Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
svanstrom

svanstrom

Medlem
  • Registrerad 2009-03-17
  • Senast aktiv 2017-08-30
  • Antal inlägg 70

Foruminlägg

De senaste inläggen svanstrom har skrivit i forumet.

Ursprungligen av svanstrom:

Apropå att vilja avsluta kontot i samband med förändringarna… enligt deras regler så går det inte att avsluta konton, och allt du lägger ut i forumet ger du dem "obegränsat tillstånd att globalt och royaltyfritt reproducera, anpassa och publicera". (Inte heller så går det att ändra i äldre saker du skrivit.)

Ursäkta att jag svarar mig själv, men ett sista tillägg innan arbete och liv tar över för i dag.

I de allmänna villkoren från året då jag registrerade mitt konto (tack https://web.archive.org/!) så står det inget om att konton aldrig kan raderas eller att en inte kommer ha möjlighet att i efterhand radera vad en har skrivit; med ett par (delvisa) begränsningar:

1. De förbehåller sig rätten att använda materialet i "redaktionellt material".
2. De kan, under förutsättning att det tillkännages i "god tid i förväg", splitta forumet till närliggande ämnen.

Det här leder till två frågor:

#1: Har förändringarna i användarvillkoren skett på ett sådant sätt att de kan anses vara bindande även för de som blivit medlemmar under andra villkor?
#2: Är de nuvarande användarvillkoren öht bindande, eller är de pga deras ensidiga övervägande fördel för 99.se vad Konsumentverket skulle kalla för "oskäliga avtalsvillkor"?

Apropå att vilja avsluta kontot i samband med förändringarna… enligt deras regler så går det inte att avsluta konton, och allt du lägger ut i forumet ger du dem "obegränsat tillstånd att globalt och royaltyfritt reproducera, anpassa och publicera". (Inte heller så går det att ändra i äldre saker du skrivit.)

Ganska obehagligt; det får ju till och med Facebook att framstå som användarvänliga änglar.

Ursprungligen av Jesper Ohlsson:

Det där har jag aldrig förstått. Varför ska det nödvändigtvis raderas? Det är väl bara att logga ut och sluta komma hit?

Finns massa skäl, men mitt huvudsakliga är att när en har kvar konton på ställen så kommer någon förr eller senare få för sig att det är ett fantastiskt genidrag att börja spamma en med vad de tycker är faaaaantastiskt viktig information; och genom att en har kvar kontot så har en ju typ sisådär gått med på att de kontaktar en.

Speciellt när en webbsajt gör någon större förändring som kan få dem att tappa massa aktiva användare så är risken stor att de senare får för sig att de ska "engagera" de som slutat besöka dem; och vid det laget så brukar inte fungerande unsubscribe-länkar vara det mest prioriterade.

Så, lika bra avsluta konton du ändå aldrig tänker använda igen; och sen anmäla webbsajten om de ändå håller kvar i och börjar använda din kontaktinfo vid ett senare tillfälle.

Edit: Enligt deras forumsregler så är en tydligen fast för livet…

Citat:

För att förebygga missbruk raderas inte användarkonton eller tillhörande uppgifter på begäran.

Edit #2: Blir lite nyfiken på vad Konsumentverket/lagen säger om det det där med omöjligt att lämna en tjänst; någon här som har koll?

Senast redigerat 2017-08-29 07:49
Ursprungligen av Redaktionen:

Följ med oss på resan!

Mja… Det är lite som att boka en drömresa, bara för att sen upptäcka att en hamnat på en sista-minuten gruppresa till Kanarieöarna.

Och de här förbannade färgerna sen. Jag skulle seriöst hoppat av den här migränframkallande sörjan oavsett om ni satsat på att bli en generisk webbsajt eller inte.

Hur gör jag för att radera kontot?

Ursprungligen av Jesper Ohlsson:

Crucial-minnet är DDR3L ("L"=low voltage). Jag tror inte att det funkar i den datorn. Du ska nog satsa på DDR3.

Jag är ganska säker på att DDR3L (1.35V) per standard även måste kunna fungera med 1.5V; så just det borde inte vara problemet.

Ursprungligen av _empty:

Har kört unix i många år och aldrig sett kommandot ditto. cp är ju ett måste att använda.

$ ditto
ksh: ditto: not found

ditto är mer macigt:

Citat:

DESCRIPTION
In its first form, ditto copies one or more source files or directories to a destination directory. If the destination directory does not exist it will be created before the first source is copied. If the destination directory already exists
then the source directories are merged with the previous contents of the destination.

In its second form, ditto copies a file to the supplied dst_file pathname.

The next two forms reflect ditto's ability to create and extract archives. These archives can be either CPIO format (preferred for unix content) or PKZip (for Windows compatibility). src_archive (and dst_archive) can be the single character
'-', causing ditto to read (write) archive data from stdin (or to stdout, respectively).

ditto follows symbolic links provided as arguments but does not follow any links as it traverses the source or destination hierarchies. ditto overwrites existing files, symbolic links, and devices in the destination when these are copied from a
source. The resulting files, links, and devices will have the same mode, access time, modification time, owner, and group as the source items from which they are copied. Pipes, sockets, and files with names beginning with .nfs or .afpDeleted
will be ignored. ditto does not modify the mode, owner, group, extended attributes, or ACLs of existing directories in the destination. Files and symbolic links cannot overwrite directories or vice-versa.

ditto can be used to "thin" Universal Mach-O binaries during a copy. ditto can also copy files selectively based on the contents of a BOM ("Bill of Materials") file. ditto preserves file hard links (but not directory hard links) present in the
source directories and preserves setuid and setgid modes when run as the superuser.

ditto will preserve resource forks and HFS meta-data information when copying unless instructed otherwise using --norsrc . Similarly, ditto will preserve extended attributes and Access Control Lists (ACLs) unless --noextattr or --noacl is
passed. DITTONORSRC can be set in the environment as an alias to --norsrc --noextattr --noacl on the command line.

Ursprungligen av joachim_sallstrom:

Nej. Jag oroar mig inte för alla dessa saker. Jag vet inte varför du känner att du behöver göra långa listor för att jag känner mig lite skeptisk till att använda bluetooth?

Det var exempel på saker som folk varit väldiga skeptiska till; och med det ville jag ge perspektiv på det här med att vara orolig om saker som samhället i stort anser vara väldigt säkra. Visst kan det gå fel, och det har vi historiskt sett otroligt många exempel på, men vi har mycket bättre forskning i dag; och när det gäller dessa sändare så är det nu 28 år sedan som projektet som sedan fick namnet blåtand startades, just med syftet att utveckla trådlösa headsets.

Ursprungligen av sextontio:

Men både min sexuella läggning, etnicitet och kroppsliga form är helt irrelevant i den här diskussionen.

Inte när du argumenterar för att hat mot folk baserat på deras "sexuella läggning, etnicitet och kroppsliga form" ska vara lagligt.

Ursprungligen av sextontio:

Det ger inga "absurda konsekvenser".

Yttrandefriheten (bör) ge dig rätt att uttrycka dig på ett sätt som kan uppfattas rasistiskt.

Ja, människor som tillhör gruppen somalier kan känna sig förolämpade om någon står och ropar ut på stadstorget att "somalier är våldtäktsmän". En person som identifierar sig som homosexuell kan ta illa vid sig om en pastor står och predikar att "sexuella abnormiteter är en djup cancersvulst på hela samhällskroppen". Lika så kan en jude känna sig kränkt om du eller jag för en offentlig debatt om att alla romer stjäl och kallar dem för zigenare. Men det betyder faktiskt inte att det ska vara förbjudet.

Vad som är absurt är om rädslan för att en individ ska känna sig förolämpad eller kränkt hindrar oss från att öppet kunna diskutera obehagliga och avskyvärda åsikter om grupper. Det har aldrig någonsin varit framgångsrikt. Snarare tvärtom. Om man vill leva i ett demokratiskt samhälle så får man faktiskt acceptera att vissa kommer ha sjuka åsikter om exempelvis somalier. Dessa ska mötas genom dialog och kunskap - inte genom straff. Annars kan vi lika gärna skapa ett Kina av hela västvärlden.

Din individuella frihet slutar där den andres börjar.

Somalier, homosexuella, judar och romer… Du argumenterar för att det ska vara ok att säga rasistiska saker om dessa grupper; vilket gör mig nyfiken, hör du själv till någon av dessa utsatta grupper?

Ursprungligen av Jesper Ohlsson:

Jo, men om det nu helt plötsligt är tekniskt möjligt att göra omedelbara överföringar via Swish - om bankerna kan samarbeta kring det - så borde det vara precis lika möjligt att göra samma sak via internetbank eller bank-app.

Så klart det inte finns några tekniska begränsningar som inte går att lösa kring det, men det finns trehundrafemtiotretton hinder av icke teknisk natur att lösa när det gäller gamla pengatjuvar som banker; så mycket lättare att bygga vidare på något nytt som redan tillåter omedelbara överföringar mellan banker, d.v.s. Swish.

Ursprungligen av joachim_sallstrom:

Fast att kunna ha någon form av mer säker kunskap om wi-fi och bluetooth kan vara skadligt baserat på studier som bara sträcker sig bakåt till slutet av 90-talet är inte särskilt lång tid. Amalgam användes i tandvården från mitten av 1800-talet fram till nyligen innan det blev helt förbjudet.

Och du känner att vi rent generellt sett befinner oss på samma nivå av kunskap som då?

Äter du också bara egenodlad mat från grödor som genetiskt sett inte är modernare än typ hundra år; bara för att du är osäker på om de är säkra? Undviker alla plastprodukter bara för att plast är relativt nytt? Bor i hus utan el bara för tänk om det gör något dåligt? Hela kåken en faradays bur, just in case fm-radion inte är säker? Åker aldrig snabbare än du kan cykla, eftersom det kanske skakar om dina organ på ett dåligt sätt? Och självklart så tar du absolut inga mediciner alls? Inga vaccinationer?

När du väl börjar gå emot vedertagna sanningar så kan du inte längre lita på något, för det går aldrig att helt säkert bevisa avsaknaden av något. Så varför inte slå på stort och säga att du inte använder blåtandshörlurar bara för att illuminati använder blåtand och chemtrails för att kontrollera dina tankar? Ingen kommer ju helt säkert kunna motbevisa det.

Ursprungligen av joachim_sallstrom:

Känner inte någon av er en sorts reservation till att använda strålning mot huvudet, även om det gäller bluetooth. Jag vet inte, jag har svårt att röra mig mot trådlösa hörlurar faktiskt.

Jag tyckte hela grejen med wifi kändes osäkert (även fast jag använde det direkt från när det började blir populärt, circa 1999); och att på knät ha en varm laptop som skjuter mikrovågor lät ju inte helt säkert.

Men…

Folk mer insatta än mig tyckte det var säkert, och allt mer som tiden gick så var det uppenbart att det var en väldigt vääääldigt liten risk att det skulle dyka upp några skräckhistorier baserade på sund vetenskap.

Nu 2017 så är det vardagsmat det här med att bära omkring massa personliga radiosändare inom spektrumen för wifi och blåtand. Gedigen forskning har utförts, och den håller upp även massa år senare. Vi har inte en generation nördar som uppvisar mer sjukdomar av någon sort, och inte heller har de fått barn med några konstiga sjukdomar. Så vad finns det att vara orolig för?

Det är lite som att hålla på med starkström (av vanlig hemmasort); när jag tänker efter så känns det obehagligt, även fast jag vet att det är helt säkert.

Ursprungligen av Cancerman:

Hah! En annan som knappt klarar av ett par dagara väntan ?

Finns i butik lite här och där, bland annat hos Webhallen.

Ursprungligen av andas:

Bilder (till och med tecknade serier) som avbildar barn sexuellt är ju förbjudet att publicera, även online. Innebär inte det att internet är censurerat? Staten har genom lagstiftning valt att begränsa vissa typer av publikationer.

Försäljning av droger å andra sidan är ju inte någon typ av publikation/åsikt så i det fallet är det inte censur.

Ursprungligen av Json_81:

Förbjudet i sverige, "online" är globalt.

Exakt, när det generellt sett talas om online eller webben så handlar det inte om en ägd plattform som till exempel Facebook (eller det här forumet), där ett företag sitter och självcensurerar material. Så i den betydelsen är Internet absolut inte censurerat.

Sverige har dock viss censur av internet i två helt olika betydelser. Viss barnporr är rakt av blockerad; och den andra formen av "censur" är att vissa saker helt enkelt är olagliga. Tekniskt sett är det då inget som hindrar dig från att göra/säga dem, men polisen kommer komma efter dig om du gör det; oavsett om det händer på nätet eller brunkebergstorg.

Ursprungligen av andas:

Internet är censurerat... det är därför dark web finns.

Mja. Det är inte för att internet är censurerat som de mer ljusskygga individerna väljer att inte bara ploppa upp i första bästa sökmotor… På typ samma sätt som killen på krogen som säljer röka inte annonserar med neonskylt.