Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Josafan

Josafan

Medlem
  • Registrerad 2005-02-06
  • Senast aktiv 2008-12-28
  • Antal inlägg 18

Foruminlägg

De senaste inläggen Josafan har skrivit i forumet.

Jag gjorde så att jag kopplade in min via USB och sen körde jag en backup med Time Machine och sedan kopplade jag in den i routern och violá, det funkade. Iofs hade jag en annan hårddisk, en Seagate FreeAgent.

Det visade sig att jag gjorde allting helt rätt. Men eftersom express:en hade kontakt till internet så uppdaterades inte firmware på extreme och det var där problemet låg. Inte förrän jag kopplat extreme direkt till internet via ethernet så för uppdatering så fick jag det att fungera som jag ville.

Dock lite bekymmer med hastigheten. Förde över en fil på 230 mb till hdd:n, det tog nästan exakt 5 min= 0.93 mb/s. Nu går nätverket iofs i G-hastighet ( ca 7 mb/s) så jag tycker att det borde gå att få det lite fortare, eller är jag ute och cyklar?

/Fjonken

Ursprungligen av what:

Men det är i detta fallet inte Extreme som du ska jobba med utan EXpress. Extreme ska ju bara vara förlängning på dit nätverk plus USB hubb och inget annat.

Jamen den funkar ju alldeles utmärkt. Vad skall jag ändra hos den?

Har äntligen fått prylarna.

jag har ett nätverk där Airport Express är kopplat till ComBort modem. Allt funkar som det skall och jag är mkt nöjd.

Jag vill utöka detta nätverk med en Airport Extreme som skall kopplas med en extern USB-disk. Extreme skall inte ha någon ethernet kabel inkopplad.

Jag vet att detta är en annorlunda konfiguration, fråga nu inte varför, den skall bara vara såhär helt enkelt.

I vilket fall, när jag väl skall konfigurera Airport Extreme så väljer jag att den skall utöka nätverk, väljer nätverk och matar in de uppgifter som behövs. När allt är färdigt så uppdaterar jag. Extreme lyser grönt och Express lyser grönt. Men då är jag inte inloggad på mitt nätverk. När jag väl gör detta så blir Extreme gulblinkande och sedermera försvinner den ur Airport verktyg. VAD GÖR JAG FÖR FEL?

Måhända att Apple är intiutivt, men denna gången borde dom fan bifogat ett paper clip.

/Fjonken

Ursprungligen av the örjan:

Får jag bara fråga... varför är det så viktigt med NFS+? Har ni PC i nätverket?

Nu kommer jag mest sitta med med min mac på nätverket. Men om en polare kommer med sin PC och kopplar upp sig på mitt trådlösa nätverk, kommer han inte komma åt informationen på min externa hårddisk som är kopplad via Airport Extreme. Informationen går ju via TCP/IP protokoll?

Såg också dina inlägg angående afs-utdelning. Kan man inte få det att funka med PC, hade varit guld i sådant fall.

Mvh

Josafan

Tack, men jag har valt att göra en annan lösning nu istället. Det blir Airport Extreme och USB-disk. Inte lika kompetent som Asus:en(jag tänker på bittorrent) men kanske stabilare. Dock ändå nyfiken på hur det kommer att gå.

Mvh

/Josafan

Jag siktar på en annan lösning nu. Jag skulle ju köpa en NAS för ca 2000 kr och en access point för ca 500 kr=2500 kr.

Nu tror jag att jag köper en airport extreme för 1700 kr + USB 2.0 hårddisk för ca 1000 kr= 2700 kr.

Vad jag har läst mig till så skall jag få alla funktioner jag önskar och har en föraning om att denna lösningen kommer att vara "stabilare".

Vad tror ni?

Tack för ditt svar Svante S.

Den StorCenter-varianten är den som kostar runt 3400 pix antar jag. När jag har kollat runt så ligger de flesta 1-disks runt ca 2000 pix ev. + 500. Det är där någonstans jag vill hamna, jag kommer inte att lagra några otroligt viktiga dokument(musik, film mm) så jag behöver inte använda raid.

Varför jag vill ha endast en 1-disks Nas är för att om man sticker iväg någonstans så kan jag packa med den i bagaget. Om det blir en större Nas så är inte detta lika bra.

Fråga: Kan man koppla Nas:en direkt via en ethernetkabel till datorn?

I sådant fall behövs inte usb 2.0.

Hur har du formaterat din Nas, om man kör FAT32 så kan man inte ha större filer än 2 Gb och det är inte skoj. Övriga filsystem gör väl att man inte kan använda dom på antingen OS X eller XP som jag förstår det?

När jag köpte min airport express så hade jag problem med hackande ljud. Lite sökande och jag hittade för den stunden boven i dramat. Många grannar låg på samma kanal. Så jag bytte, därefter har jag inte haft några problem för låt säga 5 månader.

Men nu har skiten börjat igen. Så jag (för säkerhets skull) uppdaterat firmware(trots den hade den senaste) och testat med massa olika kanaler. Men trots detta så hackar ljudet emellanåt igen.

Jag kör Istat Pro och i början så ligger upload på ca 300 kb/s, sedan droppar det till ganska stabilt mellan 120-140 kb/s. Expressen verkar cacha en del musik (då det fortsatte att spela när jag hårdvaruresetade). Men problemet är när jag ser att MBP slutar skicka dvs 0 kb/s, detta sker emellanåt och händer för många gånger efter varandra så blir det hack i musiken, dvs dropout.

Vad kan vara problemet?

/Fjonken

Har skummat av marknaden av 1-disks NAS allt vad jag kan och blir bara snurrigare ju mer jag kikar. Följande saker skulle jag önska att den hade möjlighet till.

Ethernet
500 gb
Upnp mediaservermöjlighet
FTP-möjlighet
USB 2.0 direktkoppling
Expanderbar med USB 2.0 + skrivarservermöjligheter

Har kollat in tre modeller, men har ingen aning om vilken:

Freecom Network Drive 500 Gb:
http://www.freecom.com/ecproduct_detail.asp?ID=3402&CatID=8020&sCatID=1146195&ssCatID=1146196

LaCie Ethernet Disk Mini (500 Gb):
http://www.lacie.com/se/products/product.htm?pid=10844

Iomega Storcenter Network Harddrive 500 Gb:
http://www.iomega-europe.com/item?SID=0edeb3ebb98a4364111946e5f854732135d:4735&sku=204133785

Oerhört svårt att hitta tester som man kan få ut någon vettig info om hur dom är prestandamässigt och hanteringsmässigt.

Hastigheten är inte högsta prioritet för mig då jag skall sätta den via en accesspoint på ett 54 mbps nätverk och därmed har jag redan satt en hastighetsbegränsning. Jag har säkert glömt ngt...

Ursäktar dubbelposten, men vet inte riktigt vilken forumdel detta tillhör, måste få svar snabbt, därför ställer jag frågorna här med:

Har nu börjat spåna på en NAS-lösning då jag är trött min gamla pc som står och stönar hela tiden(stänger ofta av den pga detta, vilket gör att jag inte kommer åt min musik).

Jag har spånat fram lite olika lösningar, fast jag vet inte om de funkar, så jag hoppas någon kan hjälpa mig att svara på detta.

Alt 1:
Jag är sugen på en Asus WL-700gE, se: http://gizmodo.com/gadgets/wireless/...ent-193470.php

Det jag undrar, kan jag använda min airport express som huvudrouter och få Asus:en att kör trafiken trådlöst till MBP (som 2nd base i nätverket)???

Alt 2:

Jag har läst att det går att köpa en airport express till på sitt nätverk och sedan använda den ethernetport som finns till en dator som inte har eller har mer plats för ett wifikort. Se: http://www.macintouch.com/readerrepo...topic3205.html

Frågan är om jag kan sätta en airport express och köra ethernet ut till en ethernetkopplad extern hdd, tex. lacie minidisk 500 gb. Se: http://store.apple.com/Apple/WebObje...D22&nplm=TL155

Vore jättetacksam för svar så jag kan beställa ngn av lösningarna asap. Skälet för allt detta är att jag har ingående internet i vardagsrummet och lagringen skall stå inne i en garderob i sovrummet(vill inte ha ngn pc som låter och utvecklar värme där).

Mvh

Josafan

Har nu börjat spåna på en NAS-lösning då jag är trött min gamla pc som står och stönar hela tiden(stänger ofta av den pga detta, vilket gör att jag inte kommer åt min musik).

Jag har spånat fram lite olika lösningar, fast jag vet inte om de funkar, så jag hoppas någon kan hjälpa mig att svara på detta.

Alt 1:
Jag är sugen på en Asus WL-700gE, se: http://gizmodo.com/gadgets/wireless/asus-wl700ge-wifi-router-builtin-160gb-drive-itunes-and-bittorrent-193470.php

Det jag undrar, kan jag använda min airport express som huvudrouter och få Asus:en att kör trafiken trådlöst till MBP (som 2nd base i nätverket)???

Alt 2:

Jag har läst att det går att köpa en airport express till på sitt nätverk och sedan använda den ethernetport som finns till en dator som inte har eller har mer plats för ett wifikort. Se: http://www.macintouch.com/readerreports/wirelessnetworking/topic3205.html

Frågan är om jag kan sätta en airport express och köra ethernet ut till en ethernetkopplad extern hdd, tex. lacie minidisk 500 gb. Se: http://store.apple.com/Apple/WebObjects/swedenstore.woa/wa/RSLID?mco=94696D22&nplm=TL155

Vore jättetacksam för svar så jag kan beställa ngn av lösningarna asap. Skälet för allt detta är att jag har ingående internet i vardagsrummet och lagringen skall stå inne i en garderob i sovrummet(vill inte ha ngn pc som låter och utvecklar värme där).

Mvh

Josafan

Jag har nyligen switchat från PC till Mac och har lite problem som jag hoppas att någon kan hjälpa mig med.

Målsättning: Kunna ha en utdelning från Pc:n med video och mp3 som jag kan streama från pc:n till MBP.
Problem: Streamning går för sakta, över 5 sek delay i VLC tex. Mp3:or går trögt i Itunes och det blir ofta låsning med härliga regnbågsfärger(läs snurran).
Utrustning: Sitter med en MBP. Router: Airport Express. Pc med Cnet USB Wifi Dongle.
Nätverk: Trådlöst WPA2 Tpik krypterat, kanal 4. Ipv6: av, på macen.

Närmare beskrivning:

Har satt upp ett nätverk, inte min starka sida men har gjort ett gott försök Airport express tar ingående internet från Comhem. Därifrån surfar jag trådlöst med både pc:n och MBP:n, fast avsikten är att endast använda mig av MBP:n. Pc:n skall förpassas till en garderob, enda avsikten med den är att ha den som en liten fileserver för mina mp3:or/film/backup med mera som tar plats då MBP:n inte kan täcka mina behov.

Jag har gjort en utdelning på hela min D: disk på pc:n. Jag kommer åt den på MBP:n och att hitta bland filer osv funkar utan probs. Men om jag tex vill öppna en video så blir det problem. Mkt delay och det hela blir lamt. Om jag startar tex aktivitetskontroll så ser jag att varken itunes eller tex vlc inte tar så mkt bandbredd. Kollar jag på pc:n så har jag inte så stor nätverksbelastning där heller(oftast mindre än 1%). Alltså, systemet borde ha mer att ge? Men hur löser jag detta?

Tanken i framtiden är att ha musik på Pc:n som jag streamar via MBP:n till Airport Express . Detta går idag, men inte så tillfredställande som jag önskar.

Dessutom, om jag kör musik från MBP:n(där musiken finns på MBP HDD) till Airport Express så drabbas jag av en del delay när man pausar/bytar låt osv. Detta har jag accepterat som ett utvecklingsproblem. Eller har jag problem där med?

Jag sitter med router,mbp och pc i samma rum. Avstånd mellan Airport Express och Mbp är ca 5 meter och jag har en signalstyrka som varierar mellan 3 och 4 av totalt 4(vilket jag tycker är anmärkningsvärt). På pc:n som står 3 meter från routern är signalstyrkan 86%.

Hur kan jag skydda mitt nätverk dessutom, pc:n hade tidigare mjukvarubrandvägg som jag fick stänga av för att komma åt utdelningen på MBP:n.

Ytterst tacksam för hjälp

/Filip

Ursprungligen av Adrian B:

Hade jag råd skulle jag beställa en ReadyNAS NV+ från Infrant, den har fått bra kritik i tester. Den är dock rätt dyr (eller den är nog prisvärd egentligen, men kostnaden är hög), i Sverige kostar den 6kkr plus moms utan diskar.

Mitt fel, glömde att nämna budget... o det är inte stor, lagt ut lite över 20 kkr precis. Saken är ju det att jag har två pc burkar som är dugliga som servrar, men det är stora miditowers och tradiga att hålla på med. Tanken är att den skall stå i en garderob där den inte står o ser tråkig ut. Pc burkarna är för stora för garderoben.... plus att jag måste köpa mer hdd och då funkar inte sata diskar i dom...

Tack för tipset!!!