Ska Iphone bli större? Dagens Iphone 5S med en skärm på 4 tum diagonalt, uppskalad rakt av till 4,7 respektive 5,5 tum.

Ryktena kring Iphone 6 tar fart

Större skärmar i olika storlekar och en produktion av fingeravtrycksläsare som tyder på lansering under hösten är några av ryktena kring nästa modell av Iphone.

Det är bara några månader sedan Apple lanserade #Iphone 5S och Iphone 5C men redan nu börjar #ryktena kring nästa modell, allmänt kallad Iphone 6, ta fart. Det är egentligen inte så underligt då Apple vid det här laget borde ha kommit långt med planerna för nästan modell och troligen börjat testa prototyper och tillverkningsprocesser.

Displaysearch, som inriktat sig på forskning och analyser kring bildskärmar, har sammanställt vilka bildskärmsstorlekar och format som kommer att komma under 2014. De har plockat ut två skärmpaneler som de ser som kandidater för Iphone 6.

Tänkbara skärmar för kommande Iphone 6 enligt Displaysearch.

Bild: Displaysearch

Den ena är en 4,7-tumsskärm med upplösningen 1600 x 900 pixlar och en pixeltäthet på 384 pixlar per tum. Den andra är en 5,5-tumsskärm med upplösningen 1920 x 1080 pixlar och en pixeltäthet på 401 pixlar per tum. Det ska jämföras med skärmen som idag sitter i Iphone 5, 5C och 5S som är en 4-tumsskärm på 1136 x 640 pixlar med en pixeltäthet på 326 pixlar per tum.

Få förändringar i skärmstorlek hittills

Under de snart sju år som gått sedan första Iphone-modellen lanserades har Apple varit konservativa med förändringar vad gäller bildskärmen. De tre första generationerna hade samma storlek och upplösning, en 3,5-tumsskärm på 480 x 320 pixlar. Därefter kom Iphone 4 som behöll storleken men bytte ut varje pixel mot fyra stycken nya, den så kallade Retina-skärmen. Upplösningen blev då 960 x 640 pixlar och pixeltätheten 326 pixlar per tum. Eftersom det i praktiken var samma upplösning som tidigare men bara skarpare detaljer kunde appar fortsätta fungera på samma sätt som de gjort tidigare.

Det var först med Iphone 5 som Apple för första gången ändrade formatet på skärmen till en mera avlång skärm på 4 tum och 1136 x 640 pixlar och samma pixeltäthet, det vill säga 326 pixlar per tum. För att utnyttja den extra skärmytan som tillkommit behövde utvecklare göra om sina appar. Både Iphone 5C och 5S har samma skärm som Iphone 5.

Medan Apple ökade skärmstorleken blygsamt från 3,5 till 4 tum har telefonerna från andra tillverkare ökat desto mer i storlek de senaste åren. De populära Android-modellerna med skärmar på allt från 4,2 tum upp till hela 5,7 tum har satt press på Apple att göra en större modell av Iphone. Apple är kända för att inte påverkas alltför mycket av påstådd press utifrån men inför 2014 har det förekommit återkommande rykten om att Apple kommer att göra Iphone större och kanske även i flera olika storlekar.

Om skärmpanelerna som Displaysearch lyft är något Apple kommer att använda återstår att se, än så länge är detta mer spekulationer än handfasta rykten. Det kan också vara värt att notera att Sony under CES-mässan förra veckan lanserade Xperia Z1 Compact, en mindre variant av deras toppmodell Z1 som gick mot strömmen med en skärm på ”bara” 4,3 tum.

Ökad effektivitet i tillverkningen av fingeravtrycksläsaren

Från Digitimes som bevakar teknikbranschen i Asien där i princip all tillverkning av mobiltelefoner sker kom en rapport (kräver inloggning) om att TSMC, företaget som tillverkar sensorn till fingeravtrycksläsaren i Iphone 5S, förbereder sig för att börja produkten av sensorn till Iphone 6. Genom att öka storleken på de kiselplattor som används vid produktionen från 8 till 12 tum kan de öka sin effektivitet i tillverkningsprocessen under andra kvartalet i år, skriver Digitimes. Förra året rapporterades det att just tillverkningen av fingeravtrycksläsaren var en flaskhals som bromsade produktionen av Iphone 5S. Om uppgifterna stämmer tyder de på att Apple kommer att lansera en ny Iphone-modell under årets tredje kvartal, precis som de gjort de senaste två åren.

Påstådd bild på komponent troligen fejk

Bild: Weibo

Det har även florerat en bild på nätet med ursprung från kinesiska Weibo som visar stommen till en mobiltelefon och det har påståtts att den skulle föreställa en komponent från kommande Iphone 6. Detta rykte har dock mötts med stor skepsis, bland annat från både Macrumors och 9to5mac, och allmänt ansetts vara fejkad eller inte relevant för Iphone i alla fall.

Kommentarer
16 svar
Gör telefonen till en livräddare

Skaffa dig ett medicinskt ID

IOS innehåller en enkel funktion som kan rädda ditt liv. Har du inte redan aktiverat och fyllt i ditt medicinska ID berättar vi hur du gör här.

Är du nyfiken på skärmen på nya Ipad Pro? Läs då vidare för nu har vår expert Thomas Ytterberg undersökt den noga. Ida har dessutom testat batteriet.

Google kommer inte längre att söka igenom inboxen i Gmail för att bättre kunna rikta annonser.

Apples kommande superdator Imac Pro kan få både Intels serverklassade Purley-processorer innanför skalet, och stöd för Touch ID.

För 20 år sedan släpptes den första boken om Harry Potter, Facebook firar detta genom att föra in lite magi i appen.

Amanda, Andreas och Ida pratar om ljudbokstjänster, Ipad Pro och One Plus 5, en mobil som lånar friskt från Apple.