Iphone 6 och 6 Plus, två veckor senare

Nu har redaktionsmedlemmarna använt Apples nya mobiltelefoner dygnet runt i drygt två veckor och summerar här allt det där som man inte får veta av testerna i testlabbet.

För snart två veckor sedan hände det. 99mac:s Ida Lindkvist kom ut ur testlabbet och sträckte över Iphone 6 till kollegan Jakob Nilsson. Själv behöll hon Iphone 6 Plus för att testa om hon skulle kunna vänja sig vid "den enorma skärmen". Alla resultat från enheternas prövningar i testlabbet har 99mac redan publicerat, men det finns saker som inte märks förrän man aktivt börjar använda telefonen i vardagen och det kommer vi till nu.

Är enheterna hala som tvålar och hur många gånger har de ramlat i backen? Finns det några jeansfickor som rymmer Iphone 6 Plus och hur ofta behöver telefonerna laddas? Vilka smarta funktioner kommer till nytta i vardagen och vilka har redaktörerna totalt glömt bort?

99mac:s redaktörer Ida Lindkvist och Jakob Nilsson får en sida var för att prata om Iphone 6 Plus respektive Iphone 6 och de båda summerar sina upplevelser i slutet.

Jag har egentligen aldrig upplevt min Iphone 5 som vare sig långsam eller för liten under de två år den har hängt med. Däremot är det alltid roligt med nya enheter, och jag var nyfiken på den större bildskärmen som Iphone 6 erbjuder, liksom på funktioner som Touch ID som även fanns på Iphone 5S men som jag inte använt ännu.

Efter nästan två veckor med Iphone 6 som min huvudsakliga telefon (med avbrott för en period med Samsung Galaxy Alpha) är jag nu säker på att en bildskärm med 4,7 tum är min nya normalstorlek, och att jag inte kommer att vilja gå tillbaka till något mindre.

Storleken

Det finns givetvis nackdelar med en större bildskärm. Övre vänstra hörnet är svårt att nå, även för mina generöst tilltagna tummar, och mina mest använda appar som inte får plats i dockan har flyttat från sin plats överst på hemskärmen till att ligga i en cirkelsektor från nedre högre hörnet, inom bekvämt räckhåll. Nödlösningen att dubbelnudda hemknappen för att sänka ned hela skärmen fungerar bra när jag väl kommer ihåg att den finns. Än så länge glömmer jag allt som oftast bort att utnyttja den, men kanske kommer det ändras efter några veckor.

Fördelarna överväger dock med råge enligt mig. Det här är den tjusigaste Iphone-skärm jag sett hittills - färgerna är klara, kontrasterna krispiga och både mejl, webbsidor och annan text är lättare att läsa och navigera med ögat. Foton i kamerarullen och på Instagram är också skönare för ögat i den här storleken, och detaljer som det välvda glaset bidrar till att hela enkelt göra skärmen väldigt inbjudande. Samtidigt är inte själva telefonen så mycket större rent fysiskt, och designen med rundade kanter gör den lenare i handen och mer bekväm att hålla i än den kantiga Iphone 5.

Den lena känslan sänder dock ständiga varningssignaler till hjärna att telefonen riskerar att glida ur händerna på mig. Jag börjar dock mer och mer tro att detta är inbillning, för vid ett jämförande test med Iphone 5 ena handen och Iphone 6 i den andra är friktionen mot handflatan ungefär lika. Jag är säker på att jag med tiden kommer att vänja mig vid den nya telefonformen i handen, och hitta sinnesfriden i att bolla med en enhet värd några tusenlappar i händerna.

Laddning och batteritid

Vid bytet till en ny telefon märks ofta en förbättring i batteritiden, vilket inte är så konstigt med tanke på att den gamla telefonen ofta har använts i minst ett år, och att batteriet därmed börjat slitas. Den här gången hade jag dock precis nyligen bytt batteriet på min två år gamla Iphone 5 på Apples utbytesprogram, så jag hade fördelen att kunna jämföra två Iphone-modeller med helt nya batterier.

Det är ingen revolutionerande förändring, men batteriet i Iphone 6 håller lite längre. Min ovetenskapliga uppfattning är att om jag använder telefonen normalt under en arbetsdag så har den nästan 15 procent kvar när jag går och lägger mig. Då har jag haft Bluetooth, wifi och 4G aktiverat hela dagen, spelat musik och surfat en del men inte använt telefonen konstant.

I jämförelse med Iphone 5 skulle jag säga att det åtminstone är en timme längre batteritid, och smärttröskeln att kunna använda telefonen en hel dag utan att behöva ladda den har uppnåtts.

Snabbare uppkoppling

Jämfört med min gamla Iphone 5 erbjuder Iphone 6 både snabbare wifi-anslutning med protokollet 802.11ac och mobilanslutning som fungerar på svenska så kallade 4G-nät. Iphone 5 hade också LTE, men ingen standard som stöddes i Sverige.

Surfning på wifi-nätverk känns något rappare, men jag upplevde det aldrig som slött på min Iphone 5 heller så det är svårt att få en känsla för hur mycket snabbare det är utan att göra benchmark-tester (vilket 99mac gjort på Iphone 6). Att ladda hem filer känns däremot betydligt snabbare. Poddradio-avsnitt som hämtas hem med hjälp av appen Overcast rinner ner i telefonen på bara några sekunder.

Att hämta låtar i Musik-appen som är kopplad till Itunes Match är dock fortfarande en tråkig historia. När det väl sätter igång går det undan, men precis som på äldre telefoner kan det ta flera sekunder innan nedladdningen inleds. Jag skyller det här på Itunes servrar, för när jag försöker ta hem en låt via Spotify (genom Offline-läget) går det blixtsnabbt.

När det gäller anslutning via mobilnätet går det så snabbt en kan förvänta sig, och hastigheten är inget att klaga på. Däremot upplever jag att Iphone 6 har sämre 4G-täckning än min Ipad Mini med Retinaskärm. Vid en direkt jämförelse med båda enheterna bredvid varandra på ett antal olika platser i Stockholm har Iphone 6 nästan konstant en prick mindre (på Telias nät).

Touch ID

Touch ID är min nya favoritfunktion. Efter att ett helt år gått omkring utan att veta vad jag gått miste om har jag nu svårt att föreställa mig ett liv där jag måste slå in lösenordet till mitt Apple-ID för att köpa en app, eller knappa in telefonens PIN-kod för att få tillträde.

Under min tid med Iphone 6 har Touch ID fungerat i det närmaste prickfritt rent tekniskt. Så länge fingret täcker avläsaren hyfsat fungerar det i princip varje gång, och antalet gånger när jag behövt göra ett andra försök går att räkna på ena handen. Det är helt enkelt väldigt väl genomfört, och som natt och dag jämfört med fingeravtrycksläsaren på Samsung Galaxy Alpha.

99mac:s redaktör Ida Lindkvist var minst sagt skeptisk till storleken på Iphone 6 Plus redan långt innan hon fick den i sin hand på pressvisningen. Men när den väl fanns där inom räckhåll på kontoret tog nyfikenheten över och hon flyttade över allt från sin Iphone 5S och bestämde sig för att testa om kanske allt som behövs är lite tid att vänja sig. Nu några veckor senare avlägger hon rapport från det frivilliga experimentet.

Storleken

Steget från Iphone 5S till Iphone 6 Plus är stort. Det är ett jättekliv uppåt i skärmstorlek framför allt när man jämför enheterna sida vid sida. Jag var inställd på att knappt få med mig den stora telefonen då den inte går ner i alla mina byxfickor. Tydligen behöver man inte få ner något i byxfickorna om man är tjej, inte ens händerna går att värma lite i de flesta fall. Inte har jag med mig en handväska överallt heller.

Men stort är relativt som jag har kommit att inse under de här veckorna. Nu när min gamla telefon är nerpackad och muskelminnet i händerna glömt bort hur det brukade kännas tänker jag inte på 6 Plus som "jättestor" eller "enorm" längre. Den bara är och följer med lika ofta och i stort sett på samma sätt som jag hade med mig min gamla "lilla" telefon.

Det är bara när den hamnar på ett bord bredvid en mindre enhet, eller när någon kommenterar att jag antagligen kommer att flyga bort med ett sådant segel vid örat som jag för en stund påminns om att telefonen ibland kan misstas för att vara en Ipad.

Jag måste hålla den med två händer och det blir lite krångligare att få med den överallt. Ibland när den ligger i fickan går jag försiktigt och lyssnar efter ljudet när den kraschar i gatan eller golvet, men *ta i trä* än så länge har jag inte tappat den. Min katt har däremot knuffat ner den i golvet från nattduksbordet, men den överlevde utan en skråma.

Laddning och batteritid

Jag behövde ladda min Iphone 5S över natten och ibland en gång på jobbet också. Det hände lite för ofta att jag var ute på stan och batteriet tog slut. Jag använder min telefon mycket, ibland vet jag knappt själv vad jag använder den till, men det finns alltid anledning att väcka skärmen till liv och kolla något.

Jag har köpt ett stort antal appar genom åren, både för jobbet och privat. Itunes räknar till 659 appar för Iphone. Naturligtvis använder jag bara ett fåtal, men dem jag använder används flitigt. Det fina med 6 Plus är att den ofta räcker i två dagar utan laddning. Två! Det är stort i min värld.

Snabbare uppkoppling

Det finns få saker som får mig att bränna en säkring så snabbt som segt internet. Jag vet inte varför det irriterar mig så, men det gör det. Iphone 6 och 6 Plus har stöd för den snabbare trådlösa standarden 802.11ac och utan att ha gjort några noggrannare jämförelser är det tacksamt att sidor oftast laddas in utan att jag ens hinner se det. Det går snabbare att få ner appar och större mejlbilagor. Kort och gott, numera är det en mindre risk att jag får utbrott över att saker går långtsamt i min telefon.

Appar

Det finns fortfarande appar som inte uppdaterats för att nyttja den här stora skärmen, vilket innebär att de istället bara blir förstorade. Facebook är sådant exempel och dessutom en välanvänd app för många. Tangentbordet blir enormt. Det kommer uppdateringar nästan varje dag dock, så problemet försvinner förhoppningsvis helt med tiden i takt med att jag antingen byter ut appar eller att de uppdateras.

Det är trevligt att surfa med 6 Plus då det ryms mer innehåll på skärmen, men utan att ha något att jämföra med är det inget jag märker eller går runt och är glad över i praktiken. Jag kan tänka mig att jag kommer lämna Ipad Mini hemma oftare framöver då det till och med går an att läsa mina e-böcker på 6 Plus.

En sak dock, ofta är det just i liggande läge som den större skärmen verkligen kommer till nytta då appar kan dela upp innehållet i två kolumner. Jag vrider i princip bara skärmen för att spela, annars är det inget jag ens tänker på att man kan göra. När jag väl kommer ihåg att det går och kan vara smart att vända enheten har jag tyvärr svårt att nå in till mitten av tangentbordet med tummarna och det går inte att dra isär som det går på Ipad.

Apples fiffiga funktion "Lätt att nå" där man nuddar Touch ID-knappen två gånger så att allt innehåll på skärmen åker ner har jag heller sällan kommit ihåg att använda. Istället håller jag enheten med två händer och kommer åt ändå utan att tappa den.

Touch ID

En del tycker att Touch ID fungerar bättre i de nya Iphone-modellerna, men det är inget som jag har märkt något av. Det fungerar i det närmaste felfritt på 6 Plus, men det gjorde det på min 5S också. Det är däremot ett fantastiskt lyft att numera kunna använda Touch ID också till exempelvis 1password. Nu är det till och med rätt smidigt att använda säkra enskilda lösenord för varje tjänst och app som jag behöver logga in i.

Kameran

Jag har sällan med mig systemkameran längre och någon kompaktkamera har jag inte ägt sedan jag skaffade Iphone 3GS. Bildkvaliteten har stadigt blivit bättre och bättre med varje telefonmodell. Kameraappen har fått fler funktioner som jag gillar. Jag tar ofta panoramabilder och tycker båda lägena "Tidsförskjutning" och "Långsam" är användbara för att fånga vissa ögonblick på video.

6 Plus är ensam om att ha optiskt bildstabilisering som ska innebära mindre suddiga bilder i situationer där bländaren behöver vara öppen lite längre för att få in tillräckligt med ljus. Det vill säga på kvällar och nätter eller i valfri mörkare miljö. Det här är inte något som jag aktivt testat utan kan bara summera det hela som att kameran tar riktigt bra bilder till mitt Instagram-konto. Mer avancerade grejer än så gör jag sällan.

Störst skillnad märker jag på den främre kameran. Då och då ringer jag videosamtal och numera går det faktiskt att se personen man ringer till även om de inte sitter med en lampa i ansiktet eller i dagsljus. Ja, om de skaffat en ny telefon vill säga, annars är det ju jag som syns bättre.

Jakob: "Iphone 6 är min nya favorit"

Iphone 6 är i mitt tycke Apples bästa Iphone-modell hittills. Jag älskar den större skärmen, men trots det känns telefonen fortfarande overkligt lätt och smidigt att bära omkring på. Den går ner i mina fickor utan problem, och passar bra i handen, fastän den känns lite hal.

Hårdvarumässigt finns inget att klaga på – som varje år har Iphone blivit snabbare och bättre. Jag är ingen fotograf, men kameran imponerar och särskilt vid halvdana ljusförhållanden märks det att Apple tagit ännu ett kliv framåt när det gäller kamerateknik. Trådlös överföring och processorhastighet är inte mycket att orda om – telefonen känns snabb som förväntat. Batteritiden är inte i en division för sig jämfört med tidigare modeller, men det är ändå en förbättring och jag kan använda Iphone 6 i stort sett hela dagen utan att bli stressad av den röda batterisymbolen.

Vissa detaljer vad gäller telefonens fysiska utseende har jag fortfarande inte fastnat för. De vita antennstrecken på baksidan stör mig inte längre, men den utstickande kameran gör sig ständigt påmind. Jag var länge rädd att saker skulle fastna i den eller att kameran skulle bli sårbar. Efter en tid med Iphone 6 känns det inte längre som någon fara, men jag tycker ändå det är fult med en utstickande kamera på baksidan av en i övrigt väldesignad och smidig telefon.

Ida: "Den extra batteritiden är det bästa"

Skärmstorleken var betydligt lättare att vänja sig vid än jag trodde på förhand och det finns mycket att tycka om med 6 Plus. Det är väldesignad enhet jag håller i handen där det känns som att någon filat på minsta detalj i en smärre evighet. Jag älskar skärmens rundade kanter och att den känns nästan för tunn. Men jag gillar inte strecken på baksidan eller att kameran sticker ut.

Skärmen är fantastisk, jag tycker båda kamerorna fått sig bra och användbara uppdateringar och IOS 8 tillsammans med OS X Yosemite kommer att bli riktigt bra. Men det är faktiskt batteritiden som är det allra bästa! Det känns som ett mirakel att jag inte måste ladda telefonen varje kväll och ibland någon gång till under dagen. Det känns så stort att jag mer än gärna haft en något tjockare telefon med ännu bättre battertid där kameran inte behövt sticka ut.