Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Två veckor med nya Macbook

Nu har både Ida och Jakob haft tid att bekanta sig mer med Apples senaste generation av Macbook. Dags att summera erfarenheterna.

Inledning

99mac lånade in Apples senaste Macbook för cirka två veckor sedan och testade som brukligt enheten i vårt testlabb. Men eftersom både Ida och Jakob personligen sett fram emot en uppdatering av Apples mest portabla lilla burk, kör vi här en uppdatering om hur datorn med en enda USB-port fungerar i vardagen.

Som vi kunde konstatera redan i vårt prestandatest är Macbook inte en dator för vem som helst. Istället för kraftfull prestandamaskin, som vi skulle kunna kalla Macbook Pro, är Macbook mer lik en Ipad Pro med ett inbyggt externt tangentbord. Den lämpar sig väl för personer som exempelvis reser mycket och som mestadels gör lättare saker som att surfa och mejla.

Det yttre

Apples Macbook är en liten och smidig 12-tumsdator som enligt vågen på redaktionen väger 924 gram. Lägger vi till den medföljande laddaren stannar vågen på 1,96 kilogram. Datorn går att öppna med en hand utan att den tippar bakåt på bordet och både tangentbordet och styrplattan känns generöst tilltagna.

Där Macbook Air tidigare var det enda alternativet i Apples utbud för användare ute efter något ultraportabelt, finns nu också Macbook. Kort sagt kan vi summera skillnaderna med att Macbook erbjuder den bättre Retina-skärmen, medan Air har några fler portar och ett lägre pris. Om alla modellerna kommer att finnas kvar framöver är oklart, Macbook Air har inte uppdaterats något nämnvärt sedan mars förra året.

Macbook är Apples för tillfället färggladaste dator. Hela fyra färger erbjuds: silver, rymdgrått, guld och rosa guld. Samma färgalternativ finns också tillgängliga för Ipad Pro 9,7 tum, Iphone 6S/6S Plus och Iphone SE. Jakob som redan slagit till och köpt en Macbook privat valde klassiska Apple-färgen silver, medan testexemplaret som vi lånat in är i rosa guld och Idas nuvarande favorit.

Det inre

När det gäller insidan av nya Macbook har Apple nu uppdaterat till Intels sjätte generation av processorer och erbjuder tre varianter. De nya processorerna kommer också med bättre integrerade grafikkretsar, flashlagringen har blivit snabbare och batteritiden är nu upp till tio timmar.

Skillnader mellan bas- och toppmodellen, Macbook tidigt 2016

Macbook 2016 (basmodellen)

Macbook 2016 (toppmodellen)

Egenskap

Värde

Värde

Färger

Rymdgrå, Silver, Guld, Rosa guld

Skärm

12-tums LED-bakbelyst skärm med IPS-teknik
2 304 x 1 440 pixel
226 ppi

Processor

1,1 GHz dubbelkärning Intel Core m3 (Turbo Boost upp till 2,2 GHz)

Alt: 1,3 GHz dubbelkärning Intel Core m7 (Turbo Boost upp till 3,1 GHz)

1,2 GHz dubbelkärning Intel Core m5 (Turbo Boost upp till 2,7 GHz)

Alt: 1,3 GHz dubbelkärning Intel Core m7 (Turbo Boost upp till 3,1 GHz)

Lagringskapacitet

256 GB

512 GB

Primärminne

8 GB 1866 MHz LPDDR3

Grafik

Intel HD Graphics 515

Anslutningar

Hörlursport
USB Type-C

Kamera

480p Facetime-kamera

Trådlöst

Wifi 802.11ac, Bluetooth 4.0

Ljud

Stereohögtalare och dubbla mikrofoner, samt hörlursport med stöd för optiskt digitalt ljud (minijack)

Batteri

Inbyggt lithium-polymer-batteri på 41,4 wattimmar med upp till 10 timmars trådlös surfning eller upp till 11 timmars videouppspelning

Pris

från 14 495 kronor ink. moms

från 17 995 kronor ink. moms

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
21 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.