Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

En vecka med Windows Phone

Dag 4 – Finns det en app för det?

Veckan med Windows Phone fortsätter, och idag beger sig 99mac:s redaktör in i Microsofts App Store för att leta efter spel, chattklienter och andra roligheter.

App Store

En smart mobiltelefon måste ha ett operativsystem i världsklass, och en hårdvara som håller måttet. Men det kan vara minst lika viktigt vilka appar som följer med telefonen, och vilka som går att ladda hem. Jag är van att leva efter devisen "Det finns en app för det", och några gånger i månaden går jag in i Apples App Store med inget annat syfte än att titta efter nya och intressanta appar att prova.

Vilken stor plats apparna har i våra liv blir uppenbart den dagen den smarta telefonen glöms hemma, och jag ska försöka hålla koll på tunnelbanetider, kaffekontot, uppfylla mina digitala sociala plikter och inte minst fördriva tiden i väntrum och köer. På gott och ont är apparna här för att stanna.

Elaka tungor säger att det inte finns några appar för Windows Phone, och att det är en viktig del i förklaringen varför plattformen inte fått något större fotfäste på marknaden. Det utgör också lite av ett moment 22, för utan många användare är det svårt att få brett stöd från apputvecklarna, och utan appar är det svårt att få många användare. Men hur illa är det egentligen? Det vill jag ta reda på.

Pendelproblem

Redan första dagen med Lumia 930 laddade jag ner de viktigaste apparna som jag använder i mitt dagliga liv. Det innebär sociala appar som Facebook, Whatsapp och Skype, samt musikappen Spotify. Den första tröskeln kom när jag letade efter en bra app för att hålla koll på Stockholms kollektivtrafik. Till vardags använder jag den utmärkta appen Res i Sthlm, men den finns tyvärr inte för Windows Phone. Efter lite sökande hittar jag några alternativ, av vilka tyvärr alla är näst intill oanvändbara.

Den första appen jag provar heter Pendlaren, vilket låter lovande. Appen länkar mig dock bara till SL:s webbplats, och dit hade jag kunnat går själv genom Internet Explorer. Dessutom visas inga resor under min testperiod utan bara ett felmeddelande. Det kan bero på SL:s servrar, eller på appen, eller på telefonen.

Nästa app heter Stockholm Travel, och ser tjusig ut, men buggar när jag försöker söka efter en tunnelbanestation eller hållplats. Här blir det inget resande, och jag testar en tredje app – SL Realtid. Här kan jag inte söka resor mellan två punkter, men däremot se trafikinformation på en vald station. Bra om jag vill se hur snabbt jag kan lämna Hötorget, men sämre om jag vill veta hur jag ska ta mig till Ludgovägen. Den sista appen jag provar heter STHLM Commute, och den vinner utmärkelsen årets SL-app för Windows Phone genom att hitta de hållplatser jag skriver in och presentera ett förslag på resa mellan dessa. Tack för det.

I övrigt går det att sammanfatta läget som att de flesta viktiga apparna finns. Räkna med att hitta större tjänster som Dropbox, Twitter och Netflix. Sämre är det med smalare men användbara tjänster som Soundcloud och HBO Nordic, eller mer lokala företeelser som Espresso House, Tradera eller appar från livsmedelskedjor som Coop och Ica. Vad gäller bankappar är situationen blandad – Handelsbanken och Nordea finns, Swedbank finns inte.

Skriven av Jakob Nilsson

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.