Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
svanstrom

svanstrom

Medlem
  • Registrerad 2009-03-17
  • Senast aktiv 2017-08-30
  • Antal inlägg 70

Foruminlägg

De senaste inläggen svanstrom har skrivit i forumet.

Ursprungligen av Oakenborn:

Tack för att du tog dig tid att ge några exempel som jag kan fundera på istället för att bara dumförklara mig eller kalla mig ignorant. Har aldrig riktigt fått något bra svar när jag frågat vid andra tillfällen.

Om du verkligen vill se privilegier och strukturer in action så tänk dig situationer du sett, men med en annan person i mitten av den.

Ta till exempel den tydligt överförfriskade medelåldersmannen som beter sig lite svinaktigt i en bar, och fundera på vad som hänt om det istället varit en yngre iranier; eller tänk dig om tjejen som blev raggad på till gränsen till sexuella trakasserier varit med en killkompis istället för en tjejkompis. Eller titta på vilka som undviks när det kommer på folk på bussen, eller hur en del stirras på (oavsett om det är pga hudfärg eller kläder eller vad det nu kan vara) av de som passerar.

Och för de inblandade så är inte det där enstaka händelser, utan händer kanske flera gånger om dagen. Det är den kvinnliga chefen som måste påpeka att det faktiskt är hon som är chef, det är tjejen som sen tonåren alltid blivit stirrad på pga hennes bröst, kvinnan som blivit anklagad för att vara terrorist för att hon väljer att bära slöja, det är invandrarkillen som ofta blir nekad att komma in på uteställen, personer som aldrig ens blir kallad på arbetsintervju bara för att deras namn låter som om de inte kan bra svenska…

Från mitt perspektiv så lever jag ett relativt normalt liv, absolut helt utan några speciella superkrafter eller fördelar; men om du inte råkar vara en vit man så är det svårt att leva samma "normala" liv som jag gör.

Tänk också på hur att uppleva allt det här skulle förändra dig. Tänk dig saker som att du är uppvuxen med att stängas ute från ställen om du inte är i grupp med dina "svenska" kompisar, blir anklagad för allt som "ditt folk" (helt baserat på hudfärg) gör, eller varje gång du lägger ut en bild på dig själv från en strand eller klubb får massa meddelanden om vad främlingar vill göra med dig (främlingar som kanske är gamla nog att vara föräldrar till dina kompisar).

Ärligt talat så när en tänker efter på all skit som en del får stå ut med så är det ett smärre underverk att det inte är rakt ut öppet krig mot vita män (som grupp sett).

Ursprungligen av Oakenborn:

Verkligen inte. Tycker bara det var en intressant tanke.

Och eftersom du verkar insatt i ämnet skulle jag gärna vilja veta vilka privilegier det är jag har bara genom min hudfärg?
Jag känner mig verkligen inte privilegierad så jag skulle vilja veta vilka aspekter av mitt liv jag hädanefter ska se som ett privilegie.

Allt är relativt, och de som genuint kämpar emot när det talas om att de är privilegierade brukar vanligtvis missa att de INTE har vissa problem som andra har. Så det handlar inte så mycket om privilegier som är "mer än du borde ha", utan som är "mer än andra har".

Till exempel så kommer jag som vit man ytterst sällan att socialt räknas in bland "invandrare" om jag flyttar utomlands, utan hör istället till den finare gruppen "expats"; och jag kan vara mycket slafsigare klädd och ändå mycket enklare tas emot som om jag hör hemma på finare ställen. Som man är det också mindre risk att folk ifrågasätter mig som teknisk expert; och större chans att de antar att jag är chefen i en situation där valet står mellan mig och en kvinna.

Det är inte direkt fördelar som jag spontant skulle bara märka, men avsaknaden av dem skulle vara väldigt tydlig i ett liv utan dem.

Avsaknaden av att vara vit och/eller man kan vara det som gör att du "diskret" blir förföljd av en väktare när du handlar i en finare butik, blir ifrågasatt om du är gäst/kund när du frågar efter en toalett eller att du antas vara personal/prostituerad/hembiträde snarare än någons partner.

Ursprungligen av robart:

Att du alls väljer något före den andra är ganska vidrigt enligt mig.

Du ser ingen skillnad mellan en ideologi och en människa? Att hata nationalsocialism, hata tomat på mackor och att hata grannen är typ samma sak för dig?

Ursprungligen av robart:

Även om rasister och nynazister har en vidrig människosyn så tycker jag inte att vänsterextremister är bättre på något sätt när det kommer till hets mot oliktänkande och hat mot politiska ideologier.

Hellre hat mot politiska ideologier än hat mot människor pga deras hudfärg etc.

Ursprungligen av Oakenborn:

Innebär detta att allt hat som ofta sprids mot vita män egentligen är hets mot folkgrupp?

Känner du att det är synd om dig som hör till den grupp som har minst antal begränsningar orsakade av avsaknad av privilegier?

Nope. Står inte där heller att det är en terroriststämplad organisation; däremot så står det att det handlar om massa olika grupper som går under någon variant av "antifascister".

Så det verkar ju förändra en hel del, eftersom en stor del av argumentet låg i att vänstermusiker stödde en terroristorganisation.

Ursprungligen av robart:

Det är ju jättebra. Men de får gärna också bort all radikalvänstermusik från grupper som t.ex Stray from the Path som stödjer terroriststämplade antifa och som försöker normalisera och uppmana till våld mot rasister och nynazister.

Hyckleri är det ingen som gillar.

Vilken antifa organisation eller rörelse är det som är terroriststämplade var?

Det är ju inte helt uppenbart när en googlar det…

Ursprungligen av e_ost:

Jag funderar på att köpa en ny iMac. Tanken är att även min sambo ska kunna arbeta från den, hon har en bärbar pc (dell) med dockningsstation och arbetar med den via fjärrskrivbord. Dvs iMacen ska bara agera som skärm till den bärbara pc för henne, är detta möjligt?

Min nästa fråga är lite mer svävande, men hur funkar det med fjärrskrivbord, brukar man kunna logga in med en mac dator på ett Windows-baserat fjärrskrivbord? fjärrskrivbordet hon använder heter addera. Isåfall vore ju det också ett alternativ att logga in direkt från mac och strunta i att docka.

Det är tyvärr dåligt med target display mode nuförtiden; och diverse lösningar för fjärrskrivbord brukar oftast ha ett märkbart lagg som stör. Men om hon redan i dag kör med, och är nöjd med, fjärrskrivsbordslösningar så borde det ju vara ok.

Ursprungligen av Emslurk:

(…)Blev bara så sjukt paranoid och vill ha hjälp!

Allt som går att säga säkert är att någon eller något försöker logga in på ditt konto.

Det kan vara för att din dator är stulen, det kan vara för att någon bara random försöker komma åt dina uppgifter (kanske ett galet ex som vill kolla var du befinner dig?) eller så kan det vara någon som helt oskyldigt fått för sig att din epostadress är hans/hennes.

Var glad att du har det uppsatt så att det behövs en kod som kommer via SMS; och försök få någon att gå förbi och kolla om din dator står kvar.

Och om någon bara snabbläser, så: Du behöver peta hål på dig och dra blod varje gång du mäter.

Ursprungligen av oqvist:

Ja precis, gärna något som fungerar med trådlös anslutning, Bluetooth - Wifi.
Det finns ju många ”märken” - typ Fitbit som talar om hur bra de funkar med ”Hälsa”. Men då man specifikt söker efter detta är det betydligt svårare.

Det du behöver söka efter är själva mätarna, och sen gå igenom dem för att hitta någon som "råkar" funka med hälsoappen.

Det här är inte något som (än) är del av vanliga populärhälsoprylar, utan du behöver kolla runt bland de relativt få prylar som riktar sig direkt till de med diabetes; seriösa saker som har blivit godkända för att användas inom vård.

Ursprungligen av Waran10:

Ursäkta att det dröjde med ett svar. Apple har hela tiden jagat miljardinkomster och att då inte försöka sno åt sig mångmiljardinkomster inom sjukvården och skolväsendet eftersom alla hade fått mer än nog av Window/Microsofts strul som gärna byter mot någonting bättre.
Jag undrar hur datormarknaden ser ut om några år när Windowdatorerna börjar användas mer och mer. Vi som vill se häftiga Appledatorer på sjukhusavdelningarna lär bli besvikna. Det verkar som att dom är förpassade till datorernas bakgård.

Dessa "vi" är nog i praktiken ytterst få; det viktiga på sjukhus är iaf för mig bra vård snarare än att se "häftiga" saker.

Oavsett märke på hårdvaran, eller ens operativsystemet, så skulle det ändå i praktiken vara samma program för journalhantering etc.

Du har inte testat söka jobb hos Apple; de skulle väl bara bli glada om du kommer och berättar för dem om alla dessa mångmiljardinkomster som du kan hjälpa dem få från sjukvård och skolor?

Ursprungligen av Adisa:

Självklart finns det en uppsjö olika lösningar för detta som t.ex. att köpa MS Office till paddorna, ladda ner tillägg till Office som klarar öppna .odt, tala om för elever att spara i annat format osv... men det är elever vi talar om, dom gör lite som dom känner för

"Ok, så eleven [X] har inte gjort några inlämningar, eller ens varit i skolan i år; men det är elever vi talar om, dom gör lite som dom känner för… Så hen får ju högsta betyg ändå."

Även om vi helt hoppar över att det finns mjukvarulösningar så… Att lämna in filer i rätt format är inte direkt större krav än att vissa typsnitt, textstorlekar och radavstånd ska användas; så det här med att skylla på att de är ju bara elever räcker inte långt.

Ursprungligen av andas:

Jag ska till morsan i helgen, jag får scouta läget och fundera på vilken lösning jag ska välja då. Fördelen med trådlöst är att jag kan montera upp det när som helst. Blir det trådat i backen så måste jag börja gräva snart. Om jag har slang liggande kan man ju förbereda det och lägga i valfri tråd för att senare dra i TP-kabeln när det blir aktuellt. Tror tom att jag har böjliga elrör kvar som jag skulle kunna använda, men de kanske är sämre att använda ute än vad vattenslang är?

Räkna även in vad som händer om det väl går fel, oavsett hur osannolikt det än må vara.

Om du väljer trådlöst, finns det då någon risk att en snöstorm på julafton gör att du måste kasta dig ut och panikfixa så de som hyr stugan inte missar Kalles jul? Och hur skulle du hantera om en nedgrävd kabel går sönder mitt i vintern?

Ursprungligen av Nils-Erik Lund:

Frugan såg helt plötsligt att min gamla iPhone 3 GS såg trasig ut. Hon trodde att jag blivit arg på den och förstört den, helt befängd tanke förståss. Jag trodde i min tur att vår 2 åriga dotter hade fått tag på den och visat hur enkelt man kan hantera en iPhone, även om man vill förstöra den. Men när jag tittade på den så förstod jag att nånting annat hade hänt. Ena kortsidan av skärmen har tryckts ut och under skärmen syns det som att mitten av telefonen har svällt eller tryckts upp. Kan nån säga vad som hänt? Är det nåt som är inprogrammerat för att man ska få ändan ur och köpa sig en ny telefon nån gång? Till saken hör att jag inte använt telefonen på flera månader, men laddade upp den för en vecka sen ungefär. Sen har den legat på köksbänken, har alltså inte haft laddaren inkopplad under den tiden. Förståss för gammal för att lagas, men hade tänkt att ungarna kunde få den för att komma in i den underbara iPhone-världen framöver.

Trasigt batteri; googla så får du upp massa exempel på det: lmgtfy.