Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Iphone 5C – allt annat än "billig"

Apple gick ifrån traditionerna och släppte inte en utan två nya modeller av Iphone i år. 99mac har kikat närmare på Iphone 5C, som förutom det nya plastskalet är en Iphone 5 med bättre batteritid och stöd för fler LTE-band.

Prestandatester

Batteri

En av de få skillnaderna mot föregångaren är ett nytt något kraftigare litiumjonbatteri. På pappret har kapaciteten ökat med omkring 5 procent, från 5,45 Wh till 5,73 Wh. För att testa hur länge batteriet räcker har 99mac testat Iphone 5C med två egna batteritester, men först kommer Apples egna tider:

Apples officiella specifikationer

Taltid

upp till 10 h med 3G

Standbytid

upp till 250 h

Internetanvändning

upp till 8 h med 3G,
upp till 10 h med LTE,
upp till 10 h med wifi

Videouppspelning

upp till 10 h

Ljuduppspelning

upp till 40 h

Eftersom vi inte vet hur Apple bär sig åt för att ta fram de här siffrorna har 99mac valt att komplettera med egna batteritester. Det första testet är framtaget av 99mac:s webbutvecklare för att simulera surfning. Inga webbsidor med Flash används, men däremot Javascript. Telefonen ligger med webbläsaren Safari och surfar runt på flera olika webbplatser med wifi, 4G och Bluetooth aktiverade tills batteriet dör. Bakgrundsuppdateringar och notiser är avslagna.

Testet körs med två olika ljusstyrkor tills telefonen stänger av sig för att batteriet tar slut. Första rundan körs med skärmstyrkan satt till hälften och vår Iphone 5C klarar sig 7 timmar och 37 minuter. Apples siffror varierar mellan åtta och tio timmar för internetanvändning. Med ljusstyrkan på max blir tiden betydligt kortare och telefonen dör efter 4 timmar och 48 minuter.

I ett andra batteritest testar vi hur länge telefonen kan spela upp video. Vi kör ett och samma videoklipp om och om igen tills batteriet tar slut med samma inställningar som under det första testet, skärmstyrkan satt till hälften. Iphone 5C klarar sig i 8 timmar och 53 minuter, lite under Apples angivna tio timmar.

Mobilt bredband via LTE

Den nya modellen har stöd för fler frekvensband och fungerar till skillnad från Iphone 5 med 4G/LTE även utanför Sveriges största städer. Under vår tid med den nya mobilen har vi inte rest särskilt långt utanför Stockholm, men det märks stor skillnad även här. Med Iphone 5 hade vi 4G-täckning på några få platser i centrala Stockholm, med Iphone 5C har vi istället täckning nästan över allt.

4G möjliggör högre hastigheter och snabbare responstider och det i sig är kanske det enda argumentet som behövs för den som funderar på att uppgradera från en tidigare Iphone-modell.

Surfning

99mac kör också några tester i webbläsaren, Sunspider Javascript och Mozilla Kraken. Tillverkarna optimerar gärna för Sunspider, något som ännu är ovanligt för Kraken och därför kör vi båda. Testerna körs med den inbyggda webbläsaren, i det här fallet Safari och den senaste versionen av IOS vid testtillfället, IOS 7.0.2.

Den fjärde generationens Ipad vinner i testerna, medan Iphone 5C och Iphone 5 kommer nära efter och väldigt lika varandra, precis som sig bör. Ipad Mini och Iphone 4S med den betydligt äldre processorn A5 kommer långt efter.

Spelprestanda

Som sista prestandatest kör 99mac 3DMark för IOS, ett syntetiskt test av grafikprestanda. Det finns tre varianter att köra i appen, det första heter Ice Storm och inkluderar två 720p-grafiktester för att mäta grafikprestanda och ett fysiktest för att stressa processorn.

Nästa test heter Ice Storm Extreme och höjer upplösningen till 1080p med högre kvalitet på texturer och effekter i grafiktesterna för att bli mer krävande.

Det tredje testet heter Ice Storm Unlimited och här renderas 720p-bildrutorna "utanför" skärmen, medan skärmen uppdateras med tumnaglar efter varje 100 bildrutor för att visa framsteg.

I alla tre testerna placerar sig Iphone 5C och 5 mycket nära varandra, men blir slagna av den fjärde generationens Ipad. Ipad Mini och Iphone 4S hamnar på efterkälken. 3DMark föreslår till och med efter testerna att det kanske är dags att uppgradera till nyare enheter.

Kommentarer
2 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.