Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Iphone 6 och 6 Plus, två veckor senare

Nu har redaktionsmedlemmarna använt Apples nya mobiltelefoner dygnet runt i drygt två veckor och summerar här allt det där som man inte får veta av testerna i testlabbet.

Iphone 6 Plus

99mac:s redaktör Ida Lindkvist var minst sagt skeptisk till storleken på Iphone 6 Plus redan långt innan hon fick den i sin hand på pressvisningen. Men när den väl fanns där inom räckhåll på kontoret tog nyfikenheten över och hon flyttade över allt från sin Iphone 5S och bestämde sig för att testa om kanske allt som behövs är lite tid att vänja sig. Nu några veckor senare avlägger hon rapport från det frivilliga experimentet.

Storleken

Steget från Iphone 5S till Iphone 6 Plus är stort. Det är ett jättekliv uppåt i skärmstorlek framför allt när man jämför enheterna sida vid sida. Jag var inställd på att knappt få med mig den stora telefonen då den inte går ner i alla mina byxfickor. Tydligen behöver man inte få ner något i byxfickorna om man är tjej, inte ens händerna går att värma lite i de flesta fall. Inte har jag med mig en handväska överallt heller.

Men stort är relativt som jag har kommit att inse under de här veckorna. Nu när min gamla telefon är nerpackad och muskelminnet i händerna glömt bort hur det brukade kännas tänker jag inte på 6 Plus som "jättestor" eller "enorm" längre. Den bara är och följer med lika ofta och i stort sett på samma sätt som jag hade med mig min gamla "lilla" telefon.

Det är bara när den hamnar på ett bord bredvid en mindre enhet, eller när någon kommenterar att jag antagligen kommer att flyga bort med ett sådant segel vid örat som jag för en stund påminns om att telefonen ibland kan misstas för att vara en Ipad.

Jag måste hålla den med två händer och det blir lite krångligare att få med den överallt. Ibland när den ligger i fickan går jag försiktigt och lyssnar efter ljudet när den kraschar i gatan eller golvet, men *ta i trä* än så länge har jag inte tappat den. Min katt har däremot knuffat ner den i golvet från nattduksbordet, men den överlevde utan en skråma.

Laddning och batteritid

Jag behövde ladda min Iphone 5S över natten och ibland en gång på jobbet också. Det hände lite för ofta att jag var ute på stan och batteriet tog slut. Jag använder min telefon mycket, ibland vet jag knappt själv vad jag använder den till, men det finns alltid anledning att väcka skärmen till liv och kolla något.

Jag har köpt ett stort antal appar genom åren, både för jobbet och privat. Itunes räknar till 659 appar för Iphone. Naturligtvis använder jag bara ett fåtal, men dem jag använder används flitigt. Det fina med 6 Plus är att den ofta räcker i två dagar utan laddning. Två! Det är stort i min värld.

Snabbare uppkoppling

Det finns få saker som får mig att bränna en säkring så snabbt som segt internet. Jag vet inte varför det irriterar mig så, men det gör det. Iphone 6 och 6 Plus har stöd för den snabbare trådlösa standarden 802.11ac och utan att ha gjort några noggrannare jämförelser är det tacksamt att sidor oftast laddas in utan att jag ens hinner se det. Det går snabbare att få ner appar och större mejlbilagor. Kort och gott, numera är det en mindre risk att jag får utbrott över att saker går långtsamt i min telefon.

Appar

Det finns fortfarande appar som inte uppdaterats för att nyttja den här stora skärmen, vilket innebär att de istället bara blir förstorade. Facebook är sådant exempel och dessutom en välanvänd app för många. Tangentbordet blir enormt. Det kommer uppdateringar nästan varje dag dock, så problemet försvinner förhoppningsvis helt med tiden i takt med att jag antingen byter ut appar eller att de uppdateras.

Det är trevligt att surfa med 6 Plus då det ryms mer innehåll på skärmen, men utan att ha något att jämföra med är det inget jag märker eller går runt och är glad över i praktiken. Jag kan tänka mig att jag kommer lämna Ipad Mini hemma oftare framöver då det till och med går an att läsa mina e-böcker på 6 Plus.

En sak dock, ofta är det just i liggande läge som den större skärmen verkligen kommer till nytta då appar kan dela upp innehållet i två kolumner. Jag vrider i princip bara skärmen för att spela, annars är det inget jag ens tänker på att man kan göra. När jag väl kommer ihåg att det går och kan vara smart att vända enheten har jag tyvärr svårt att nå in till mitten av tangentbordet med tummarna och det går inte att dra isär som det går på Ipad.

Apples fiffiga funktion "Lätt att nå" där man nuddar Touch ID-knappen två gånger så att allt innehåll på skärmen åker ner har jag heller sällan kommit ihåg att använda. Istället håller jag enheten med två händer och kommer åt ändå utan att tappa den.

Touch ID

En del tycker att Touch ID fungerar bättre i de nya Iphone-modellerna, men det är inget som jag har märkt något av. Det fungerar i det närmaste felfritt på 6 Plus, men det gjorde det på min 5S också. Det är däremot ett fantastiskt lyft att numera kunna använda Touch ID också till exempelvis 1password. Nu är det till och med rätt smidigt att använda säkra enskilda lösenord för varje tjänst och app som jag behöver logga in i.

Kameran

Jag har sällan med mig systemkameran längre och någon kompaktkamera har jag inte ägt sedan jag skaffade Iphone 3GS. Bildkvaliteten har stadigt blivit bättre och bättre med varje telefonmodell. Kameraappen har fått fler funktioner som jag gillar. Jag tar ofta panoramabilder och tycker båda lägena "Tidsförskjutning" och "Långsam" är användbara för att fånga vissa ögonblick på video.

6 Plus är ensam om att ha optiskt bildstabilisering som ska innebära mindre suddiga bilder i situationer där bländaren behöver vara öppen lite längre för att få in tillräckligt med ljus. Det vill säga på kvällar och nätter eller i valfri mörkare miljö. Det här är inte något som jag aktivt testat utan kan bara summera det hela som att kameran tar riktigt bra bilder till mitt Instagram-konto. Mer avancerade grejer än så gör jag sällan.

Störst skillnad märker jag på den främre kameran. Då och då ringer jag videosamtal och numera går det faktiskt att se personen man ringer till även om de inte sitter med en lampa i ansiktet eller i dagsljus. Ja, om de skaffat en ny telefon vill säga, annars är det ju jag som syns bättre.

Skriven av Ida Blix Jakob Nilsson
Kommentarer
23 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.