Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
henriktrost

henriktrost

Medlem
  • Plats Karlshamn
  • Registrerad 2007-11-24
  • Senast aktiv 2008-12-18
  • Antal inlägg 6

Foruminlägg

De senaste inläggen henriktrost har skrivit i forumet.

1

Jag upplever absolut inte Keynote som svårt (öppna "inspector" - där hittar du allt!)
Däremot undrar jag lite över problemet med hyperlänkarna - det vill säga att den hoppar lite vart den vill när man gör en klickbar presentation!
Ingen som har haft något sånt problem?

Köpa Final Cut ser jag inte som en seriös lösning. Har försökt fixa ljudet i garageband och sedan lägga det som ett soundtrack i Keynote, men så fort jag ändrade något då så klagade den på tidsfel och vägrade spela upp presentationen!

//Henrik

Ursprungligen av Marcus K:

Fungerar det inte bättre om du från Keynote exporterar direkt till DVD istället för att ta omvägen via QuickTime? För om du inte exporterar till MPEG 2 får du ytterligare en konvertering då du ska från QuickTime till DVD.

Det gjorde jag först. Det fungerade inte, därav omvägen.

Ursprungligen av Ylan:

Men det är väl tänkt att man skall kunna exportera en presentation till QT, och om det inte fungerar är det väl rimligt att påpeka detta?

Vänligen, Ylan

TACK!

Ja, jag har gått igenom ALLA Apples tutorials, läst och ställt frågor på flera forum
där många har liknande problem.

Ja, Keynote gör mycket snygga grejer, problemet är bara dess bristande pålitlighet.

Grundproblemet som jag ser det är att Keynote saknar en ordentlig statisk tidsskala.

Som ni vet har en tecknad film 24 bilder per sekund. Keynote varierar sin uppdatering så att den är OLIKA för OLIKA EFFEKTER (ibland 24/s , 32/s etc). Det innebär att det blir konstigt när du lägger in ljud (som har en fast timing) eller försöker konvertera det till QT (som också har en fast tidsskala). Det är också därför som Keynote kan variera hastigheten i uppspelningen beroende på vilken dator du använder.

Det här blir inte ett problem om du gör snygga bildspel, men lägger du in film och
ljud kan du få trubbel.

//Henrik

Sak ett: Jag redigerade inte film i Keynote, jag gjorde en presentation MED VIDEOKLIPP som jag sedan skulle bränna på DVD - en funktion som Apple, mig veterligen, skryter om att ha med i Keynote. Att man sedan inte har byggt in en ordentlig fps-skala i Keynote (vilket gör att den inte kan konvertera till QT utan tidshopp) är mycket oproffsigt. Kolla inte minst in diskussionerna om den dåliga ljudsynken i Keynote på Apples eget forum!

2) Jag gjorde det inte i PP, jag hade KUNNAT göra en sån i PP betydligt snabbare! I Keynote kan man göra om föremål (bilder) till hyperlänkar, varför kan inte en sån hyperlänk sätta igång en animation? Det är ju en standardfunktion i PP.

3) Att Keynote hoppar till valfria sidor är väl ingen höjdare. Tänk om du ska göra en informationskiosk till en mässmonter, den blivande kunden klickar på "Information om företaget" och landar på "Skojiga bilder från personalfesten". Jag skulle inte våga använda Keynote till det. (och det ska den, återigen enligt Apple, vara till för)

Jag må vara en switcher, men jag vet samtidigt att ett minimikrav på ett program är att det faktiskt klarar av att genomföra det det säger sig göra!

//Henrik

En stor anledning till att jag skaffade Mac var Keynote (iWork´08),
det såg ju så snyggt ut. Tyvärr har jag blivit besviken.

1) Jag skulle göra en julfilm med bilder och filmklipp på vår nyfödda dotter
som julklapp till nära och kära. Nätterna före jul satt jag och försökte bränna eländet
till DVD med hjälp av en konvertering från Keynote till Quicktime

Filmerna vägrade fungera, Keynote hoppade vid konverteringen slumpmässigt över bilder, ljudet fungerade på vissa klipp men inte på andra och bakgrundsmusiken spelades slumpmässigt. Felet visade sig ligga i Keynotes själva konverteringsverktyg. Det var inte frågan om några märkliga filformat, utan vanlig
mp3 och mpeg-filmer (provade olika format).

2) Tog på mig att göra ett "Så ska det låta"-program åt min kyrkokör. Har gjort liknande saker i PowerPoint på några få minuter. Då visar det sig att Keynote inte kan
animera enskilda element med hjälp av musen.

(Exempelvis: Klicka på en bild på en boll i presentationen, så studsar bollen)

3) Resultatet av punkt 2 ovan blev att jag fick göra 20 bilder per fråga i frågesporten
(mot EN bild i PowerPoint) När jag sedan förhandsgranskar bildspelet efter att ha gjort några få bilder kraschar Keynote, datorn blir hypervarm och måste stängas av på knappen.

Min slutsats är: Keynote är inte en färdig produkt utan ett buggigt, experiment!
Jag skulle aldrig våga lita på programmet i företagssammanhang, utan rekommenderar
hellre OpenOffice eller rent av PowerPoint. Visst, det är fulare effekter, men man vet
att det fungerar.

//Henrik

Tillägg kl 01:43:

Gjorde klart de 20 bilderna. Keynotes hyperlänkfunktion fungerar inget vidare, ibland hoppar den plötsligt till fel bild utan förvarning. Gör jag om
exakt samma klicksekvens hoppar den ytterligare någon annanstans etc.
Ännu en bugg. Varför är jag inte förvånad.

Senast redigerat 2008-02-04 01:47

Fick min efterlängtade MacBook i onsdags. Problemen började direkt.

Onsdag kväll: Jag kopplar in digitalkameran och överför bilder. Mitt under en överföring tvärdör datorn och startar om. Senare försöker jag installera Skype. Datorn fryser mitt under installationen. Skärmen blir svart, datorn är omöjlig att starta eller stänga av under mer än fem minuter.

Här ringer jag mitt första samtal till Apples support. Jag får rådet att reparera "skivbehörigheterna". Det är "absolut inget hårdvarufel".

Lördag morgon: Sitter och tittar på en medieström från SVT. Mitt under uppspelningen börjar MacBooken att tjuta som besatt (väcker frun och dottern). Horisontella linjer sprider sig över hela skärmen. Skärmbilden fryser, inga knappar hjälper. Jag har sett liknande fel på gamla PC datorer när man satt i fel RAM-minne eller ett trasigt grafikkort. Solklart hårdvarufel.

Ringer Apples support direkt när de öppnar. Den otrevliga tjejen i supporten hävdar att det absolut INTE är ett hårdvarufel, utan att det är jag som inte har uppdaterat datorn. (som är fyra dagar gammal) Jag frågar henne om alla Macar låser sig om de inte uppdateras var fjärde dag. Hon blir ännu surare - säger åt mig att återkomma "nästa gång datorn låser sig".

Därefter frågar hon mig om jag vill gå med i AppleCare.

På måndag ska jag ringa AppleStore och begära byte eller hävt köp. Är det någon som har liknande erfarenheter eller goda råd hur man tacklar Apple? Jag har pröjsat över tolvtusen, då vill jag ha en dator som fungerar!

1