Test: Två veckor med Macbook

99mac får besök av Apples minsta bärbara dator, och låter den både passera testlabbet samt agera vardagskamrat. Men räcker Macbook verkligen till som enda dator?

Inledning

När Apple visade upp Macbook vid sitt mars-evenemang i år hade lanseringen föregåtts av ovanligt många rykten och förhandsuppgifter om en ny fläktlös bärbar dator. Många antog att det var fråga om nästa generations Macbook Air, men när den väl dök upp hette datorn kort och gott Macbook. Det är en tydlig signal att Apple betraktar det här som deras nya "vanliga" dator.

Den lilla maskinen må heta Macbook, men det finns knappast några yttre likheter med de vita plastdatorer som tidigare såldes i parti och minut till studenter och andra prismedvetna användare. Nej vad gäller utseende och funktion är detta fråga om en andlig uppföljare till Macbook Air, även om den lagt av sig Air-titeln. På senare år har också Macbook Air övertagit rollen som Apples nya standard, med sitt fokus på enkelhet, tunnhet och vikt. Namnet Macbook har dessutom varit ledigt sedan ett tag tillbaka, så varför krångla till det? Det är rimligt att anta att Apple framöver kommer att erbjuda två olika bärbara serier - Macbook och Macbook Pro.

Men på andra områden är Macbook fråga om spjutspetsteknologi. Det var den första Mac-datorn att erbjuda den nya Force Touch-styrplattan, teknik som tidigare dykt upp i Apple Watch och kort senare också skulle nå Macbook Pro. Det är också än så länge den enda Mac att ha Apples nya tangentbord med extra tunna knappar, och är dessutom Apples första helt passivt kylda dator. Slutligen är Macbook först ut med anslutningen USB Type-C, eller på Apple-språk USB-C.

Var och en av dessa nya funktioner representerar nya möjligheter, men innebär också begränsningar och kompromisser. Force Touch möjliggör "hårda klick" och tryckkänsliga ritfunktioner, men riskerar också att göra hanteringen av datorn mer komplex för nybörjare. Det nya tangentbordet är tunnare, men har beskrivits som svårt att skriva på. Avsaknaden av fläktar gör Macbook knäpptyst, men på bekostnad av prestanda. USB Type-C är en fantastisk port, men det är också den enda förutom hörlurskontakten, och det finns bara en.

Hur tilltalande Macbook är som persondator beror till stor del på hur användaren ställer sig till dessa olika invändningar. Lockar möjligheterna mer än begränsningarna avskräcker? Det är det vi vill ta reda på när 2015 års upplaga av Macbook gör sommarbesök i 99mac:s testlabb. De normala prestanda- och batteritesterna kör vi naturligtvis, men för att få en ordentlig känsla av hur Macbook fungerar har den också fått agera huvuddator åt redaktionens Jakob Nilsson under två veckor. Datorns förnämsta egenskap är portabiliteten, och denna styrka kommer inte fram bland testlabbets mätutrustning utan ute i verklighetens kaféer, tågkupéer och vardagsrumssoffor.

Utseende

En annan nyhet som kanske inte riktigt är att betrakta som en funktion är att Macbook erbjuds i samma tre färger som Iphone och Ipad, nämligen silver, rymdgrå och guldfärg. Vårt lånade exemplar är rymdgrå, och kommer säkert tilltala de som en gång i tiden köpte den Macbook som erbjöds i svart plast. Färgen ger ett proffsigt och seriöst intryck, men är också kanske lite tråkig och väl diskret i jämförelse med de poppigare färgerna guld eller silver.

Precis som Macbook Air är Macbook svagt "kilformad" så att framsidan är tunnare än baksidan. Det är en design vi vant oss vid, men kan samtidigt inte låta bli att fundera på om inte datorn vid det här laget är tillräckligt tunn för att ha samma tjocklek hela vägen, likt Macbook Pro Retina-modellerna. Visserligen blir Macbook mer greppvänlig tack vare detta, men det skalar också bort värdefullt utrymme som skulle kunna rymma nästan en millimeter extra batteri. Då hade det naturligtvis tillkommit lite extra vikt, och när vi håller Macbook i ena handen och slänger ner datorn i en väska eller under armen är det svårt att inte bli lite förförd över hur otroligt tunn och lätt den är. Den upplevda skillnaden mot en Ipad är i praktiken nästan försumbar.

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
30 svar

Varje fredag brukar 99mac tipsa om något roligt från världens största videoarkiv Youtube. Idag uppmärksammar vi självklart Steve Jobs som skulle ha fyllt 62 år idag.

Version 10.2.1 av IOS minskar risken för att Iphone 6 och 6S ska stänga av sig plötsligt enligt Apple.

Apple väntas nästa månad presentera uppdaterade modeller av Ipad, men de kraftfullare modellerna kan börja säljas först till sommaren enligt en ny rapport.

I en uppmärksammad video på Twitter börjar en Iphone 7 Plus ryka och smälter av överhettning. Apple säger nu att de utreder händelsen.

Googles moderbolag Alphabet stämmer taxitjänsten Uber och anklagar bolaget för att ha stulit teknologi.

Apple motsätter sig Trumps beslut att återkalla stöd för transpersoner i amerikanska skolor.