granskning

Vilka rykten stämde om Iphone 6?

Nu när Iphone 6 och Iphone 6 Plus har presenterats av Apple gör 99mac en återblick och kollar vilka av det gångna årets förhandsrykten som visade sig stämma.

Hela året har det cirkulerat rykten och läckt bilder på Apples nyligen lanserade telefoner Iphone 6 och Iphone 6 Plus. 99mac har kontinuerligt rapporterat om dessa uppgifter. Nu när årets Iphone-modeller är släppta gör vi en tillbakablick för att granska vilka av uppgifterna som stämde, och vilka som var helt uppåt väggarna.

Telefonens utseende

Det mest ihållande ryktet, och också ett som visade sig stämma var givetvis att Apple det här året skulle ge Iphone större bildskärm. De första uppgifterna om detta dök upp redan tidigt under året, och förstärktes både av interna dokument och läckta bilder på vad som påstods vara prototyper. Nu med facit i hand kan vi konstatera att storlekarna stämde helt och fullt – det blev mycket riktigt en Iphone 6 med bildskärm på 4,7 tum och en Iphone 6 Plus med bildskärm på 5,5 tum.

Bildskärmarnas upplösning har det diskuterats mycket kring, och visade sig i slutändan vara 1 334 x 750 pixlar (326 bildpunkter per tum) för Iphone 6 och 1 920 x 1 080 pixlar (401 bildpunkter per tum) för Iphone 6 Plus. Detta ger den mindre versionen samma pixeltäthet som Iphone 5S och stämmer väl överens med Apple-skribenten John Grubers gissningar. Däremot hade han fel vad gäller upplösningen på den större Iphone 6 Plus, där Gruber gissade 2 208 x 1 242 pixlar. Verklighetens 1 920 x 1 080 pixlar stämde däremot överens med uppgifter som 99mac publicerade i januari med Displaysearch som källa.

När det kommer till safirglas var det ett annat ihållande rykte som rapporterades från ett flertal olika källor. När väl Iphone 6 presenterades nämndes dock inte safirglas överhuvudtaget. Istället beskrevs skärmen som jon-dopat glas. Safirglas täcker däremot de flesta modellerna av Apple Watch, och rimligtvis kameran och Touch ID på Iphone, som varit fallet tidigare.

I övrigt är det bara att konstatera att baksidans utseende stämde väl överens med de rapporter om en utskjutande kamera och färgade streck framför antennerna som publicerades i somras. Redaktionen på 99mac satsade in i det sista på att baksidan skulle se annorlunda ut, men får bita i det sura äpplet och hoppas att det ser bättre ut i verkligheten.

Innanmätet

Som väntat fick Iphone 6 och Iphone 6 Plus processorn A8, och trots vissa rapporter om olika prestanda verkar det vara samma processor i båda modellerna. Extraprocessorn M7 blev också uppgraderad och fick namnet M8. Bland annat kan den nu mäta skillnader i höjd, vilket gör att den troligtvis använder sig av data från den sensorkomponent som Geekbar rapporterade om, även om det inte är processorn i sig.

Efter flera motsägelsefulla åsikter fick ändå Iphone 6 NFC för att använda det nya betalsystemet Apple Pay. Batteritiden blev också marginellt bättre på Iphone 6, och avsevärt bättre på Iphone 6 Plus, vilket bedömdes som ganska sannolikt av oss.

Ingen Iphone Air

När det gäller namnet har telefonen under hela året mestadels kallats Iphone 6 i media och allmänhet. Detta namn visade sig också stämma, men endast för den mindre modellen. Namnet Iphone 6 Plus rapporterades första gången av den japanska bloggen Macotakara, och bedömdes inte som sannolikt av redaktionen på 99mac, men det visade sig stämma. Den kom dock inte att heta Iphone Air som det också rapporterats om.

Båda modellerna lanserades samtidigt, och kommer att börja säljas samtidigt. Datumet 19 september visade sig stämma för säljstarten i USA och åtta andra länder.

Slutligen priset, som det ryktats att Apple skulle passa på att höja. I sin förhandsprognos bedömde 99mac att priserna skulle ligga kvar på ungefär samma nivå. Så skedde också för den mindre modellen av Iphone 6. Förra årets Iphone 5S kostade 6 295 kronor, 7 295 kronor eller 8 295 kronor. Årets Iphone 6 kostar hundra kronor mer för motsvarande modell, men då har också mellanmodellen och toppmodellen fått mer utrymme – 64 respektive 128 gigabyte. Iphone 6 Plus kostar 1 000 kronor mer för varje motsvarande prestanda.

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
12 svar

En modern version av mobilklassikern Nokia 3310 erbjuder fin batteritid till ett förmånligt pris, och fyra färger. Dessutom kommer tre nya smarta mobiler under namnet Nokia.

I väntan på företagets emotsedda telefonlansering fokuserar Samsung istället på att uppdatera utbudet av surfplattor.

LG blir först ut under MWC 2017 med att visa upp en flaggskeppstelefon där majoriteten av telefonens framsida utgörs av skärmen.

Veckans avsnitt avhandlar hörlurarna Beats X, Mobile World Congress, rykten om nya Ipad-modeller samt ögonskanning.

Varje fredag brukar 99mac tipsa om något roligt från världens största videoarkiv Youtube. Idag uppmärksammar vi självklart Steve Jobs som skulle ha fyllt 62 år idag.

Version 10.2.1 av IOS minskar risken för att Iphone 6 och 6S ska stänga av sig plötsligt enligt Apple.