Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Ipad 2017: Batteritid som inte överraskar

Efter en tids vardagsanvändning kan 99mac konstatera att Apples nya grundmodell av Ipad levererar stort när det gäller batteritid, men den överraskar inte.

Förra månaden testade vi Apples senaste inlägg i kategorin surfplattor, nämligen den nya grundmodellen av Ipad-familjen, kort och gott kallad Ipad. Vi konstaterade att produkten var ihopsnickrad av gamla delar, vilket resulterar i en föga spännande produkt som dock lever upp till förväntningarna, och lockar med ett förhållandevis lågt pris.

Nu har vi använt Ipad i vardagen i några veckor, och kan konstatera att överraskningarna uteblir även när det gäller batteritiden. Detta är dock ingenting negativt, utan innebär att 2017 års modell av Ipad lever upp till sina föregångare och kraftigare syskon vad gäller lång batteritid.

Under normal användning sker det aldrig att batteriet tar slut så att det blir kris att hitta en laddare. Den som använder sin platta under lång tid sammanhängande, till exempel på en långflygning kan kanske erfara att batteriet tar slut. Annars finns det nästan alltid såpass mycket marginal att användaren i lugn och ro kan ladda Ipad när möjlighet finnes. Den som använder sin Ipad till blandade aktiviteter kan förvänta sig att inte få slut på kräm under en hel dag.

Vi har i vanlig ordning kört Ipad genom våra två batteritester; ett för surfning och ett för videouppspelning. Båda testen görs både med full ljusstyrka på skärmen och med den lite mer vanliga ljusstyrkan 150cd/m2 vilket motsvarar ungefär halva ljusstyrkan på reglaget. Med denna inställning lyckades enheten surfa runt i 11 timmar och 33 minuter innan batteriet tog slut, och den kunde spela upp video i 11 timmar och 33 minuter i sträck.

Detta är alltså resultat som inte förvånar på något sätt, och nya Ipad ligger på minuten lika som Ipad Pro 9,7 tum. Jämför vi med äldre enheter ligger videouppspelningen på ungefär samma nivå, men en klar förbättring märks vad gäller surfning. Vår gissning är att Apple optimerat komponenternas strömförbrukning vad gäller trådlös dataöverföring på de två senaste modellerna, kanske i kombination med mer effektiva processorer.

Nya Ipad använder Apples A9-processor, medan Ipad Pro 9,7 tum har den för grafik mer optimerade A9X. Även den större Ipad Pro 12,9 tum har A9X-processorn, men får ändå sämre resultat i surftestet. Den får dock bättre resultat än äldre enheter, så det är möjligt att A9 och A9X optimerar trådlös dataöverföring, men att den stora bildskärmen på Ipad Pro 12,9 tum driver ned den faktiska surftiden. Ett annat alternativ är att det framförallt är andra komponenter som gjorts effektivare i Ipad Pro 9,7 tum och nya Ipad.

Jämförelse: 99mac:s batteritester

Modell

Surf 150 cd/m2

Video 150 cd/m2

Ipad 2017

11h 33min

11h 34min

Ipad Pro 9,7"

11h 33min

11h 34min

Ipad Pro 12,9"

9h 43min

11h 20min

Ipad Air 2

9h 14min

11h 20min

Ipad Mini 4

9h 13min

12h 21min

Med Ipad kan vi hursomhelst konstatera att Ipad-familjen fortsätter att på det hela taget ha en utmärkt batteritid. Så länge ljusstyrkan på skärmen inte är uppvriden till max kommer enheten räcka länge för att både surfa och se på film.

Läs våra tidigare Ipad-tester:

Ipad 2017
Ipad Pro 9,7 tum
Ipad Pro 12,9 tum
Ipad Mini 4
Ipad Air 2

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.