rapport från testlabbet

Ipad Air 2 – ett steg närmare fulländning

Ipad Air 2 har anlänt till 99mac, och redaktionen har spenderat helgen i testlabbet med Apples nya flaggskepp bland surfplattor. Hur mycket skillnad gör egentligen A8X-processorn och en 18 procent tunnare enhet?

Inledning och första intryck

Förra årets Ipad Air gjorde skäl för sitt namn. Den var imponerande tunn och lätt jämfört med sin föregångare, och 99mac skrev i sitt test:

"Den korta versionen är att det här är en riktigt bra surfplatta som befinner sig i en klass för sig. Apples 9,7-tums Ipad var tidigare en rejäl pjäs att ta med sig. Numera känns den inte riktigt som luft som namnet antyger, men den är klart lättare och smidigare."

Ett år senare kommer nu Ipad Air 2, och även om namnet inte är lika slående så är detta ännu ett steg närmare Apples vision av den perfekta surfplattan – tunn, lätt och kraftfull. På nästan varje punkt är Ipad Air 2 bättre än Ipad Air.

Med sin vikt på 444 gram för LTE-versionen är Ipad Air 2 34 gram lättare än Ipad Air. Det är inte särskilt mycket, och skillnaden är inte alls lika påtaglig som mellan Ipad Air och fjärde generationens Ipad vilken den ersatte. Att den ändå känns lättare har också att göra med att Ipad Air 2 samtidigt blivit 18 procent tunnare vilket påverkar greppet och gör den upplevda viktskillnaden ännu större än vad den egentligen är. Vid en direkt jämförelse i handen får den inte riktigt den ursprungliga Ipad Air att kännas tung, men det är inte långt ifrån. Skillnaden i vikt är liten, men påtaglig, särskilt när plattan hålls i handen under längre stunder.

Apples har kritiserats för sin besatthet av att göra sina enheter tunnare och tunnare, men när det gäller en fullstor Ipad märks det vilken skillnad detta faktiskt gör i praktiken. Ipad Air 2 är skönare att hålla helt enkelt, och i övrigt är konstruktionen lik förra årets modell vilket innebär rundade kanter och de tunna ramar runt bildskärmen som introducerades med den ursprungliga Ipad Mini.

Skillnader

Att göra en enhet tunnare kan möjligen ifrågasättas om det sker på bekostnad av något annat – främst prestanda och batteritid. Ipad Air 2 uppvisar dock ingen försämring på dessa områden. Batteritiden räcker till tio timmars surf, videouppspelning eller musiklyssning som Apple verkar ha bestämt sig för är tillräckligt för en Ipad. Så länge batteritiden inte minskar känns detta som en fullt acceptabel kompromiss – en Ipad används oftast inte lika kontinuerligt som en Iphone och tio timmar är enligt testerna inte bara en teoretisk siffra, utan något som plattan faktiskt lever upp till. Enligt testlabbets erfarenhet från vardagsanvändning räcker batteriet i Ipad Air 2 utan problem en hel dag.

Prestandamässigt imponerar Ipad Air 2 ännu mer. Krämen i den vanliga processorn har ökat som förväntat från förra årets A7 till detta års A8-variant, men vad som verkligen har tagit ett språng är den grafiska kapacitet som A8X uppvisar. Det här är helt enkelt en Ipad som är jämförbar med många bärbara datorer vad gäller grafik. Att Apple lyckats konstruera en Ipad som levererar sådan prestanda med bibehållen batteritid och samtidigt gjort enheten tunnare är inget mindre än uppseendeväckande.

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
4 svar

Det klassiska bildprogrammet Paint till Windows kan snart gå i graven.

Ända sedan Galaxy S4 har Samsung släppt en extra slittålig variant av den årliga Galaxy S-modellen. Nu visar läckta bilder hur årets modell förmodligen kommer att se ut.

I en ny kortfilm får vi se hur Dwayne "The Rock" Johnson får ihop livet med hjälp av Apples röstassistent Siri.

Ida och Amanda har tagit över studion och pratar bland annat om nästa Iphone, Ipad Pro och fri surf på semestern. Missa inte!

För att inleda den här helgen med några goda skratt bjuder vi på en video med några ungar som får undersöka äldre teknik.

Sju år efter Transmit 4 uppdaterar nu utvecklarna Panic sin omtyckta filhanterare Transmit till version 5.