Android Wear och Iphone

Med hjälp av en LG Watch Urbane tar 99mac reda på hur Android Wear fungerar med IOS och Iphone. Häng med in i testlabbet.

Inledning

Utbudet av smarta klockor har växt stadigt och sedan Googles #Android Wear blev kompatibelt med IOS i september har Iphone-användare flera modeller utöver #Apple Watch att överväga.

Eftersom Apple styr över både IOS och Apple Watch som de vill kan de ge användarna fler funktioner än vad konkurrenter som exempelvis Pebble och Google med partnertillverkare kan göra. Hur Pebble fungerar tillsammans med Iphone testade vi i somras, nu har turen kommit till Android Wear. Till vår hjälp har vi klockan LG Watch Urbane som vi parkopplat med en Iphone 6S Plus.

För att kunna använda en Android Wear-enhet behövs Iphone 5 eller nyare och IOS 8.2 eller senare. Förutom klockor från LG, finns modeller från Tag Heuer, Motorola, Asus, Sony och Huawei.

Tekniska specifikationer: LG Watch Urbane

Boett

Silverfärgat rostfritt stål
Baksida utan skruvar
45,5 mm i diameter och 10,9 mm tjock

Armband

22 mm sytt svart läder, utbytbart

Skärm

1,3-tums rund P-OLED (320 x 320, 245 ppi)
med nedtonat always-on-läge

Batteri

410 mAh (omkring 2 dagar)

Processor

1,2GHz Qualcomm Snapdragon 400

Anslutningar

Bluetooth version 4.0
Wifi
Offline Music Play

Minne

512 MB internminne
4 GB RAM

Sensorer

9 axlar (gyro/accelerometer/kompass)
barometer
PPG (pulsmätare)

IP-klassning

IP67-certifierad:
dammtät
vattentät ned till 1 meters djup i 30 minuter

Kom igång

Google har släppt en app till App Store som enkelt nog heter Android Wear. Med hjälp av den parkopplas klockan till din telefon. Du kan logga in med ett Google-konto och får en guide över hur gränssnittet fungerar.

När klockan väl är parkopplad till telefonen används appen för att göra inställningar och för att ladda ned nya urtavlor. Det finns också inställningar direkt i klockan.

Namn
Android Wear
Plattform
IOS
Utvecklare
Google, Inc.
Version
1.0
Pris
Gratis
Krav
Kräver IOS 8.2 eller senare. Kompatibel med Iphone, Ipad och Ipod Touch.
Språk
Engelska, franska, italienska, japanska, koreanska, portugisiska, ryska, spanska, tyska

Gränsnittet – hur fungerar det?

För att hitta runt i Android Wear används svepgester och en fysisk knapp på sidan. Det hela känns ganska naturligt, det går att skrolla upp eller ned och svepa åt höger och vänster för att utföra olika saker som att ta bort notiser eller få fram mer detaljer.

Det första som en nybliven ägare av en smart klocka vill göra är troligen att välja en egen urtavla. Det följer med ett antal i LG-klockan som för det mesta ser ut som klassika mekaniska klockor. För att byta håller man fingret mot urtavlan en stund tills den blir lite mindre och det går att svepa fram nya. Via appen går det att ladda ned ytterligare några alternativ men det finns inte alls lika många som Android-användare har tillgång till – min favorit kommer från Monument Valley-utvecklarna Ustwo och heter Rift.

Genom att svepa ned över skärmen får du upp en meny med alternativ för att göra klockan ljudlös, aktivera ett "teater-läge" (skärmen förblir svart och visar inga notiser), ändra ljusstyrkan och öppna klockans inställningar.

Knappen på sidan används bland annat för att öppna klockans meny med några appar och inställningar. Håll den inne en stund bara.

Notiser dyker upp i skärmens nederkant. Genom att dra upp kan du se dem i helskärm och för att ta bort dem sveper du åt höger, sveper du istället åt vänster kan du välja att blockera en app du inte längre vill ha notiser från. När det gäller Gmail-notiser kan du också direkt välja att arkivera, slänga eller svara på mejlet.

En miljard användare använder nu Whatsapp varje dag. Bara förra året var det en miljard aktiva användare per månad.

My Smart Price har släppt en ny video där renderade 3D-bilder visar hur Google Pixel 2 kan komma att se ut.

Hur mycket kan du egentligen om röstassistenterna som finns i mobilen, hemmet och på vita duken? Testa här!

Norska A-ha's 80-talshit tolkas med hjälp av förstärkt verklighet.

Youtubes musikchef bekräftar ryktena om att tjänsterna Youtube Red och Google Play Music på sikt ska slås ihop.

I en intervju berättar Apples designer Jony Ive att han inspirerades av stormtroopers i Star Wars när han tog fram designen på Apples trådlösa hörlurar Airpods.