Ipad Pro 10,5 tum – ett kraftpaket i surfplattekostym

Nästan samma mått, men större skärm. Samma batteritid, men mycket mer prestanda. Apples nya Ipad Pro 10,5 tum är här och tycks ha mycket att erbjuda. Vi har startat upp testlabbet och undersöker vad den går för.

I samband med Apples utvecklarkonferens WWDC för några veckor sedan visade företaget upp nya Ipad Pro-modeller. De senaste erbjuder samma specifikationer i två storlekar, 12,9 tum och 10,5 tum. Den mindre Pro-modellen har större skärmyta än föregångaren med 9,7-tumsskärm, men nästan samma fysiska mått och vikt. Den nya är något högre och har smalare kanter runt skärmen.

Vi har fått in en rymdgrå #Ipad med 512 gigabyte lagring och både Wifi och mobildata till testlabbet. Apple säger det inte själva, men de har tryckt in fyra gigabyte primärminne i den här modellen, vilket är mycket välkommet. Den förra generationen hade två gigabyte, medan den större 12,9-tumsmodellen hade fyra gigabyte redan för drygt ett år sedan.

Vikande försäljning

Apples Ipad-försäljning är inte alls någon succé när den granskas år efter år. Tvärtom har försäljningen minskat de senaste åren trots företagets försök att ändra på det. Siffrorna återhämtar sig något under julhandeln, men minskar sedan kvartal för kvartal tills det är dags för jul igen.

Apple delar inte med sig av hur försäljningen fördelar sig mellan olika Ipad-modeller, men under presentationen av årets Ipad Pro-modeller sa de däremot att 9,7-tumsmodellen är den populäraste och något i stil med att de med nya 10,5-tummaren behåller allt användarna älskar med föregångaren (lagom skärm och lätt att ta med) – och fyller på med ännu mer att älska (större skärm i samma paket och mer prestanda).

Om Apples senaste Ipad Pro 10,5 inte förmår att vända försäljningstrenden beror det inte på tråkiga eller obetydliga uppdateringar. Apple har definitivt inte slutat satsa på Ipad-familjen. På pappret är det här företagets hittills kraftfullaste Ipad som har i princip allt och lite till. Vi är mycket spända att se hur den presterar i testlabbet.

Istället för en dator

Apple försöker sälja in #Ipad Pro som en pc-ersättare. Med tillbehören Apple Pencil och ett externt tangentbord får användare ett kraftpaket som är enkelt att använda och som kan varieras beroende på vad som ska göras för stunden.

När de lanserade förra modellen var det nära för min egen del att byta ut den bärbara datorn där hemma, men i slutändan lät jag bli. I år bjuder Apple inte bara på prestandaförbättringar som alltid är välkommet – de har också gjort något åt IOS. Kommande IOS 11 bjuder på flera funktioner som jag tror äntligen kommer göra det möjligt att göra flera saker samtidigt utan allt för mycket krångel. Så där som man förväntar sig att kunna använda en pc.

Tråkigt nog för mig som ska recensera den här produkten, finns inte IOS 11 att tillgå riktigt än för annat än registrerade utvecklare. Men vi kommer självklart att återkomma framöver om IOS 11. En publik beta dyker upp nu under sommaren, medan den färdiga releasen kommer i höst.

Vårt testexemplar är en rymdgrå enhet med både Wifi och mobildata, 512 gigabyte lagring och fyra gigabyte internminne. Förra Ipad Pro-modellen var utrustad med två gigabyte. Vårt testexemplar kostar 12 595 kronor exklusive Apple Pencil och andra tillbehör.

Jämförelse: Ipad Pro 10,5 tum och Ipad Pro 9,7 tum

Ipad Pro 10,5 tum (Ny)

Ipad Pro 9,7 tum

Egenskap

Värde

Värde

Mått

H: 250,6 mm
B: 174,1 mm
D: 6,1 mm

H: 240 mm
B: 169,5 mm
D: 6,1 mm

Vikt

469 gr (LTE-versionen: 477 gr)

437 gr (LTE-versionen: 444 gr)

Färger

Rymdgrå, Silver, Guld, Rosa guld

Rymdgrå, Silver, Guld, Rosa guld

IOS

IOS 10.3.2

IOS 9.3 (vid lanseringen)

Skärm

10,5-tum IPS-panel
2 224 x 1 668 pixel
264 ppi

9,7-tum IPS-panel
2 048 x 1 536 pixel
264 ppi

Processor

A10X, 64 bit med M10

A9X, 64-bit med M9

Kapacitet

64, 256, 512 GB

32, 128, 256 GB

Kamera bak

12 megapixel, 4K video

12 megapixel, 4K video

Kamera fram

7 megapixel, 1080p video

5 megapixel, 720p video

Anslutningar

Hörlursport
Lightning
Smart Connector

Hörlursport
Lightning
Smart Connector

Sensorer

Touch ID
Gyro med tre axlar
Accelerometer
Barometer
Sensor för omgivningsljus

Touch ID
Gyro med tre axlar
Accelerometer
Barometer
Sensor för omgivningsljus

Trådlöst

Wifi 802.11a/b/g/n/ac
2,4 GHz + 5 GHz, MIMO
LTE (25 band)
Bluetooth 4.2
Inbyggt Apple SIM

Wifi 802.11a/b/g/n/ac
2,4 GHz + 5 GHz, MIMO
LTE Advanced (23 band)
Bluetooth 4.2
Inbyggt Apple SIM

Pris

Wifi-version:
64 GB: 7 495 kronor
256 GB: 8 895 kronor
512 GB: 11 095 kronor

LTE-version:
64 GB: 8 995 kronor
256 GB: 10 395 kronor
512 GB: 12 595 kronor

Wifi-version:
32 GB: 6 695 kr
128 GB: 8 395 kr
256 GB: 10 095 kr

LTE-version:
32 GB: 7 995 kr
128 GB: 9 695 kr
256 GB: 11 395 kr

Tillbehör

Precis som tidigare finns Apple Pencil att köpa som ett tillbehör. Den kostar 1 095 kronor. Något annat du kanske vill investera i är USB-C-laddaren som gör det möjligt att snabbladda Ipad Pro:n. Apple 29W USB-C-strömadapter går loss på 595 kronor och en Lightning-sladd till det kostar ytterligare 429 kronor.

Vi har inte kunnat testa själva än, men med den vanliga 12W-laddaren som följer med Ipad:en tar det omkring fem timmar att ladda enheten – och med snabbladdaren halveras den tiden.

Apple Pencil

1 095 kr

Apple 29W USB-C-strömadapter

595 kr

Apple USB-C till Lightning-kabel (2m)

429 kr

Smart Cover

595 kr

Smart Keyboard

1 795 kr

Läderfodral

1 495 kr

Hur klarar sig Ipad Pro i testlabbet då? Jämfört med den förra generationens Ipad Pro 9,7 tum har Apple verkligen lyckats öka prestandan på alla mätbara vis. A10X-processorn gör allt jag ber den om blixtrande snabbt. Frågan är mest vad jag ska ha all denna prestanda till i väntan på IOS 11...

Prestandatest vid surfning

Utmaning ett i testlabbet är prestandatester i webbläsaren som mäter hanteringen av Javascript: Jetstream, Google Octane 2.0 och Mozilla Kraken. Vi använder den inbyggda webbläsaren Safari.

Testresultaten visar föga förvånande att Ipad Pro 10,5 tum briljerar med A10X-processorn. I Iphone 7 sitter A10, de båda tidigare Ipad Pro-modellerna är utrustade med A9X, medan Ipad (2017) och Iphone 6S har A9. Sist i testerna är Ipad Mini 4 som har A8-processorn.

Det är ett nöje att surfa med den senaste Ipad Pro:n. Inte bara för att den är snabb, utan också tack vare de nya finesserna med skärmen som Apple kallar för Promotion. Skrollandet är snabbt och precist och sidorna rör sig exakt efter mitt finger.

Ipad och Safari kan hålla många flikar i minnet så jag kan hoppa mellan utan att vänta på att sidorna ska laddas om. För den som vill ha en stor skärm att bära runt på för att surfa lite här och lite där är det här en alldeles perfekt enhet att införskaffa för ändamålet – men all prestanda gör den också alldeles för dyr att enbart göra typiska surfplattesaker med.

Grafik- och processorprestanda

Nästa del i testlabbet handlar om grafik- och processorprestanda. Vi använder grafiktestet GFX Bench med stöd för Apples ramverk Metal och processortestet från Geekbench 4.

GFX Bench renderar miljöer utanför skärmen i 1080p och mäter uppdateringsfrekvensen av bilder. Scenen vi använder heter T-Rex.

Som synes i diagrammet ovan bjuder den senaste Ipad Pro:n på en rejäl prestandaförbättring i GFX Bench. Inte riktigt dubbelt så bra som förra Ipad Pro, men nära.

När det gäller Geekbench 4 har vi inte själva haft möjlighet att samla in resultat från alla enheter, så diagrammet är kompletterat med siffror från Geekbench Browser (samlar in uppgifter från alla Geekbench-användares olika tester).

Den senaste Pro-plattan kan sammanfattas vara ett riktigt kraftpaket i surfplattekostym. Den lägger sig mellan instegsmodellen av Apples senaste Macbook Pro 13 tum och den senaste Macbook-modellen, båda uppdaterade i samband med WWDC.

Också om vi tar bort Mac OS-maskinerna ur sammanställningen ligger Ipad Pro:n i topp över sina äldre syskonenheter Iphone 7 och Ipad Pro 9,7 tum.

När Apple demonsterade vad Ipad Pro 10,5-tum kan göra för mig visade de avancerad bildredigering med appen Affinity Photo (den användes också under presentationen som inledde WWDC). De visade också upp häftiga Plotagraph, en app som ska komma till IOS, som låter användare animera delar av stillbilder med väldigt häftiga och verklighetstrogna resultat.

På en Ipad Pro ser allt enkelt ut. Man bara drar med fingret där, eller målar lite med pennan där och effekter och filter appliceras i realtid utan några nämnvärda fördröjningar. Utan att skämmas kan jag säga: jag är imponerad över vad man kan göra med den här plattan.

Dags att avrunda del ett av vårt Ipad Pro-test. Vi kommer att återkomma med detaljer om batteritid, hur den är att använda i praktiken och förstås ett skärmtest.

Efter några turer i testlabbet är jag imponerad av vad man kan göra med nya Ipad Pro. Med tanke på prislappen är det här inte en surfplatta för sysslor som att surfa, kolla mejlen eller läsa en bok – även om alla de sakerna är väldigt trevliga att göra. Det här är plattan som ska ersätta en pc för en viss målgrupp.

Håller vi oss till Apples produktportfölj kan köpsugna som funderar på en Macbook-dator gott överväga att slå till på en Ipad Pro istället. Prestandamässigt är de lika varandra, det är kanske mest en fråga om vilket operativsystem man behöver.

I tabellen nedan jämförs inköpspriset på Apples nuvarande utbud av datorer med Ipad Pro med den gemensamma nämnaren 256 gigabyte lagring.

Ipad Pro 10,5 tum, 256 GB

10 195 kr

Macbook Air 13 tum, 1,8 GHz, 256 GB

13 295 kr

Macbook 12 tum, 1,2 GHz, 256 GB

15 495 kr

Macbook Pro 13 tum, 2,3 GHz, 256 GB

17 995 kr

I dagsläget skulle jag fortfarande välja Mac OS till jobbet, privat kommer jag invänta IOS 11 som ser ut att vara ett väldigt stort steg i rätt riktning med dockan, appen Filer och Dra och släpp.

För den som har pengarna och är sugen på det allra senaste som Ipad-familjen har att erbjuda kan Ipad Pro också vara ett utmärkt komplement till en dator.