsa det man skannat, allt måste exporteras och öppnas av annan app

Namn
Evernote Scannable
Plattform
IOS
Utvecklare
Evernote
Version
1.1.1
Pris
Gratis
Krav
Kräver IOS 8.0 eller senare. Kompatibel med Iphone, Ipad och Ipod Touch. Appen är optimerad för Iphone 5, Iphone 6 och Iphone 6 Plus.
Språk
Svenska, förenklad kinesiska, traditionell kinesiska, danska, engelska, finska, franska, indonesiska, italienska, japanska, kinesiska, koreanska, malajiska, nederländska, norska, bokmål, norska, bokmål, polska, portugisiska, rumänska, ryska, spanska, thailändska, turkiska, tyska, vietnamesiska

Överraskande nog fanns det inte så många appar som hade alla de funktioner jag ville ha i en app. Docscan HD är inte perfekt, men är det bästa alternativet som jag hittat hittills som är gratis. Det är dock inte mycket som fattas för att Docscan skulle vara riktigt bra; en sökfunktion, bättre verktyg för att rita och stryka under och ett nytt modernt utseende skulle verkligen lyfta appen.

Jag gillar att ha en helhetslösning så att jag slipper använda mig av flera olika appar för att hantera skannade dokument, därför var Scannable inte en lösning som tilltalade mig så mycket. Vill man däremot bara skanna alla sina papper och föra över dem till datorn är Scannable ett utmärkt val. Medelvägen är Tinyscan som låter dig läsa och organisera allt direkt i din Ipad, men som inte har några verktyg för att rita eller stryka under text.

Organisering och synkning

Alla appar som jag använder mig av låter en organisera ens anteckningar eller papper i själva appen. Detta är oerhört viktigt för att man ska få någon ordning på allt och snabbt kunna komma åt det man letar efter.

Däremot är det här inte det enda man bör tänka på – viktigt är också att det går att synka till molnet så att man kan komma åt sina dokument på andra enheter och så att man har kopior om något skulle hända med ens Ipad. Med Penultimate händer det automatiskt i bakgrunden – anteckningarna sparas i Evernotes moln så att man kan se dem i Evernote för Mac.

Namn
Evernote
Plattform
OS X
Utvecklare
Evernote
Version
6.0.13
Pris
Gratis
Krav
OS X 10.7.5 eller senare, 64-bitars processor
Språk
Svenska, förenklad kinesiska, traditionell kinesiska, danska, engelska, finska, franska, galiciska, grekiska, hebreiska, indonesiska, italienska, japanska, katalanska, koreanska, korniska, kroatiska, malajiska, mongoliska, nederländska, norska, bokmål, polska, portugisiska, rumänska, ryska, serbiska, serbokroatiska, slovakiska, spanska, thailändska, tjeckiska, turkiska, tyska, ungerska, vietnamesiska

Med Docscan HD finns det istället bara möjlighet att manuellt skicka över det man skannat till molnet vilket är ganska omständigt om man har många dokument. Därför har jag valt att för tillfället lösa det genom göra backup på min Ipad via Itunes. Det innebär tyvärr att jag inte på något smidigt sätt kan se de skannade dokumenten direkt på min MacBook, men de är åtminstone säkerhetskopierade.

Allra bäst vore om det gick att ställa in båda apparna så att de hela tiden synkade mot Dropbox eller annan molntjänst – något jag hoppas kommer i framtida uppdateringar. Det är dock inget större problem eftersom jag ändå läser alla mina skannade dokument på min Ipad – jag vill ha allt samlat på den.

Skriven av Axel Kennedal
Kommentarer
11 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.