Iphone 5C – allt annat än "billig"

Apple gick ifrån traditionerna och släppte inte en utan två nya modeller av Iphone i år. 99mac har kikat närmare på Iphone 5C, som förutom det nya plastskalet är en Iphone 5 med bättre batteritid och stöd för fler LTE-band.

Under ett event i september presenterade Apple nya Iphone 5C. Den föregicks av många rykten och förhoppningar från analytiker om att vara en budgettelefon, men så blev inte fallet. För första gången har företaget två nya modeller av Iphone tillgängliga samtidigt. Tidigare har de presenterat en ny och haft kvar den förra generationen som ett billigare alternativ.

#Iphone 5C är i stort sett en Iphone 5 med nytt skal av plast. Den finns i flera färger och det i kombination med förpackningen för tankarna till Ipod Touch. Men det finns två nyheter under skalet. Apple har fått dit ett något kraftigare batteri och stöd för fler 4G/LTE-band. Det här betyder för Sveriges del att 4G-symbolen upp i det vänstra hörnet syns även utanför de centrala delarna av Malmö, Göteborg och Stockholm, vilket är en efterlängtad nyhet. Båda de nya Iphone-modellerna har stöd för de 4G-nät som våra svenska operatörer använder. Inget man behöver fundera på vid köp alltså.

99mac:s testexemplar är en vit modell med 16 gigabyte. Mer detaljerade specifikationer kommer i tabellen nedan.

Iphone 5C, modell: A1507

Egenskap

Värde

Skärm

4-tum Retina 1136 x 640 pixel, 326ppi

Processor

A6

Kapacitet

16 eller 32 GB

Färger

Vit, Rosa, Gul, Blå och Grön

Kamera

Bak: 8 megapixel, f/2.4. 1080p video
Fram: 1,2 megapixel. 720p video

Anslutningar

Lightning, hörlursport

Trådlöst

Wifi 802.11a/b/g/n (802.11n 2,4 GHz och 5 GHz)
Bluetooth 4.0

Mobilnät

UMTS/HSPA+/DC-HSDPA (850, 900, 1900, 2100 MHz)
GSM/EDGE (850, 900, 1800, 1900 MHz)
LTE (Bands 1, 2, 3, 5, 7, 8, 20)

Operativsystem

IOS 7.0.2

Mått

H: 124,4 mm
B: 59,2 mm
D: 8,97 mm

Vikt

132 gram

Pris

16 GB: 5 295 kr
32 GB: 6 295 kr

Intryck

Vi märker ingen större skillnad mot vårt tidigare testexemplar av Iphone 5 när det kommer till prestanda, vilket inte är så konstigt med tanke på att det är samma hårdvara inuti. Däremot känns bakgrundsbelysningen starkare. Om vi lägger de båda modellerna bredvid varandra och ställer in ljusstyrkan till hälften lyser 5C starkare.

Batteritiden ska vara något bättre enligt Apple, men inte heller där märker vi någon markant skillnad. Telefonen är oftast bättre till när vi kommer hem från jobbet än Iphone 5 som gärna hinner ner till de sista procenten till kvällen, men om vi inte laddar under natten börjar vi dagen med ett tomt, eller nästintill, tomt batteri.

Däremot har vi 4G-täckning nästan överallt med Iphone 5C till skillnad från med Iphone 5 där det bara finns fläckvis täckning här i Stockholm. Det är kanske det tyngsta argumentet för att byta upp sig från tidigare modeller.

Iphone 5 med ny design

Iphone 5C kan inte skryta med att den blivit tunnare eller lättare än sin föregångare. Jämfört med Iphone 5 är telefonen lite större åt alla håll och väger något mer. När 99mac första gången kände på Iphone 5 trodde vi att det var en attrapp vi höll i handen då den upplevdes väldigt lätt jämfört med Iphone 4S. Det känns direkt att nya Iphone 5C är något tyngre, men det skiljer inte mer än 20 gram på pappret så skillnaden är inte markant. Det känns nästan bättre att hålla i den här, den känns mer rejäl.

Iphone 5C, skillnad från Iphone 5 i storlek och vikt

Höjd

+1,4 mm

Bredd

+0,6 mm

Djup

+1,37 mm

Vikt

+20 gr

Baksidan och sidorna upp till skärmen är i ett helt stycke plast som känns väldigt lyxig. Den påminner förstås om Iphone 3GS, men ligger annorlunda i handen eftersom den inte blir smalare vid kanterna. Överlag ger telefonen ett stabilt och hållbart intryck. Under de veckor som vi haft telefonen och använt den som primär telefon har den inte fått några synbara repor, men då har vi inte gjort något reptest heller.

Vårt testexemplar är vitt och det tycker vi är den snyggaste färgen som finns att välja på. Den vita telefonen är dock den enda vi sett i verkligheten så här långt, så kanske gör sig de andra färgerna bättre när man håller dem i handen. Apple säger att Iphone 5C är "för de färgstarka" och det är tveklöst så att det säljs väldigt mycket fodral i olika färger till Iphone, så nog kan det här passa många. Med de nya fodralen som Apple också lanserat finns det totalt sett 30 olika färgkombinationer att välja bland.

En sak med plasten är att fingeravtryck och annat syns tydligt och den blir lätt luddig från fickor eller liknande. Vårt testexemplar är vitt och då syns inte fingeravtryck så mycket, men efter ett par varv i en mörkblå tröja är telefonen blåprickig. Värre blir det med fodralet på som det kommer mer om nedan.

Nytt fodral

Apple har tagit fram ett nytt fodral till Iphone 5C i silikon. Insidan är täckt av mjuk mikrofiber för att inte repa enheten. Baksidan har flera hål som inspirerat en utvecklare till att ta fram ett nytt fyra-i-rad-spel.

99mac kan inte låta bli att undra över designen. Texten på baksidan av telefonen syns igenom hålen, men bara bitvis så det hela ser lite lustigt ut. Annars ger materialet ett bra grepp och skalet verkar skydda telefonen på ett bra sätt utan att vara i vägen eller bygga på för mycket i storlek. Ludd eller mindre smuts från fickor eller liknande fastnar däremot gärna på skalet.

Fodralet finns i samma färger som telefonen, svart, vit, rosa, gul, blått och grönt. Det går således att antingen matcha med samma färg som man har på telefonen, eller välja någon helt annan. Iphone 5C Case kostar 269 kronor och finns från Apple själva eller hos återförsäljare.

Skärmen hos Iphone 5C följer ungefär i fotspåren hos tidigare Iphone 5. Det vill säga en tämligen färgkorrekt skärm som drar något för mycket åt blått, men inte överdriver eller skevar till andra färger. Riktigt lika väluppfostrad som den Iphone 5 vi mätte i våras är däremot inte testexemplaret. Vitbalansen sticker för mycket mot det blå för att kallas korrekt när färgtemperaturen i snitt går över 7200 Kelvin. Ju starkare vitt som skärmen försöker visa, desto mer smyger sig ett drag av cyan in i vitbalansen. Som grafen nedan visar saknas det tillräckligt mycket av röd i vitbalansen för att väga upp.

Nu är detta knappast ett stort problem och inget som på något sätt förtar en upplevelse av bilder och fotografier på skärmen. Dels för att en något blå vitbalans är det som öga och hjärna accepterar allra lättast. Bilden upplevs endast som lite ”kallare” än normal dagsljusstandard D65. Det hade varit värre ifall skärmen drog några procent för mycket mot grönt.

Övriga färgnyanser ligger på rimliga och korrekta nivåer vilket gör att du i stort kan lita på de färger du ser. De följer sRGB/Rec.709-standard. Kort och gott: Det mesta är rätt men bilden överlag alltså lite för blå.

Skärmen är ljusstark och når över 550 cd/m2 med belysningen på max och det räcker för så gott som allt utom direktverkande sol en het sommardag. I botten ligger ljusstyrkan på 5 cd/m2 vilket är lite ljusare än Iphone 5, men tillräckligt lågt för att inte bli störande ljusstarkt ifall du ska smygsurfa i sängen utan att väcka personen bredvid.

Förklaring till grafen

RGB Balance: Vitbalansen i förhållande till D65 från svart (0 på X-axeln) till vitt (100 på X-axeln). Grafen visar avvikelsen i procent i förhållande till D65. Vid 100% vitt hos Iphone 5C ligger alltså blått cirka 12 procent för högt och rött cirka 5 procent för lågt.

Gamut/Färgrymd: Visar räckvidden i färgnyanser. Hela ytan, ”hajfenan”, visar alla för ögat synliga nyanser. Den vita triangeln är den uppmätta färgrymden hos Iphone 5C och den ska överlappa den ljusare triangeln som är färgrymden hos sRGB/Rec.709. Dessa överlappar alltså mer eller mindre exakt hos Iphone 5C.

Gamut Luminance: Visar hur ljusstarkt färgerna lyser i procentuellt förhållande till standard sRGB/Rec.709. För starkt lysande färger ger ett pastellaktigt intryck och Iphone 5C:s 15 procent för ljusstark blå ger en liten och mild förskönande skjuts åt vykortsblått.

Gamma Point: är tonkurvan/gamman i förhållande till målet, den gula linjen, med vilken ljusstyrka skärmen tonar från svart till helvit. Fel gamma ger fel kontrastintryck. Inga stora fel värda att nämna hos Iphone 5C.

deltaE uv: är storleken på felet i gråskalan och bör ligga under dE 3 för att räknas som korrekt. DeltaE uv (dEuv) används enbart för vitbalans/gråskala och är den formel som tydligast klargör avvikelser. dEuv på 10 räknas som synbart fel, vilket också är fallet – skärmen är något för blå.

deltaE 2000: beskriver felen hos färgnyanser. Målet är att ligga under dE3 för att räknas som korrekt. Än en gång är det i vitt som störst fel noteras. Övriga nyanser ligger rätt hos Iphone 5C.

Batteri

En av de få skillnaderna mot föregångaren är ett nytt något kraftigare litiumjonbatteri. På pappret har kapaciteten ökat med omkring 5 procent, från 5,45 Wh till 5,73 Wh. För att testa hur länge batteriet räcker har 99mac testat Iphone 5C med två egna batteritester, men först kommer Apples egna tider:

Apples officiella specifikationer

Taltid

upp till 10 h med 3G

Standbytid

upp till 250 h

Internetanvändning

upp till 8 h med 3G,
upp till 10 h med LTE,
upp till 10 h med wifi

Videouppspelning

upp till 10 h

Ljuduppspelning

upp till 40 h

Eftersom vi inte vet hur Apple bär sig åt för att ta fram de här siffrorna har 99mac valt att komplettera med egna batteritester. Det första testet är framtaget av 99mac:s webbutvecklare för att simulera surfning. Inga webbsidor med Flash används, men däremot Javascript. Telefonen ligger med webbläsaren Safari och surfar runt på flera olika webbplatser med wifi, 4G och Bluetooth aktiverade tills batteriet dör. Bakgrundsuppdateringar och notiser är avslagna.

Testet körs med två olika ljusstyrkor tills telefonen stänger av sig för att batteriet tar slut. Första rundan körs med skärmstyrkan satt till hälften och vår Iphone 5C klarar sig 7 timmar och 37 minuter. Apples siffror varierar mellan åtta och tio timmar för internetanvändning. Med ljusstyrkan på max blir tiden betydligt kortare och telefonen dör efter 4 timmar och 48 minuter.

I ett andra batteritest testar vi hur länge telefonen kan spela upp video. Vi kör ett och samma videoklipp om och om igen tills batteriet tar slut med samma inställningar som under det första testet, skärmstyrkan satt till hälften. Iphone 5C klarar sig i 8 timmar och 53 minuter, lite under Apples angivna tio timmar.

Mobilt bredband via LTE

Den nya modellen har stöd för fler frekvensband och fungerar till skillnad från Iphone 5 med 4G/LTE även utanför Sveriges största städer. Under vår tid med den nya mobilen har vi inte rest särskilt långt utanför Stockholm, men det märks stor skillnad även här. Med Iphone 5 hade vi 4G-täckning på några få platser i centrala Stockholm, med Iphone 5C har vi istället täckning nästan över allt.

4G möjliggör högre hastigheter och snabbare responstider och det i sig är kanske det enda argumentet som behövs för den som funderar på att uppgradera från en tidigare Iphone-modell.

Surfning

99mac kör också några tester i webbläsaren, Sunspider Javascript och Mozilla Kraken. Tillverkarna optimerar gärna för Sunspider, något som ännu är ovanligt för Kraken och därför kör vi båda. Testerna körs med den inbyggda webbläsaren, i det här fallet Safari och den senaste versionen av IOS vid testtillfället, IOS 7.0.2.

Den fjärde generationens Ipad vinner i testerna, medan Iphone 5C och Iphone 5 kommer nära efter och väldigt lika varandra, precis som sig bör. Ipad Mini och Iphone 4S med den betydligt äldre processorn A5 kommer långt efter.

Spelprestanda

Som sista prestandatest kör 99mac 3DMark för IOS, ett syntetiskt test av grafikprestanda. Det finns tre varianter att köra i appen, det första heter Ice Storm och inkluderar två 720p-grafiktester för att mäta grafikprestanda och ett fysiktest för att stressa processorn.

Nästa test heter Ice Storm Extreme och höjer upplösningen till 1080p med högre kvalitet på texturer och effekter i grafiktesterna för att bli mer krävande.

Det tredje testet heter Ice Storm Unlimited och här renderas 720p-bildrutorna "utanför" skärmen, medan skärmen uppdateras med tumnaglar efter varje 100 bildrutor för att visa framsteg.

I alla tre testerna placerar sig Iphone 5C och 5 mycket nära varandra, men blir slagna av den fjärde generationens Ipad. Ipad Mini och Iphone 4S hamnar på efterkälken. 3DMark föreslår till och med efter testerna att det kanske är dags att uppgradera till nyare enheter.

Efter några veckor med den nya telefonen står det klart att verkligheten inte skiljer sig från informationen på pappret något nämnvärt. Den nya telefonen innehåller samma komponenter som sin föregångare och upplevelsen är väldigt snarlik. Det är en välbyggd telefon som andas kvalitet, precis som vi är vana vid från Apple.

Batteritiden är marginellt bättre, men här bjuds inte på några mirakel. Det som gör skillnad är det utökade stödet för 4G/LTE. Troligtvis märks det extra mycket i en storstad som Stockholm där 3G-nätet ofta är överbelastat. För de här mindre förbättringarna får du betala 5 295 kronor utan abonnemang för en modell med 16 gigabyte och en tusenlapp till för 32 gigabyte.

Iphone 5C kan inte sägas vara prisvärd från en Iphone 5-användares perspektiv. Det är helt enkelt inte så mycket nytt för samma pengar som Iphone 5 kostade. Istället bör man kika på Apples nya flaggskeppsmodell Iphone 5S som bjuder på bättre prestanda, bättre kamera, samma stöd för 4G/LTE som 5C och fingeravtrycksläsaren Touch ID. Metallchassit på 5S känns också mer exklusivt, det är definitivt klasskillnad mellan de två nya modellerna.

Ägare av 4S eller ännu äldre modeller har numera två modeller att välja bland. Funderar man på en 5C bör man troligtvis överväga en 5S också, om man inte uttryckligen är sugen på den färgglada plasten. Plånboken och designen får fälla avgörandet.

Fördelar
+ Ordentligt stöd för 4G/LTE
+ Batteritiden har ökat
+ Välbyggd, känns inte som "billig" plast

Nackdelar
- Få nyheter
- Tveksam valuta för pengarna i jämförelse med 5S