Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Ipad Pro 10,5 tum – ett kraftpaket i surfplattekostym

Nästan samma mått, men större skärm. Samma batteritid, men mycket mer prestanda. Apples nya Ipad Pro 10,5 tum är här och tycks ha mycket att erbjuda. Vi har startat upp testlabbet och undersöker vad den går för.

Prestandatester

Hur klarar sig Ipad Pro i testlabbet då? Jämfört med den förra generationens Ipad Pro 9,7 tum har Apple verkligen lyckats öka prestandan på alla mätbara vis. A10X-processorn gör allt jag ber den om blixtrande snabbt. Frågan är mest vad jag ska ha all denna prestanda till i väntan på IOS 11...

Prestandatest vid surfning

Utmaning ett i testlabbet är prestandatester i webbläsaren som mäter hanteringen av Javascript: Jetstream, Google Octane 2.0 och Mozilla Kraken. Vi använder den inbyggda webbläsaren Safari.

Testresultaten visar föga förvånande att Ipad Pro 10,5 tum briljerar med A10X-processorn. I Iphone 7 sitter A10, de båda tidigare Ipad Pro-modellerna är utrustade med A9X, medan Ipad (2017) och Iphone 6S har A9. Sist i testerna är Ipad Mini 4 som har A8-processorn.

Det är ett nöje att surfa med den senaste Ipad Pro:n. Inte bara för att den är snabb, utan också tack vare de nya finesserna med skärmen som Apple kallar för Promotion. Skrollandet är snabbt och precist och sidorna rör sig exakt efter mitt finger.

Ipad och Safari kan hålla många flikar i minnet så jag kan hoppa mellan utan att vänta på att sidorna ska laddas om. För den som vill ha en stor skärm att bära runt på för att surfa lite här och lite där är det här en alldeles perfekt enhet att införskaffa för ändamålet – men all prestanda gör den också alldeles för dyr att enbart göra typiska surfplattesaker med.

Grafik- och processorprestanda

Nästa del i testlabbet handlar om grafik- och processorprestanda. Vi använder grafiktestet GFX Bench med stöd för Apples ramverk Metal och processortestet från Geekbench 4.

GFX Bench renderar miljöer utanför skärmen i 1080p och mäter uppdateringsfrekvensen av bilder. Scenen vi använder heter T-Rex.

Som synes i diagrammet ovan bjuder den senaste Ipad Pro:n på en rejäl prestandaförbättring i GFX Bench. Inte riktigt dubbelt så bra som förra Ipad Pro, men nära.

När det gäller Geekbench 4 har vi inte själva haft möjlighet att samla in resultat från alla enheter, så diagrammet är kompletterat med siffror från Geekbench Browser (samlar in uppgifter från alla Geekbench-användares olika tester).

Den senaste Pro-plattan kan sammanfattas vara ett riktigt kraftpaket i surfplattekostym. Den lägger sig mellan instegsmodellen av Apples senaste Macbook Pro 13 tum och den senaste Macbook-modellen, båda uppdaterade i samband med WWDC.

Också om vi tar bort Mac OS-maskinerna ur sammanställningen ligger Ipad Pro:n i topp över sina äldre syskonenheter Iphone 7 och Ipad Pro 9,7 tum.

När Apple demonsterade vad Ipad Pro 10,5-tum kan göra för mig visade de avancerad bildredigering med appen Affinity Photo (den användes också under presentationen som inledde WWDC). De visade också upp häftiga Plotagraph, en app som ska komma till IOS, som låter användare animera delar av stillbilder med väldigt häftiga och verklighetstrogna resultat.

På en Ipad Pro ser allt enkelt ut. Man bara drar med fingret där, eller målar lite med pennan där och effekter och filter appliceras i realtid utan några nämnvärda fördröjningar. Utan att skämmas kan jag säga: jag är imponerad över vad man kan göra med den här plattan.

Kommentarer
41 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.