Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Bättre batteritid med Skylake

Intels nya Skylake-processorer för bärbara datorer ger stora förbättringar i batteritid visar jämförelser, vilket bådar gott inför framtida Macbook-datorer.

Från september har Intel börjat skepp sjätte generationens Intel Core-processorer med familjenamnet #Skylake, som 99mac tidigare skrivit om. I dagsläget är det bara den senaste versionen av Apples Imac med 27-tumsskärm som använder Skylake, och övriga datorer drivs fortfarande med de tidigare generationerna Broadwell- och Haswell-processorer.

För processor anpassade för bärbara datorer utlovar Skylake framförallt förbättringar vad gäller batteritid. Nu har Sweclockers jämfört batteritiden mellan två olika modeller av den bärbara Asus Zenbook UX305 där den ena har processorn Broadwell-Y och den andra nya Skylake-Y. I övrigt är de två datorerna i princip identiska vad gäller prestanda.

Broadwell-Y är också samma processor som Apple använder i nya Macbook som lanserades i mars förra året. Testet ger därför en föraning om vad vi kan förvänta oss från nästa utgåva av Macbook som väntas använda just Skylake-Y.

Intel Skylake

Intel Broadwell

Skillnad

Videouppspelning

455 minuter

309 minuter

+47,2%

Webbläsare

472 minuter

401 minuter

+17,7%

Enligt specifikationerna erbjuder Asus Zenbook UX305FA upp till åtta timmars videouppspelning eller tio timmars surfande. Detta kan jämföras med Macbook som Apple uppger klarar upp till nio timmars trådlös surf eller upp till tio timmars videouppspelning.

I Sweclockers test klarar den äldre Asus-datorn dock bara dryga 5 timmar, vilket möjligtvis kan förklaras med att datorn använder Windows 10 och nya drivrutiner. Detta gör skillnaden mycket stor i jämförelse med den Skylake-utrustade Asus Zenbook UX305CA som klarar 7 timmar och 35 minuter videouppspelning – drygt 47 procent bättre.

I surftestet stämmer siffrorna mer med förväntningarna, och här ger Skylake-datorn drygt 17 procent längre batteritid, nämligen 7 timmar och 52 minuter jämfört med 6 timmar och 41 minuter för Broadwell-datorn.

Surfa längre med Macbook

När 99mac i augusti testade Apples nya Macbook uppmättes den faktiska batteritiden till 7 timmar och 58 minuters surfning och imponerande 11 timmar och 23 minuter för videouppspelning. Att jämföras alltså med de officiella specifikationerna som anger upp till nio timmars surfning eller tio timmar video. Bildskärmens ljusstyrka var låst på 150 cd/m2.

Macbook med Broadwell

Videouppspelning

683 minuter

Webbläsare

478 minuter

Om vi räknar med en förbättring på 17 procent skulle det potentiellt ge mellan 1,5 och 2 timmar längre surftid på en Macbook med Skylake-processor. Videouppspelning är svårare att bedömma eftersom Sweclockers uppmätta tid ligger så långt under både Asus officiella specifikation och den befintliga uppspelningstiden på Macbook.

Det bör också nämnas att den slutgiltiga batteritiden beror på fler faktorer än bara processorns strömförbrukning. Macbook har därtill ett batteri på 39,7 Wh jämfört med Asus-datorerna som har ett kraftigare på 45 Wh. Bildskärmens strömförbrukning, optimeringar i operativsystemet samt övriga komponenter har också stor betydelse för hur länge datorn kan användas.

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
5 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.