Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

test

Ipad Pro 9,7 tum – bäst på nästan allt

Apples senaste platta har tagit sig igenom hinderbanan som är 99mac:s testlabb, och visar sig både vara en värdig arvtagare till Ipad Air 2 och leva upp till namnet Ipad Pro.

Inledning

Framtiden för surfplattor är fortfarande diffus och oviss. Är det ersättaren till dagens persondatorer, eller bara en lyxprodukt för att surfa från soffan när mobilen känns för liten? Apple verkar fast övertygande om det tidigare, och därmed lär vi aldrig mer se både Mac och Ipad dela på rampljuset under ett och samma event.

Vid lanseringen av nya mindre #Ipad Pro nu i mars presenterades den just som ett fullgott alternativ till en pc. Både hårdvara och mjukvara har utvecklats i den riktningen. Vad gäller hårdvara fick den första Ipad Pro i höstas stöd för både fantastiska Apple Pencil (det är inte en stylus) och tangentbordet Smart Keyboard, ganska likt Microsofts Type Cover. Och till IOS har vi fått funktioner som Split View och Slide Over. Fler möjligheter att göra mer alltså.

Ipad Pro 9,7 tum är det naturliga nästa steget för produktfamiljen Ipad. Det är en uppföljare till det tidigare flaggskeppet Ipad Air 2, exakt lika lätt, tunn och trevlig att hålla i. Men de erbjuder också alla Pro-funktionerna, fast i ett mer rimligt format.

Det är säkerligen många som gillar Ipad Pro 12,9 tum och som tycker att den stora skärmytan är ett solklart plus. Men de flesta Ipad-köpare föredrar nog den klassiska storleken framför en platta som är större än vissa bärbara datorer. Med Ipad Air 2 uppnådde Apple i mitt tycke perfekt balans mellan rymlig skärmyta och en smidigt portabel enhet som kändes bra i handen. Det känns därför fint att storleken lever vidare efter frånvaron vid Ipad-lanseringarna i höstas.

Utseendemässigt är det lätt att ta miste på nya Ipad Pro och Ipad Air 2. Förutom att den nya plattan finns i färgen rosa guld är det bara den diskreta anslutningen Smart Connector som skiljer utseendet. Funktionsmässigt har det dock hänt en hel del – stöd för Apple Pencil och Smart Keyboard är bara de två mest uppenbara. Från stora Ipad Pro har den nya plattan också fått det imponerande högtalarasystemet med fyra högtalare, en i varje hörn. Samma processor driver också hela härligheten, nämligen A9X.

En tråkig och lite oväntad försämring är däremot att mängden primärminne bara är två gigabyte mot fyra gigabyte i den större Ipad Pro. Om Apple gjort detta tilltag för att särskilja de båda varianterna, eller om det handlar om att hyvla fram ytterligare några kronor per enhet i vinstmarginal lär vi aldrig få veta. Oavsett anledning är det tråkigt för alla oss som gillar att surfa med många flikar öppna.

Men Ipad Pro 9,7 har dessutom fått några förbättringar jämfört med sitt äldre storasyskon från i höstas. Framförallt den nya True Tone-bildskärmen där sensorer anpassar färgerna på skärmen efter det omgivande ljuset. Men även kamerorna är bättre, och nya Ipad Pro har nu en 12 megapixel Isight-kamera på baksidan och en 5 megapixel Facetime-kamera på framsidan. Lika bra som på Iphone 6S alltså, och dessutom som första Ipad med fullt stöd för Live Photos och filminspelning i 4K. Det här innebär också att kameralinsen sticker ut på baksidan.

Slutligen har nya Ipad Pro snabbare mobil anslutning tack vare fler LTE-band och stöd för 4G LTE Advanced som teoretiskt ger upp till 50 procent snabbare surf.

För många är därmed nya Ipad Pro säkert en efterlängtad produkt, med de lyxiga Pro-funktionerna i en lagom stor Ipad. För andra som mest är ute efter en ny platta att surfa på kanske den utgör en onödigt dyr produkt med funktioner som inte är efterfrågade.

Kommentarer
23 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.