Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Två veckor med nya Macbook

Nu har både Ida och Jakob haft tid att bekanta sig mer med Apples senaste generation av Macbook. Dags att summera erfarenheterna.

Idas veckor med Macbook

Det är nog bäst att jag börjar med lite bakgrund. Hemma har jag en 11-tums Macbook Air som jag varit sugen på att uppgradera ett bra tag nu. Den har rätt många år på nacken, jag vill minnas att den är från 2011 och den känns lite trött. Jag har dessutom för länge sedan upptäckt att det finns Retina-skärmar som är mycket trevligare för ögonen. På jobbet arbetar jag för närvarande med en 13-tums Macbook Pro Retina och Apples Thunderbolt-skärm.

Något nytt datorköp till hemmet har inte blivit av än av kanske främst två anledningar. Den första är att jag oftast hejdat mig själv eftersom jag sällan använder någon dator hemma längre. Sitter så mycket vid en dator under arbetstid att min mobil eller Ipad räcker långt hemma.

Den andra anledningen handlar om den här bärbara lilla pjäsen jag skriver på nu, Apples Macbook. Jag tänkte redan när Apple visade upp den första generationen att det här är en dator för mig. En bra ersättare till min gamla Air. Men vis från hur det var när Apple först lanserade Macbook Air år 2008 tänkte jag att det nog skulle vara bäst att vänta in den andra generationen eftersom jag verkligen inte är i någon brådska.

Nu sitter jag här med en andra generationens Macbook i färgen rosa guld i knät. Kan inte helt förklara för mig själv varför jag gillar den här färgen så mycket men det gör jag – har aldrig tidigare varit särskilt förtjust i guld av någon kulör.

Ändå är det så att om jag skulle slå till på en dator idag så skulle det bli en rosa guld Macbook. Det är en otroligt smäcker liten grej som är som gjord för att användas lite här och var. Just nu sitter jag i en soffa hemma, men den väger så lite och är lätt att ta med sig att den gör sig bra i knät på bussen eller tunnelbanan om jag skulle behöva jobba där eller på ett kafé. Varför inte i sängen eller i sommarstugan medan jag börjar fila på den där episka romanen?

Halleluja för Retina

Skärmen är en fantastiskt uppgradering jämfört med min gamla Air. Prisa dagen Retina-skärmar blev möjliga! Tangentbordet tar en liten stund att vänja sig vid med den korta slaglängden, men efter ett tag skriver jag precis som vanligt och känner rent av att jag tycker bättre om det här än det som är i min jobbdator. Tangenterna är stabila över hela ytan och det händer nästan aldrig att jag hamnar så pass snett med något finger att jag missar att skriva en bokstav.

Att den här datorn kommer med en ynka USB-port är inget som kommer att störa mig nämnvärt. Jag pluggar inte in något annat än en bankdosa i min Air då och då och det kan jag fortsätta med även om jag skulle skaffa mig en Macbook. Jag har för rätt länge sedan anammat det där populära "molnet" och flyttat det mesta jag tycker är viktigt dit.

Batteritid

En annan sak jag älskar med Macbook är batteritiden som är alldeles magisk. Den här datorn känns lite som att den bara går och går. Extra tydligt blir det jämfört med min gamla Air förstås som jag bara får ut några timmar från, den här håller hela dagen och lite till.

Något som inte känns lika bra är att Macbook inte använder den magnetiska Magsafe-kontakten. En gång för många år sedan snubblade jag över laddningsladden till min dåvarande Powerbook så att den for i golvet och sprack fult längs en kant. Laddningskabeln som ansluts i den här USB Type C-porten känns som att den sitter lite för bra. Som tur är behöver jag inte ladda så ofta. En annan grej jag saknar är någon typ av laddningsindikator när locket är stängt. På Magsafe-kontakten jag har på jobbdatorn lyser en liten LED orange eller grönt beroende på om datorn laddar eller är klar.

Blir det ett köp?

Jag tror inte det. Inte nu på direkten i alla fall. För de enstaka tillfällen då jag inte klarar mig med bara en Ipad eller telefon här hemma skulle en Macbook sitta som ett smäck, men det händer inte tillräckligt ofta att jag tar fram min Air av någon anledning att jag kan motivera mig till att lägga ut pengarna som behövs – den här gången heller.

Tyvärr är Macbook inte någon lämplig modell till mig på jobbet för här använder jag ofta och gärna SD-kortläsaren och de andra portarna som Apple byggt in i Pro-modellerna. Och min externa Thunderbolt-skärm kan inte anslutas till en Macbook vad jag vet. Kan helt enkelt inte övertala chefen att det är en bra idé att köpa en rosa guld-dator till mig.

Men om du läst allt det här och känner att du faktiskt skulle ha användning för en Macbook då kan jag inte göra annat än att helhjärtat rekommendera till ett köp efter mina dagar med den här datorn. Den känns alldeles perfekt till att surfa, mejla, lyssna på musik eller pyssla på i exempelvis något av Office-programmen med. Det går finfint att redigera bilder i Bilder och filmer i Imovie, men kanske inte så väldigt mycket mer avancerade grejer än så.

Själv kommer jag att fortsätta att hålla ögonen på vad Apple gör med Macbook och slå till när det finns en anledning som väger upp prislappen. Tills vidare får min Air rycka in då och då och jag hålla till godo med mina mobila enheter i övrigt.

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
21 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.