Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Test: Två veckor med Macbook

99mac får besök av Apples minsta bärbara dator, och låter den både passera testlabbet samt agera vardagskamrat. Men räcker Macbook verkligen till som enda dator?

Sammanfattning och omdöme

När mina två veckor med Macbook tagit slut är det med ett ganska tungt hjärta jag skickar tillbaka testexemplaret till Apple. Inledningsvis betraktade jag den lilla datorn som en trevlig men otillräcklig bekantskap, men efter att ha använt den har styrkorna blivit allt mer uppenbara, och de upplevda nackdelarna i många fall tappat sin kraft.

Både tangentbordet och den enda USB-porten visade sig fungera bra och nästan helt utan bekymmer. Jag vande mig vid tangentbordet och kom rentav att gilla det. Det visade sig att jag knappt behövde ens den enda USB-porten annat än för att ladda upp batteriet då och då.

Prestandan är det svagaste med datorn, men också det som med största sannolikhet kommer att förbättras redan med nästa generation. Macbook duger absolut inte att spela spel på, annat än de allra enklaste spelen med några år på nacken. Det vill de flesta nog heller inte göra med en dator av den här storleken.

Bildbehandling är möjlig, men det är märkbart segare att använda Pixelmator och Apples Bilder jämfört med nästan allt annat som har ett vettigt grafikkort. Det finns förhoppningar om att OS X El Capitan och Metal kan göra situationen bättre, men den som tänkt sig att göra mycket bildbehandling och liknande uppgifter ska definitivt se sig om efter en annan dator. För "vanliga" användare är det också här något av en ögonöppnare hur långt vi har kommit för det är inga som helst problem att surfa, maila, chatta, se på film och de flesta andra sysslor.

I normal användning upplever jag alltså prestandan som fullt tillräcklig, men så fort behoven ökar något visar sig begränsningarna tydligt. Därför är det i högsta grad intressant att fundera över vad Intels Skylake-processorer kan göra för nästa version av Macbook. Macbook Air gjorde samma resa, och efter några år hade den datorn klart godkänd prestanda. Jag misstänker att resan för Macbook kommer att gå ännu snabbare.

Macbook är redan idag en utmärkt dator för de som primärt arbetar med text och internet, och vill leva mobilt. Retina-skärmen är ljuvlig att betrakta och detta är på många sätt den dator jag alltid drömt om att Macbook Air skulle vara. Den kan helt klart rekommenderas, men köpare bör vara medveten om begränsningarna som finns i prestanda.

Den som behöver en superlätt bärbar dator hittar knappast någon mer superlätt och bärbar än Macbook. Men den som kan vänta ett halvår eller mer kommer troligtvis att kunna köpa en ännu bättre och snabbare.

Fördelar

+ Enastående lätt och smidig
+ Knivskarp Retinaskärm

Nackdelar

- Begränsad prestanda
- Relativt dyr
- Uppdaterade maskiner kommer troligtvis snart

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
30 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.