En vecka med Windows Phone

Dag 4 – Finns det en app för det?

Veckan med Windows Phone fortsätter, och idag beger sig 99mac:s redaktör in i Microsofts App Store för att leta efter spel, chattklienter och andra roligheter.

App Store

En smart mobiltelefon måste ha ett operativsystem i världsklass, och en hårdvara som håller måttet. Men det kan vara minst lika viktigt vilka appar som följer med telefonen, och vilka som går att ladda hem. Jag är van att leva efter devisen "Det finns en app för det", och några gånger i månaden går jag in i Apples App Store med inget annat syfte än att titta efter nya och intressanta appar att prova.

Vilken stor plats apparna har i våra liv blir uppenbart den dagen den smarta telefonen glöms hemma, och jag ska försöka hålla koll på tunnelbanetider, kaffekontot, uppfylla mina digitala sociala plikter och inte minst fördriva tiden i väntrum och köer. På gott och ont är apparna här för att stanna.

Elaka tungor säger att det inte finns några appar för Windows Phone, och att det är en viktig del i förklaringen varför plattformen inte fått något större fotfäste på marknaden. Det utgör också lite av ett moment 22, för utan många användare är det svårt att få brett stöd från apputvecklarna, och utan appar är det svårt att få många användare. Men hur illa är det egentligen? Det vill jag ta reda på.

Pendelproblem

Redan första dagen med Lumia 930 laddade jag ner de viktigaste apparna som jag använder i mitt dagliga liv. Det innebär sociala appar som Facebook, Whatsapp och Skype, samt musikappen Spotify. Den första tröskeln kom när jag letade efter en bra app för att hålla koll på Stockholms kollektivtrafik. Till vardags använder jag den utmärkta appen Res i Sthlm, men den finns tyvärr inte för Windows Phone. Efter lite sökande hittar jag några alternativ, av vilka tyvärr alla är näst intill oanvändbara.

Den första appen jag provar heter Pendlaren, vilket låter lovande. Appen länkar mig dock bara till SL:s webbplats, och dit hade jag kunnat går själv genom Internet Explorer. Dessutom visas inga resor under min testperiod utan bara ett felmeddelande. Det kan bero på SL:s servrar, eller på appen, eller på telefonen.

Nästa app heter Stockholm Travel, och ser tjusig ut, men buggar när jag försöker söka efter en tunnelbanestation eller hållplats. Här blir det inget resande, och jag testar en tredje app – SL Realtid. Här kan jag inte söka resor mellan två punkter, men däremot se trafikinformation på en vald station. Bra om jag vill se hur snabbt jag kan lämna Hötorget, men sämre om jag vill veta hur jag ska ta mig till Ludgovägen. Den sista appen jag provar heter STHLM Commute, och den vinner utmärkelsen årets SL-app för Windows Phone genom att hitta de hållplatser jag skriver in och presentera ett förslag på resa mellan dessa. Tack för det.

I övrigt går det att sammanfatta läget som att de flesta viktiga apparna finns. Räkna med att hitta större tjänster som Dropbox, Twitter och Netflix. Sämre är det med smalare men användbara tjänster som Soundcloud och HBO Nordic, eller mer lokala företeelser som Espresso House, Tradera eller appar från livsmedelskedjor som Coop och Ica. Vad gäller bankappar är situationen blandad – Handelsbanken och Nordea finns, Swedbank finns inte.

Skriven av Jakob Nilsson

Flex 2 är en av Fitbits budgetmodeller och den första som är så vattentålig at det går att simma med den. 99mac beger sig till badhuset för att testa!

Med den modulära datorn Kano kan vem som helst lära sig att skruva ihop sin egen hårdvara för ett flertal olika användningsområden. Med Kano Code går det också att lära sig grundläggande programmering. 99mac har pratat med Tommy Säl, som arbetar på Kickstarter-succén.

Skjut dig fram genom rymden i den senaste delen av action-spelet Galaxy on Fire, som släpps idag till Iphone, Ipad och Ipod Touch.

Snart kommer det kanske gå att att hyra filmer i Itunes så kort som två veckor efter att filmerna haft premiär. Men är det tillräckligt för alla som vill se nyare film hemma?

Under julhelgen kan det lätt bli stressigt och det är mycket att göra, ett sätt att lugna ner hjärnan är att använda digitala att-göra-listor som stillar planeringsstressen.

Det vankas både tävling och specialpris runt kylaren Silent Loop när Inet och Be Quiet intar dagens lucka. Rulla igång rimfabriken och bege dig till jukalendern!