Amanda och Jakob testar Ipad (2017)

Ersättaren till Ipad Air 2 är ett steg tillbaka ifråga om tjocklek och vikt, men har ett pris som nog tilltalar många älskare av surfplattan. Amanda och Jakob har testat Apples nygamla Ipad.

Nygammalt

Testet är uppdaterat med prestandajämförelse mot äldre IOS-enheter.

Apples strategi för sina IOS-enheter de senaste åren har varit att vid lansering av en ny modell också behålla de gamla, som går ner i pris och tar platsen som instegsmodell i företagets sortiment. Föregående års nya Iphone- och Ipad-modeller blir därför det aktuella årets billigaste modeller. Det är en rutin som tjänat #Apple väl, då resurser inte måste läggas på att produktutveckla en helt ny instegsvariant, och fabriker är redan igång med tillverkning av komponenter som blivit allt mer billiga under ett år.

För kundernas del har det inte heller inneburit några stora kompromisser, då inte minst #Ipad visat sig så livkraftig att en ett år gammal modell ofta duger gott för den som inte kräver det senaste i form av processor och nya funktioner. Vad gäller Ipad-familjen har det snarare varit så att användare behållit sina plattor för länge (från Apples perspektiv) och varit nöjda med att fortsätta använda en Ipad som är flera år gammal utan att känna behov av att uppdatera till en ny modell.

Iphone är mer en modepryl, och här har ny design och fräscha färger större betydelse, inte minst för att folk tenderar att byta telefon oftare än de byter surfplatta. Här testade Apple vattnet genom att släppa Iphone 5C jämte den nya Iphone 5S år 2013. Det var i princip förra årets Iphone 5, men med ett nytt plastchassi i en uppsättning glada färger. På insidan hade däremot inget spännande hänt, och Iphone 5C var således en nygammal produkt. Året därpå flyttade Iphone 5S som vanligt ned ett steg i utbudet, när de nya flaggskeppen Iphone 6 och Iphone 6 Plus lanserades. Iphone 5C behölls, men uppdaterades inte.

Förra året i mars överraskade Apple med att pensionera Iphone 5S och istället släppa en ny modell med snarlik design, men med uppdaterat innanmäte. Iphone SE tjänade flera syften: det var en telefon med 4-tumsskärm för de som tycker att dagens flaggskepp är för stora, och det var en ny fast ändå välbekant instegsmodell för Iphone. Iphone SE säljs fortfarande och är älskad av många.

Vad gäller Ipad har Apple fram tills nu varit nöjda med att låta 2014 års flaggskepp Ipad Air 2 fortsätta att säljas som billigare alternativ när de mer kompetenta Ipad Pro i två storlekar kom förra året. Därtill har Ipad Mini behållits i två varianter för den som föredrar små plattor; Ipad Mini 2 från 2013 och Ipad Mini 4 från 2015.

Inför den här våren ryktades det att Apple skulle göra en storstädning i utbudet av Ipad, och enligt vissa källor släppa nya varianter av både Ipad Mini, Ipad Air och två storlekar av Ipad Pro. Att nya varianter av Ipad Pro är under utveckling kan vi anta, och troligtvis med en ordentlig nydesign även om de inte materialiserats ännu. Det som hände i mars var däremot att Apple begränsade Ipad Mini till en enda modell (en Ipad Mini 4 med 128 gigabyte lagring). Därtill gjorde de samma drag som med Iphone SE, nämligen att släppa en modell i en klassisk storlek med gammal design, men med nytt innanmäte. Apple kallar den kort och gott för Ipad.

Möt helt vanliga Ipad

Bildskärmen är på 9,7 tum och den är i alla avseenden en helt vanlig Ipad. Här finns inga läckra Pro-funktioner som stöd för Apple Pencil, fyra högtalare, stöd för tangentbordsfodral eller Truetone-bildskärm. Här finns istället en Ipad som tycks skräddarsydd för de kunder som vill behålla sin platta länge, och inte tänker använda den till något annat än typiska surfplattesaker; kolla mail, surfa på nätet, använda Netflix och musiktjänster. Därtill har Apple satt ett pris som med företagets mått mätt är riktigt lågt och lockande.

Att den här plattan inte heter Ipad Air 3 är på sätt och vis lätt att förstå. Den är nämligen tjockare än Ipad Air 2, och därmed också tjockare än Ipad Pro 9,7 tum. Här kan vi konstatera ett intressant fenomen ifråga om relationen mellan tjocklek och prestanda. Länge har Apples bärbara enheter varit tjockare men också kraftfullare som till exempel Macbook Pro, eller tunnare men klenare som Macbook Air. Denna tumregel får nu anses bruten; tunnhet är nu i sig en Pro-funktion. Eller så kan vi se det på det här sättet: Apple kan numera göra även enheter med hög prestanda (och högt pris) tunna.

Med sin tjocklek på 7,5 millimeter är faktiskt nya Ipad exakt lika tjock som den första generationen Ipad Air från 2013. Från de som öppnat enheten och granskat innanmätet vet vi också att det inte bara är själva tjockleken som Apple lånat från Air. I princip är det fråga om en lätt modifierad Ipad Air, där anmärkningsvärda skillnader är att mekanisk låsknapp på sidan saknas, och att enheten fått Touch ID. Det är helt enkelt en gammal design, med viss ny funktionalitet och snabbare prestanda.

Processorn på insidan är A9, istället för den A8X som satt i Ipad Air 2 och A7 som satt i Ipad Air. A9 är också samma processor som sitter i Iphone 6S och Iphone 6S Plus. Därmed ligger nya Ipad prestandamässigt efter Iphone 7 och 7 Plus som har Apples senaste processor A10 Fusion, och även efter Ipad Pro där båda modellerna har A9X-processorer som ger högre grafikprestanda. Här är också förklaringen till att nya Ipad är tjockare än den Ipad Air 2 som den ersätter, och tvingats använda den första generationens Ipad Air som mall. A9-processorn måste jobba hårdare för att skyffla runt bildskärmens 2048 × 1536 pixlar än en optimerad X-variant av processorn. Det innebär högre strömförbrukning, vilket kräver ett större batteri för att ge samma batteritid. Nya Ipad ger precis som andra modeller upp till tio timmars användning med Wifi eller upp til nio timmar med mobildata.

Även kameramodulerna är av äldre snitt, med en huvudkamera på 8 megapixel och en Facetime-kamera på 1,2 megapixel. Det är precis som både föregångaren Ipad Air 2 och Ipad Mini 4.

Kommentarer
13 svar
Amanda Reventlid
Min hemliga dröm är att alla en dag ska vara cyborgs. Fascineras mycket av digital livsstil och gillar tv-spel. Pillar gärna itu saker för att se hur de funkar med varierat resultat.
Jakob Nilsson
Redaktör på 99mac som varit hängiven Mac-användare sedan 1992 och använder de flesta delarna av Apples ekosystem. Intressen förutom teknik är bland annat spel, musik och bakverk. Lyssnar gärna på vinylskivor.

För alla som använder Chrome eller Googles sökapp i Android går det nu att få en förhandsvisning av Youtube-klipp.

Leveranstiden minskar nu ytterligare för att få hem de trådlösa hörlurarna Airpods från Apples nätbutik. Köpsugna spekulanter behöver nu vänta blott ett par veckor på att få hem sina exemplar.

Google kan ha ett par smarta hörlurar likt Apples Airpods på gång. Lite snokande i en betaversion av en Google-app bjuder på referenser till ett par hörlurar med Google Assistant.

Googles nästa version av Android kommer som rykten har påstått att döpas efter den välkända kakan Oreo.

Ibland missuppfattar Siri vad du försöker säga till henne. Istället för att sucka, och försöka prata med henne igen, kan du korrigera felet genom att skriva.

Efter en granskning som Southern Poverty Law Center (SPLC) har gjort tar Spotify bort vitmaktmusik från sitt musikutbud.