Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Pebble Time – ett alternativ till Apple Watch

Pebble är veteraner när det kommer till smarta klockor och deras senaste modell Pebble Time har nu anlänt till testlabbet.

Använda Pebble Time

Pebble Time gör inte allt, men det den gör gör den bra. Det är en enkel klocka som inte kräver någon utförlig manual eller anpassningsperiod. Det tar inte lång stund att komma igång och sedan visar den två saker med bravur, notiser och vad klockan är. Förutom det är det två saker som lockar med Pebble Time, skärmen och batteritiden.

Skärmen är en E-paperskärm som alltid är på och kan visa färger till skillnad från tidigare Pebble-modeller. Det som visas på skärmen syns fantastiskt bra också i solljus där min Iphone bara är ett enda stort blänk. Bakgrundsbelysningen sköter sig automatiskt och lyser vid rörelse eller vid en knapptryckning i mörker.

Apple Watch-skärmen är förstås fantastiskt fin, men för de där korta ögonblicken då jag vill se på Pebble räcker det här utmärkt och jag behöver inte hålla på och skugga skärmen när jag är ute i solen.

Det finns tusentals urtavlor att välja mellan till sin Pebble-klocka, men få av dem är särskilt snygga. Efter att ha letat runt lite hittar jag en Star Trek-inspirerad urtavla med komplikationer som väder, batteritid i klockan och dagens datum som drar nytta av att skärmen nu kan visa färger.

När jag får en notis till telefonen dyker den också upp i klockan där jag kan läsa meddelanden, rubriker på mejl och se vem som gillar något på Instagram för att nämna några exempel. Det går att avfärda notiserna genom två knapptryckningar, eller med en knapptryckning gå tillbaka till urtavlan.

Det här är smidigt och praktiskt. Jag behöver inte ta fram min telefon lika ofta som förut. Ett snabbt ögonkast på armen och jag kan avgöra om det är något som kräver min uppmärksamhet direkt eller inte. Pebble Time visar bara passivt upp notiser i IOS, jag kan tyvärr inte svara på något direkt från handleden, utan måste då ta fram telefonen.

Vissa saker kan jag göra direkt i klockan utan att ta fram telefonen, som att checka in i Swarm (Foursquare) eller se om det finns några lediga Uber-bilar i närheten (fast det ska erkännas att det behovet har jag inte ofta). Både Swarm och Uber är appar jag valt att ladda ned till klockan.

Direkt ur lådan innehåller Pebble Time en musikapp som låter mig styra musiken i min telefon. Att styra exempelvis Spotify eller ett avsnitt av en poddradio går utmärkt. En annan app visar alla notiser jag tagit emot i klockan (och låter mig ta bort dem). Jag kan också ställa alarm och byta mellan installerade urtavlor.

Pebble har en tidslinje-funktion som är ny för Time-klockan. Från urtavlan trycker jag neråt för att se "framtiden". Kalenderbokningar, när solen går ned eller annan information från appar som stöder funktionen. Ett tryck uppåt tar mig till nuet och fortsätter jag uppåt ser jag var som redan hänt. Smidigt och något liknande kommer till Apple Watch senare i år.

Batteritid

Pebble Time ska räcka i upp till sju dagar på en laddning. Jag har under mitt test fått ut fyra-fem dagar, men har förstås också använt den mycket för att testa alla funktioner. Min telefon, en Iphone 6 har inte märkt av klockan särskilt mycket. Pebble-appen har tagit cirka 10 procent batteri i skrivande stund, mindre än hemskärmen och Facebook. När nyhetens behag klingat av och man pillar mindre på klockan och appen lär batteritiden bli längre.

Pebble Time laddas med en särskild kabel där änden mot klockan fäster magnetiskt. Den fäster således lätt av sig själv och laddas sedan med exempelvis en dator eller någon USB-laddare.

Framtiden

Utbudet av appar anpassade för Time lär växa nu när enheterna finns ute hos användare, just nu var det lite skralt med grejer som uppdaterats för att dra nytta av färgskärmen eller tidslinjen.

När det gäller den fysiska enheten kommer också förbättringar framöver. Pebble Time har en kontakt på undersidan som kommer att kunna användas för att ansluta armband med inbyggd funktionalitet så som GPS, pulsmätare eller extra batterier. Pebble har inte sagt exakt när det här kommer att komma, men det är på gång.

Det finns också funktioner som fungerar för Android-användare som inte fungerar i IOS idag. Ett exempel är den inbyggda mikrofonen i klockan, Android-användare kan använda den för att diktera svar på meddelanden, men det inte fungerar i IOS på grund av Apples restriktioner. Pebble arbetar på en lösning som dock bara kommer att gälla Gmail.

Kommentarer
11 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.