Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
DrRotmos

DrRotmos

Medlem
  • Registrerad 2004-01-19
  • Senast aktiv 2015-11-20
  • Antal inlägg 473

Foruminlägg

De senaste inläggen DrRotmos har skrivit i forumet.

Ursprungligen av Basss:

Grejen är att -nånting- måste ha gått mkt fel.
Det handlar inte om att inte kunna lägga till den i apple store, det måste vara problem med produktion.
Just eftersom tangentbordet marknadsfördes så väl som en "del" av konceptet ipad pro. (Jag sitter ju t ex här skitsur och missnöjd med mitt köp).

Det är ju inte direkt svårare att tillverka ett .SE tangentbord med lite andra stämplar på tangenterna...

Nånting i produktionen måste ha falerat miserabelt, framförallt eftersom det står 4-5 veckor i leveranstid på dom marknader där det finns till försäljning.

Beslutet har då säkerligen blivit att det är bättre att försöka mätta vissa marknader, än att lägga ut det till försäljning överallt och få 10 veckors leveranstid och missnöjda kunder överallt? Det är min teori iaf...

Jag kan absolut köpa att man börjar med att lansera bara ett tangentbord med US layout. Det är klart att det hade varit trevligt om de lanserat ett med ISO-layout också, men det är inte någon stor grej för mig, det är inte så att jag tittar på tangentbordet när jag skriver ändå.

Det kan säkert vara som du säger, men man verkar ju ha liknande leveransproblem med pennan, och den finns ju till försäljning i Sverige (min kommer rentav skickas i närtid, den gick precis till "Förbereder leverans").

Ursprungligen av barbapappa_86:

Kanske för att fransmännen är ca 6 gånger fler än oss.

Sure, men det är ju samma produkt. Rimligen har Apple bra nog marginaler på tangentbordet att den tidskostnaden de har av att lägga upp produkten i svenska Apple Store är lägre än vad de tjänar på försäljningen av det i Sverige?

Har ni fått några indikationer på när Smart Keyboard blir tillgängligt i svenska Apple Store? Jag förstår inte varför det är tillgängligt (med US layout, men det är mig egalt) i exempelvis Frankrike, som har en ännu mer annorlunda tangentbordslayout än vi har, men inte här.

Jag har nu provat att köra den med extern skärm, och det fungerar utmärkt. Detta tyder ju starkt på att det är LVDS-kabeln som är problemet.

Då gäller det bara att hitta en sådan till ett humant pris

Hej,

Idag slutade bildskärmen på min iBook G4 12" att fungera. När jag skulle stänga datorn hörde jag ett lite underligt ljud som lät lite som en knäckning, fast lägre (nu i efterhand tror jag mig veta bättre, det är nog en liten bit av plast som är kvar sedan gjutning en av top case som gick emot gångjärnet för skärmen). När jag senare öppnade datorn igen så verkade allt okej. När jag skulle stänga den igen däremot så såg jag något som absolut inte är okej. Under ett ögonblick när jag höll på att stänga datorn blev skärmen grå med någon slags ränder till vänster. Jag stängde den aldrig helt, utan öppnade datorn igen för att se ifall något hänt. Bilden var som vanligt. Då stängde jag datorn igen. En stund senare så öppnade jag datorn igen. Då fick jag ingen bild på skärmen, bara backlighten fungerar.

Efter att ha provat att starta om datorn med inte särskilt uppmuntrande resultat (efter ett kort tag blir skärmen grå i ett par ögonblick och därefter svart igen, med backlight på), beslutade jag mig för att öppna datorn för att se ifall jag kunde hitta något fel.

Jag monterade ned datorn tills jag tagit bort bottom shield och kunde konstatera att något såg lite underligt ut med LVDS-kabeln som går till skärmen (den kabeln som bär skärmdata). Jag demonterade vidare tills jag hade tagit bort Top Shield och modemet, och nu var det lite tydligare. Det finns någon form av slitage på LVDS-kabeln. Det textilieliknande materialet som finns runt kabeln verkar vara nästan söndernött.

Detta blev ännu tydligare när jag demonterade skärmen för att inspektera.

Min misstanke om att det är LVDS-kabeln som glappar eller dylikt blev givetvis stark av detta. Jag funderade på ifall det kunde bli kortslutning mellan kabeln och gångjärnet, kanske var plasten runt en en av trådarna också utnött? Jag satte lite orange tape runt sladden (en servicetekniker hade satt fast serienummerklisterlappen på mitt typ 2 månader gamla top case med detta, jag stjäl inte orange tape ifrån andra komponenter ) och monterade ihop datorn. Detta gav ingen förbättring dock, utan precis samma problem som förut.

Givetvis är det fortfarande möjligt att det är LVDS-kabeln som är trasig, men jag är inte längre lika säker. Låter detta som ett fall av att den skulle vara trasig, eller är det kanske något grafikrelaterat chip?

Jag har dock provat att lägga tryck till vänster om musplattan, för att försöka säkerställa att det inte är det ökända lödningsproblemet med grafikchipsetet (jag har dock haft det en gång förut, och fått det logikkortet utbytt, det här liknar inte hur datorn betedde sig då).

Saker jag ännu inte har provat är att komma åt datorn via nätverk samt att prova en extern skärm. Detta kommer jag dock försöka göra imorgon.

Något som jag tycker är lite störande är dock att jag hade datorn inne på garantireparation för två månader sedan (nu är garantin dock utgången) och då borde ju slitaget på denna kabel varit lika uppenbart, det har ju definitivt inte uppkommit över en natt. Reparationen gällde ironiskt nog att backlightkabeln glappade, men displayen fortfarande visade bild.

Så, är det någon här som har varit med om ett liknande problem och kanske rentav kan bekräfta att det är LVDS-kabeln som krånglar?

Vet någon även ifall denna finns att köpa inom Sverige, eller i alla fall inom EU?

Ursprungligen av kitesurf:

Satt just å grubblade på varför inte jag gjort ett eget flashlight-app.

Verkar ju ett lagom krångligt AppStore-projekt för en som inte programmerat just nått innan. Klart alla vill ha gjort ett app som ligger ute på AppStore!

Det tar ju inte lång tid att testa ett program, inget ont i att det ligger en del mindre meningsfulla program där väl? Lite trevligt med amatör-känslan ju, lite mer som "våra" program när man bläddrar runt där i.

Att ha amatör-känsla tycker jag hör hemma mer på Windows och Linux. Jag kör inte Mac för att ha halvkassa program som knappt fungerar.

Därmed inte sagt att program från små utvecklare är dåliga. Jag syftar uteslutande på skräpprogram som ficklampor, eller enskilda public domain-böcker (ett app som kan läsa alla Project Gutenberg-böcker exempelvis vore dock en annan femma). Spenderar man inte mer tid än en timme på att app, något som säkerligen är fallet med de där programmen; så bör man nog hålla sig undan App Store.

Jag kan inte tänka mig att det skulle vara några svårigheter att byta till ett dyrare abonnemang. Vad har Telia för anledning att inte låta dig göra det liksom

Jag tänkte köa, vet dock inte ifall det blir på torsdag kväll eller fredag morgon. Beror lite på hur läget ser ut. Någon annan från Linköping som tänkte köa?

Den där MacWorld-artikeln är ju helt felinformerad. Det var ju inte på grund av påtryckningar som de tillät att man valde andra abonnemang. Det var ju tydligt redan då de annonserade abonnemangsstrukturen.

Ursprungligen av Json_81:

Ungefär samma pengar, men kolla hur mycket mer som ingår.
Billigaste hade 450 minuter + 5000 minuter kvällar o helger.
Och om jag förstod rätt var det obegränsad data på alla.
Jag hade lätt betalat 400 i månaden för ett sådant abbonemang.

Fast i USA dras det iofs minuter även för inkommande samtal, så om du blir uppringd lika mycket som du ringer så får du effektivt sett halvera minuterna.

Jag gjorde en snygg liten graf som visar hur när det lönar sig att byta till en dyrare abonnemangsform för att man använder mycket data.

Den ser alltså bara till datakostnaden, inte till telefoni eller SMS. Över 200 kr per månad skillnad gör det ju ovärt eftersom då har man ju Telias sånt där tillägg.

Detta är dessutom dagliga genomsnitt. Använder man 100 MB en dag i veckan och inget de andra dagarna stämmer det här absolut inte.

Exempel för hur man tolkar det:

Prisskillnaden mellan iMini och iMidi är 100 kr per månad. Då måste man använda 13.7 MB per dag för att det skall löna sig att byta till iMidi bara på grund av datatrafiken.

Edit: Värt att notera är ju att det finns en annan gräns också, och det är när det blir värt att skaffa det där tillägget. Den är inte med här.

Yay, nu skickades min dator!

Den verkar komma om knappt två veckor (CTO, så den skickas från Shanghai)

Jag skulle tro (och hoppas på, eftersom jag sitter och väntar på en iMac) att de tillverkas med kretsar som inte lider av det här problemet. Nog för att Apple säger att det är ett mjukvaruproblem, men det finns ju tydligen folk som har fått det löst genom att ha fått en reparation av hårdvaran. Därmed inte sagt att det inte går att fixa i mjukvara, det vet jag inget om, men jag skulle tro att de använder den hårdvaran som ska fungera för nytillverkningen.

Poängen var att det inte gör det

Visst, du kanske kan justera skärmen till att ha lite mer riktiga färger, men att kalibrera den tror jag väldigt få lyckas med att göra utan utrustning.

Det där läcker inte minne, däremot kan du får problem med att mySound releasas för tidigt, eftersom +soundNamed: bör returnera en autoreleasad instans av NSSound. Således måste du retaina den om du ska lägga den i en ivar.