Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Test: Två veckor med Macbook

99mac får besök av Apples minsta bärbara dator, och låter den både passera testlabbet samt agera vardagskamrat. Men räcker Macbook verkligen till som enda dator?

Användning

I två veckor har Macbook fått agera mina huvuddator, och följa med i väskan varje dag. Jag har använt den för att skriva, surfa, maila. Den har också använts för att se på video, använda Facetime och rentav försökt spela en del spel. Den här recensionen har skrivits på Macbook, och de flesta av de tillhörande bilderna har beskurits och redigerats på datorn, liksom diagrammen.

Tangentbordet

Mitt största orosmoment inför Macbook var det nya tangentbordet, som verkar tunnt och hållbart men som enligt vissa rapporter är betydligt svårare att skriva på än Apples traditionella. Jag gjorde ett kort test av tangentbordet i maj, och lärde mig då på en liten stund att använda det hyfsat. Nu har jag mer tid, och efter bara några få dagar känns det inte alls konstigt längre att skriva på det nya tangentbordet. Knapparna kräver mindre anslagskraft, och det handlar nästan om att bara nudda tangenterna med fingertopparna för att skriva. När jag blivit van går det lika snabbt som på ett traditionellt, och jag upplever också att det låter mindre.

Tack och lov är själva knapparna oftast i full storlek, med några undantag. Piltangenterna upp och ner är av någon anledning endast i halv storlek, men pil åt höger och vänster är i full storlek. Detta störde mig under testflygningen i maj och fortfarande stör mig efter två veckor. Jag hade definitivt föredragit att alla fyra tangenter vore av halv storlek, som det är nu blir det många feltryckningar för att upp och ner "känns fel".

Ett annat misstag jag ofta gör är att jag med handflatan råkar komma åt styrplattan, så att markören flyttas när jag skriver. Resultatet blir att mitt flöde av bokstäver plötsligt hoppar några rader upp i dokumentet, med irritation och korrigering som följd. Det beror förmodligen på att jag har funktionen "knacka för att klicka" aktiverad på styrplattan, men jag har aldrig haft problem med det på andra bärbara Mac-datorer.

Men det som verkligen gör det hela svårt är att parallellt med Macbook också använda en annan Mac-dator med det äldre tangentbordet. Att växla fram och tillbaka mellan nytt och gammalt ställde till det och gjorde båda svåra att skriva på inledningsvis innan muskelminnet griper in och "ställer om".

Batteri och portabilitet

Om batteridriften finns inte mycket att säga. Under användning verkar Macbook motsvara Apples angivna siffror, nämligen upp till nio timmars internetanvändning eller upp till tio timmars videouppspelning. Under våra automatiska tester presterade datorn något sämre för surftestet, endast knappa åtta timmar men något bättre för videouppspelning - hela 11 timmar och 23 minuter. Dessa tester gjordes med bildskärmens ljusstyrka inställd på 150 cd/m2. I min dagliga användning av datorn hade jag inga problem att få ut nio timmars arbete på den utan att behöva ladda.

Den riktiga paradgrenen där Macbook får guldmedalj är däremot bärbarheten. Datorn är så lätt och liten att den utan problem kan följa med mig i väskan en hel dag, även tillsammans med laddare. Den finns därmed alltid tillgänglig när jag behöver få saker gjorda, och det är inte fråga om en Ipad där jag med viss motvillighet kan redigera ett Numbers-dokument eller knacka ner lite text. Nej detta är en fullmatad OS X-upplevelse, och jag har tillgång till alla mina applikationer som Pixelmator, Numbers, Excel, Byword och annat som fungerar bäst med styrplatta och tangentbord. I det avseendet känns Macbook som den yttersta manifestationen av den bärbara datorns idé.

Det jag däremot kan sakna hos en dator av den här klassen är inbyggd möjlighet att surfa via mobilnätet. Det fungerar visserligen bra att ansluta en Iphone via Bluetooth, men möjligheten att kunna nå internet när som helst är något jag vant mig vid sedan jag började ta med mig en Ipad Mini överallt.

Bristen på portar

Så till denna enda USB-port. Under mina två veckor med Macbook hände det exakt en enda gång att jag hade behovet att ansluta ett USB-tillbehör. Det var på kontoret, och jag använde en adapter som skickats med datorn (men som säljs separat). I övrigt har behovet aldrig uppstått, och jag hade nog inte själv riktigt förstått hur trådlös jag blivit. Dropbox, Icloud och mail står för i princp all filöverföring och dokumenthantering.

Därför tycker jag inte längre att den enda porten är ett särskilt stort praktiskt problem. Det är bra att det finns en, men jag har märkt att jag personligen inte skulle ha något behov av två. Det är en ny tid vi lever i, uppenbarligen.

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
30 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.