Test: Två veckor med Macbook

99mac får besök av Apples minsta bärbara dator, och låter den både passera testlabbet samt agera vardagskamrat. Men räcker Macbook verkligen till som enda dator?

När Apple visade upp Macbook vid sitt mars-evenemang i år hade lanseringen föregåtts av ovanligt många rykten och förhandsuppgifter om en ny fläktlös bärbar dator. Många antog att det var fråga om nästa generations Macbook Air, men när den väl dök upp hette datorn kort och gott Macbook. Det är en tydlig signal att Apple betraktar det här som deras nya "vanliga" dator.

Den lilla maskinen må heta Macbook, men det finns knappast några yttre likheter med de vita plastdatorer som tidigare såldes i parti och minut till studenter och andra prismedvetna användare. Nej vad gäller utseende och funktion är detta fråga om en andlig uppföljare till Macbook Air, även om den lagt av sig Air-titeln. På senare år har också Macbook Air övertagit rollen som Apples nya standard, med sitt fokus på enkelhet, tunnhet och vikt. Namnet Macbook har dessutom varit ledigt sedan ett tag tillbaka, så varför krångla till det? Det är rimligt att anta att Apple framöver kommer att erbjuda två olika bärbara serier - Macbook och Macbook Pro.

Men på andra områden är Macbook fråga om spjutspetsteknologi. Det var den första Mac-datorn att erbjuda den nya Force Touch-styrplattan, teknik som tidigare dykt upp i Apple Watch och kort senare också skulle nå Macbook Pro. Det är också än så länge den enda Mac att ha Apples nya tangentbord med extra tunna knappar, och är dessutom Apples första helt passivt kylda dator i modern tid. Slutligen är Macbook först ut med anslutningen USB Type-C, eller på Apple-språk USB-C.

Var och en av dessa nya funktioner representerar nya möjligheter, men innebär också begränsningar och kompromisser. Force Touch möjliggör "hårda klick" och tryckkänsliga ritfunktioner, men riskerar också att göra hanteringen av datorn mer komplex för nybörjare. Det nya tangentbordet är tunnare, men har beskrivits som svårt att skriva på. Avsaknaden av fläktar gör Macbook knäpptyst, men på bekostnad av prestanda. USB Type-C är en fantastisk port, men det är också den enda förutom hörlurskontakten, och det finns bara en.

Hur tilltalande Macbook är som persondator beror till stor del på hur användaren ställer sig till dessa olika invändningar. Lockar möjligheterna mer än begränsningarna avskräcker? Det är det vi vill ta reda på när 2015 års upplaga av Macbook gör sommarbesök i 99mac:s testlabb. De normala prestanda- och batteritesterna kör vi naturligtvis, men för att få en ordentlig känsla av hur Macbook fungerar har den också fått agera huvuddator åt redaktionens Jakob Nilsson under två veckor. Datorns förnämsta egenskap är portabiliteten, och denna styrka kommer inte fram bland testlabbets mätutrustning utan ute i verklighetens kaféer, tågkupéer och vardagsrumssoffor.

Utseende

En annan nyhet som kanske inte riktigt är att betrakta som en funktion är att Macbook erbjuds i samma tre färger som Iphone och Ipad, nämligen silver, rymdgrå och guldfärg. Vårt lånade exemplar är rymdgrå, och kommer säkert tilltala de som en gång i tiden köpte den Macbook som erbjöds i svart plast. Färgen ger ett proffsigt och seriöst intryck, men är också kanske lite tråkig och väl diskret i jämförelse med de poppigare färgerna guld eller silver.

Precis som Macbook Air är Macbook svagt "kilformad" så att framsidan är tunnare än baksidan. Det är en design vi vant oss vid, men kan samtidigt inte låta bli att fundera på om inte datorn vid det här laget är tillräckligt tunn för att ha samma tjocklek hela vägen, likt Macbook Pro Retina-modellerna. Visserligen blir Macbook mer greppvänlig tack vare detta, men det skalar också bort värdefullt utrymme som skulle kunna rymma nästan en millimeter extra batteri. Då hade det naturligtvis tillkommit lite extra vikt, och när vi håller Macbook i ena handen och slänger ner datorn i en väska eller under armen är det svårt att inte bli lite förförd över hur otroligt tunn och lätt den är. Den upplevda skillnaden mot en Ipad är i praktiken nästan försumbar.

Macbook drivs av en på sitt sätt imponerande Broadwell Core M-processor med en klockfrekvens på 1,1, 1,2 eller 1,3 GHz (Turbo Boost upp till 2,4, 2,6 eller 2,9 GHz). Vårt testexemplar är den enklaste varianten med 1,1 GHz. Det som är imponerande är att processorn kyls helt och hållet passivt, precis som i en Iphone eller Ipad - ingen fläkt behövs.

Alla modeller har också 8 gigabyte primärminne och den integrerade grafikkretsen Intel HD Graphics 5300. Lagringsutrymmet är antingen 256 eller 512 gigabyte och självklart är det PCIe-baserad flashlagring som gäller.

Cinebench R15

För att få en bild av processor- och grafikprestandan använder vi som vanligt en serie tester som belastar datorn. Det första är Cinebench 15, ett syntetiskt test baserat på renderingsprogrammet Cinema4D. Cinebench testar datorns förmåga att rendera bilder genom att rita upp en förutbestämd scen, först med hjälp av alla processorkärnor och sedan med bara en enda. Här får vi en uppfattning om hur Macbook står sig mot Apples andra modeller.

Unigine Valley

För att testa prestandan i grafikkretsarna använder vi det syntetiska testet Valley som drivs av grafikmotorn Unigine och använder ett förutbestämt scenario i form av ett detaljerat uppbyggt landskap med diverse vädereffekter. Testet sker med två olika grafikinställningar, där den mörkare stapeln har enklare inställningar och den ljusa är mer krävande.

Som vi kan se imponerar grafikkretsen Intel Graphics 5300 knappast vad gäller kraft. Macbook lägger sig på en tydlig sistaplats jämfört med andra Mac-datorer som säljs i dagsläget. Värt att notera är att Macbook Pro 15-tum är grundmodellen med endast integrerade grafikkretsar som 99mac testade i juni.

GFX Bench

Vi kör dessutom grafikprestandatestet GFX Bench som vi också brukar använda för att testa IOS-enheter. Här får vi ett intressant perspektiv på hur Macbook står sig mot exempelvis Ipad Air 2, som i storlek i det närmaste är att betrakta som en konkurrent. Testet har dock sina begränsningar då det är fråga om så olika enheter som skiljer sig åt i användning. Det är trots det intressant att A8X-processorn i Ipad Air 2 genererar högre siffror i testet än Intel Graphics 5300 gör i Macbook.

Testresultaten vad gäller övriga Mac-datorer kommer från GFX Bench som lagrar resultat på sin webbplats. För Macbook och IOS-enheterna har vi också kompletterat med våra egna tester och sett att resultaten är konsekventa. Vad gäller Macbook Pro 15-tum avser testet den snabbare modellen med det dedikerade grafikkortet AMD Radeon R9 M370X.

Det bör också noteras att det nuvarande systemet OS X Yosemite inte har stöd för Apples nya ramverk Metal. Det kommer däremot höstens OS X El Capitan att ha, vilket lär föra med sig en välkommen prestandaskjuts för de spel och andra program som utnyttjar det.

Testmaskinerna

Testmaskiner – specifikationer

Modell

Processor

Lagring

Grafikkort

Minne

Macbook (2015)

1,1 GHz Dual-Core Intel Core M
(Turbo Boost upp till 2,4 GHz)

256 GB SSD

Intel HD Graphics 5300

8 GB 1600 MHz LPDDR3

Macbook Pro Retina 13-tum
(mitten 2015)

2,7 GHz Dual-Core Intel Core i5
(Turbo Boost upp till 3,1 GHz)

256 GB SSD

Intel Iris 6100

8 GB 1866 MHz LPDDR3

Macbook Pro Retina 15-tum
(mitten 2015)

2,2 GHz Quad-Core Intel Core i7
(Turbo Boost upp till 3,4 GHz)

256 GB SSD

Intel Iris Pro 5200

16 GB 1600 MHz DDR3L

Imac Retina 5K (2014)

4,0 GHz Quad-Core Intel Core i7
(Turbo Boost upp till 4,4 GHz)

1 TB Fusion Drive

AMD Radeon R9 M295X 4 GB GDDR5

16 GB 1600 MHz DDR3L

Imac 21,5-tum (2014)

1,4 GHz Dual-Core Intel Core i5
(Turbo Boost upp till 2,7 GHz)

500 GB Hårddisk 5400 varv/min

Intel HD 5000

8 GB 1600 MHz LPDDR3

Visa mer

I två veckor har Macbook fått agera mina huvuddator, och följa med i väskan varje dag. Jag har använt den för att skriva, surfa, maila. Den har också använts för att se på video, använda Facetime och rentav försökt spela en del spel. Den här recensionen har skrivits på Macbook, och de flesta av de tillhörande bilderna har beskurits och redigerats på datorn, liksom diagrammen.

Tangentbordet

Mitt största orosmoment inför Macbook var det nya tangentbordet, som verkar tunnt och hållbart men som enligt vissa rapporter är betydligt svårare att skriva på än Apples traditionella. Jag gjorde ett kort test av tangentbordet i maj, och lärde mig då på en liten stund att använda det hyfsat. Nu har jag mer tid, och efter bara några få dagar känns det inte alls konstigt längre att skriva på det nya tangentbordet. Knapparna kräver mindre anslagskraft, och det handlar nästan om att bara nudda tangenterna med fingertopparna för att skriva. När jag blivit van går det lika snabbt som på ett traditionellt, och jag upplever också att det låter mindre.

Tack och lov är själva knapparna oftast i full storlek, med några undantag. Piltangenterna upp och ner är av någon anledning endast i halv storlek, men pil åt höger och vänster är i full storlek. Detta störde mig under testflygningen i maj och fortfarande stör mig efter två veckor. Jag hade definitivt föredragit att alla fyra tangenter vore av halv storlek, som det är nu blir det många feltryckningar för att upp och ner "känns fel".

Ett annat misstag jag ofta gör är att jag med handflatan råkar komma åt styrplattan, så att markören flyttas när jag skriver. Resultatet blir att mitt flöde av bokstäver plötsligt hoppar några rader upp i dokumentet, med irritation och korrigering som följd. Det beror förmodligen på att jag har funktionen "knacka för att klicka" aktiverad på styrplattan, men jag har aldrig haft problem med det på andra bärbara Mac-datorer.

Men det som verkligen gör det hela svårt är att parallellt med Macbook också använda en annan Mac-dator med det äldre tangentbordet. Att växla fram och tillbaka mellan nytt och gammalt ställde till det och gjorde båda svåra att skriva på inledningsvis innan muskelminnet griper in och "ställer om".

Batteri och portabilitet

Om batteridriften finns inte mycket att säga. Under användning verkar Macbook motsvara Apples angivna siffror, nämligen upp till nio timmars internetanvändning eller upp till tio timmars videouppspelning. Under våra automatiska tester presterade datorn något sämre för surftestet, endast knappa åtta timmar men något bättre för videouppspelning - hela 11 timmar och 23 minuter. Dessa tester gjordes med bildskärmens ljusstyrka inställd på 150 cd/m2. I min dagliga användning av datorn hade jag inga problem att få ut nio timmars arbete på den utan att behöva ladda.

Den riktiga paradgrenen där Macbook får guldmedalj är däremot bärbarheten. Datorn är så lätt och liten att den utan problem kan följa med mig i väskan en hel dag, även tillsammans med laddare. Den finns därmed alltid tillgänglig när jag behöver få saker gjorda, och det är inte fråga om en Ipad där jag med viss motvillighet kan redigera ett Numbers-dokument eller knacka ner lite text. Nej detta är en fullmatad OS X-upplevelse, och jag har tillgång till alla mina applikationer som Pixelmator, Numbers, Excel, Byword och annat som fungerar bäst med styrplatta och tangentbord. I det avseendet känns Macbook som den yttersta manifestationen av den bärbara datorns idé.

Det jag däremot kan sakna hos en dator av den här klassen är inbyggd möjlighet att surfa via mobilnätet. Det fungerar visserligen bra att ansluta en Iphone via Bluetooth, men möjligheten att kunna nå internet när som helst är något jag vant mig vid sedan jag började ta med mig en Ipad Mini överallt.

Bristen på portar

Så till denna enda USB-port. Under mina två veckor med Macbook hände det exakt en enda gång att jag hade behovet att ansluta ett USB-tillbehör. Det var på kontoret, och jag använde en adapter som skickats med datorn (men som säljs separat). I övrigt har behovet aldrig uppstått, och jag hade nog inte själv riktigt förstått hur trådlös jag blivit. Dropbox, Icloud och mail står för i princp all filöverföring och dokumenthantering.

Därför tycker jag inte längre att den enda porten är ett särskilt stort praktiskt problem. Det är bra att det finns en, men jag har märkt att jag personligen inte skulle ha något behov av två. Det är en ny tid vi lever i, uppenbarligen.

När mina två veckor med Macbook tagit slut är det med ett ganska tungt hjärta jag skickar tillbaka testexemplaret till Apple. Inledningsvis betraktade jag den lilla datorn som en trevlig men otillräcklig bekantskap, men efter att ha använt den har styrkorna blivit allt mer uppenbara, och de upplevda nackdelarna i många fall tappat sin kraft.

Både tangentbordet och den enda USB-porten visade sig fungera bra och nästan helt utan bekymmer. Jag vande mig vid tangentbordet och kom rentav att gilla det. Det visade sig att jag knappt behövde ens den enda USB-porten annat än för att ladda upp batteriet då och då.

Prestandan är det svagaste med datorn, men också det som med största sannolikhet kommer att förbättras redan med nästa generation. Macbook duger absolut inte att spela spel på, annat än de allra enklaste spelen med några år på nacken. Det vill de flesta nog heller inte göra med en dator av den här storleken.

Bildbehandling är möjlig, men det är märkbart segare att använda Pixelmator och Apples Bilder jämfört med nästan allt annat som har ett vettigt grafikkort. Det finns förhoppningar om att OS X El Capitan och Metal kan göra situationen bättre, men den som tänkt sig att göra mycket bildbehandling och liknande uppgifter ska definitivt se sig om efter en annan dator. För "vanliga" användare är det också här något av en ögonöppnare hur långt vi har kommit för det är inga som helst problem att surfa, maila, chatta, se på film och de flesta andra sysslor.

I normal användning upplever jag alltså prestandan som fullt tillräcklig, men så fort behoven ökar något visar sig begränsningarna tydligt. Därför är det i högsta grad intressant att fundera över vad Intels Skylake-processorer kan göra för nästa version av Macbook. Macbook Air gjorde samma resa, och efter några år hade den datorn klart godkänd prestanda. Jag misstänker att resan för Macbook kommer att gå ännu snabbare.

Macbook är redan idag en utmärkt dator för de som primärt arbetar med text och internet, och vill leva mobilt. Retina-skärmen är ljuvlig att betrakta och detta är på många sätt den dator jag alltid drömt om att Macbook Air skulle vara. Den kan helt klart rekommenderas, men köpare bör vara medveten om begränsningarna som finns i prestanda.

Den som behöver en superlätt bärbar dator hittar knappast någon mer superlätt och bärbar än Macbook. Men den som kan vänta ett halvår eller mer kommer troligtvis att kunna köpa en ännu bättre och snabbare.

Fördelar

+ Enastående lätt och smidig
+ Knivskarp Retinaskärm

Nackdelar

- Begränsad prestanda
- Relativt dyr
- Uppdaterade maskiner kommer troligtvis snart