Android Wear och Iphone

Med hjälp av en LG Watch Urbane tar 99mac reda på hur Android Wear fungerar med IOS och Iphone. Häng med in i testlabbet.

Utbudet av smarta klockor har växt stadigt och sedan Googles #Android Wear blev kompatibelt med IOS i september har Iphone-användare flera modeller utöver #Apple Watch att överväga.

Eftersom Apple styr över både IOS och Apple Watch som de vill kan de ge användarna fler funktioner än vad konkurrenter som exempelvis Pebble och Google med partnertillverkare kan göra. Hur Pebble fungerar tillsammans med Iphone testade vi i somras, nu har turen kommit till Android Wear. Till vår hjälp har vi klockan LG Watch Urbane som vi parkopplat med en Iphone 6S Plus.

För att kunna använda en Android Wear-enhet behövs Iphone 5 eller nyare och IOS 8.2 eller senare. Förutom klockor från LG, finns modeller från Tag Heuer, Motorola, Asus, Sony och Huawei.

Tekniska specifikationer: LG Watch Urbane

Boett

Silverfärgat rostfritt stål
Baksida utan skruvar
45,5 mm i diameter och 10,9 mm tjock

Armband

22 mm sytt svart läder, utbytbart

Skärm

1,3-tums rund P-OLED (320 x 320, 245 ppi)
med nedtonat always-on-läge

Batteri

410 mAh (omkring 2 dagar)

Processor

1,2GHz Qualcomm Snapdragon 400

Anslutningar

Bluetooth version 4.0
Wifi
Offline Music Play

Minne

512 MB internminne
4 GB RAM

Sensorer

9 axlar (gyro/accelerometer/kompass)
barometer
PPG (pulsmätare)

IP-klassning

IP67-certifierad:
dammtät
vattentät ned till 1 meters djup i 30 minuter

Kom igång

Google har släppt en app till App Store som enkelt nog heter Android Wear. Med hjälp av den parkopplas klockan till din telefon. Du kan logga in med ett Google-konto och får en guide över hur gränssnittet fungerar.

När klockan väl är parkopplad till telefonen används appen för att göra inställningar och för att ladda ned nya urtavlor. Det finns också inställningar direkt i klockan.

Namn
Android Wear
Plattform
IOS
Utvecklare
Google, Inc.
Version
1.0
Pris
Gratis
Krav
Kräver IOS 8.2 eller senare. Kompatibel med Iphone, Ipad och Ipod Touch.
Språk
Engelska, franska, italienska, japanska, koreanska, portugisiska, ryska, spanska, tyska

Gränsnittet – hur fungerar det?

För att hitta runt i Android Wear används svepgester och en fysisk knapp på sidan. Det hela känns ganska naturligt, det går att skrolla upp eller ned och svepa åt höger och vänster för att utföra olika saker som att ta bort notiser eller få fram mer detaljer.

Det första som en nybliven ägare av en smart klocka vill göra är troligen att välja en egen urtavla. Det följer med ett antal i LG-klockan som för det mesta ser ut som klassika mekaniska klockor. För att byta håller man fingret mot urtavlan en stund tills den blir lite mindre och det går att svepa fram nya. Via appen går det att ladda ned ytterligare några alternativ men det finns inte alls lika många som Android-användare har tillgång till – min favorit kommer från Monument Valley-utvecklarna Ustwo och heter Rift.

Genom att svepa ned över skärmen får du upp en meny med alternativ för att göra klockan ljudlös, aktivera ett "teater-läge" (skärmen förblir svart och visar inga notiser), ändra ljusstyrkan och öppna klockans inställningar.

Knappen på sidan används bland annat för att öppna klockans meny med några appar och inställningar. Håll den inne en stund bara.

Notiser dyker upp i skärmens nederkant. Genom att dra upp kan du se dem i helskärm och för att ta bort dem sveper du åt höger, sveper du istället åt vänster kan du välja att blockera en app du inte längre vill ha notiser från. När det gäller Gmail-notiser kan du också direkt välja att arkivera, slänga eller svara på mejlet.

Eftersom Android Wear inte finns översatt till svenska väljer jag att köra på engelska som systemspråk. Däremot går det ganska bra att prata svenska med klockan, men mer om det lite senare, låt oss börja med att prata om notiser.

Om du har en Iphone, vad är det för notiser som dyker upp i klockan? Kort sagt kommer alla notiser som syns i Notiscenter i IOS fram till klockan. Saknar du några notiser i klockan får du kontrollera notis-inställningarna i telefonen och se till att "Visa i Notiscenter" är aktiverat. Är det några notiser du inte vill ha till handleden går en viss app att blockera direkt i klockan.

Hur bra notiserna är är upp till apputvecklarna. Notiser för Googles egna appar är välgjorda och visar upp exempelvis texten i mejl direkt på klockan, men en del appar kräver att du öppnar appen i telefonen för att få se något innehåll.

De flesta notiser är passiva, det vill säga du kan se dem, men inte svara. Det enda undantaget är Gmail där du kan välja att arkivera, slänga eller svara på mejl. Men pass på! Du får prata in svaret som skickas iväg direkt utan möjlighet att korrigera eventuella fel. Det här lämpar sig alltså inte för några längre svar.

Ringer det i telefonen går det att svara eller avböja samtalet i klockan, men det går inte att prata direkt i klockan. Svarar du på samtalet på handleden ska du alltså prata i telefonen och bör alltså ha den i närheten.

Google Nu

En annan sak som dyker i klockan om du vill är Google Nu-kort. Tjänsten finns sedan tidigare som en app för IOS och kan aktiveras i Android Wear. Direkt från start är den inte något vidare för det tar ett tag innan den lär känna dig som användare, men när den väl gjort det är det meningen att den ska ge dig rätt information i rätt tid.

När det börjar bli dags att gå hem från jobbet kan du exempelvis få upp information om hur trafiken är på vägarna. Fyller någon av dina kontakter år får du en påminnelse om det, eller om du ska ut och flyga kommer det upp information om din flight när det börjar närma sig avgång.

Lyssnar du på musik via exempelvis Spotify eller Apple Music går det att kontrollera uppspelningen via klockan. När du spelar något i telefonen dyker det upp en musikkontroll där du kan pausa eller börja spela och sveper du åt vänster kommer det upp kontroller för att hoppa mellan låtar eller ändra volymen.

Stegräknare

Android Wear innehåller också Android Fit som mäter bland annat antal steg och pulsen. Inga större konstigheter med det här, men datan som samlas in synkar tyvärr inte med Apples app Hälsa.

Länkar du klickar på i klockan öppnas inte i exempelvis Chrome eller Safari i telefonen, utan i Android Wear-appen. Först får du en notis som sedan öppnar upp Android Wear-appen och visar sidan i fråga där.

OK Google

Googles motsvarighet till "Hej Siri" är "OK Google", det här fungerar hyfsat bra men är begränsat till vissa kommandon. Använder du engelska som språk i telefon och klocka verkar det finnas lite fler funktioner än om du valt svenska. Jag lyckas öppna appar i klockan och göra Google-sökningar, men kan exempelvis inte starta en timer om jag vill använda svenska.

Nu tänkte jag att det är dags att dela med mig av mina tankar efter ett par dagar med LG Watch Urbane. Först och främst går det inte att sticka under stol med att det här är en rejäl pjäs som troligen inte riktar sig till varken kvinnor eller män med nättare handleder. Vore jag intresserad av att köpa en Android Wear-klocka skulle jag nog ha köpt en annan modell.

LG Watch Urbane är stor, väger en del och känns väldigt maskulin. Urtavlorna som följer med känns också typiska för klassiska herrur. Men med det sagt så har jag haft riktigt trevligt med Android Wear. Gränssnittet är snyggt och lätt att hitta runt i och tack vare notiserna till handleden kan jag låta min bjässe till Iphone ligga kvar i väskan eller på bordet förutom när det händer något som kräver min uppmärksamhet direkt.

För mig som annars bär en Apple Watch känns både Pebble och Android Wear som enklare alternativ. En del saker som jag vant mig vid att kunna göra fungerar inte alls eller inte på samma sätt. Men det här betyder inte att jag rekommenderar alla Iphone-användare att köpa Apples klocka.

Apples klocka kostar för det första en hel del mer än många av konkurrenternas alternativ, och för användare som främst är intresserade av att få notiser gör Android Wear ett bra jobb med att leverera dem till handleden.

Äkta handsfree

En av de allra bästa grejerna med Android Wear och LG-klockan är att det går att öppna notiser och hoppa mellan dem utan att använda fingret för att svepa. När klockan vibrerar och du lyfter upp handleden tänds skärmen, sedan behöver du bara snärta till med handleden igen för att öppna upp notisen i helskärm, har det kommit flera notiser kan du fortsätta att bläddra genom alla. Superbra när du är ute på språng och inte har andra handen fri.

En annan bra och kul sak är att tredjepartsutvecklare tillåts att göra urtavlor. Ustwo-urtavlorna gillar jag skarpt, men de kan jag inte få i Apple Watch.

Siri vinner över Google

För svenska Iphone-användare som vill prata med sin klocka vinner Siri över Googles motsvarighet. Med Apple Watch kan jag starta en timer, sätta alarm eller skapa påminnelser, men eftersom Android Wear inte har stöd för svenska så går det inte. Försöker jag starta en timer googlar LG-klockan fram en Youtube-video – inte så hjälpsamt. Däremot kan jag med hjälp av rösten starta Timer-appen i klockan och med fingret starta en nedräkning.

Summering

Hör du till de som använder Googles tjänster i någon större utsträckning och nu funderar på att skaffa en smart klocka bör du definivit kolla in någon av Android Wear-modellerna. De finns i flera prisklasser och många olika stilar. Gränssnittet är smidigt och enkelt och du kommer snabbt att bemästra alla notiser redan på handleden och slippa ta fram telefonen i tid och otid.

Också du som vill ha en rund klocka kommer hitta intressanta alternativ med Android Wear (eller kanske nya Pebble Time Round). Apple håller än så länge fast vid att smarta klockor som ska visa text inte bör vara runda.

Vill du kunna göra mer än att se notiser med din smarta klocka är Apple Watch förmodligen det bästa alternativet för Iphone-användare – idag och så länge Apple inte öppnar upp och släpper in tredjepartsutvecklare djupare i systemet. Med deras klocka kan du skicka enklare svar på mejl eller meddelanden – antingen som text eller ljudfiler. Siri förstår dessutom svenska, om inte perfekt varje gång så i alla fall hjälpligt. Det bli oftast som jag vill på första försöket. Jag hoppas att Google arbetar på att utöka språkstödet i Android Wear.

När det gäller hälsa och aktivitetsmätning upplever jag att Apple Watch ligger några steg före både Pebble och Android Wear, klockan synkar med Apples Hälsa och kan skicka data till tredjepartsappar.

Smarta klockor har verkligen tagit fart nu det sista året, det ska bli spännande att se vad nästa generation enheter för med sig.