Dag 1

En vecka med Windows Phone

99mac:s redaktör Jakob Nilsson lämnar återigen komfortzonen och undersöker vad Microsoft har att erbjuda i mobilväg. Följ hans äventyr hela veckan.

Dag 1 – Packa upp, ställa in och synka

Förra året testade jag att under en vecka lämna min Iphone hemma för att istället uppleva livet som en Android-användare med hjälp av en Samsung Galaxy Alpha. Nu är det dags för ett nytt experiment, men den här gången ska jag istället känna på en lur med Windows Phone.

Under en vecka ska en Nokia Lumia 930 bli min smarta telefon, medan Iphone 6 tar semester i skrivbordslådan. Precis som under Android-testet handlar det i första hand inte om att avgöra vilken plattform som är bäst, utan om att beskriva skillnader mellan systemen och upplevelsen att vara nybörjare på en plattform.

Det blir allt vanligare idag att konsumenter hoppar mellan plattformar, samtidigt som Apple, Samsung och Microsoft gör sitt bästa för att hålla kvar sina kunder genom att erbjuda ett helt ekosystem av enheter och tjänster. Vad händer med min kalender när jag byter skepp? Kommer mina sms fram som de ska? Vilka appar kan jag använda? Dessa är några av de frågor som kan uppstå för de som provar ett nytt märke på telefonen.

Komma igång

Det blir snabbt tydligt att Microsoft lagt ner en hel del arbete på att göra introduktionen till den nya telefonen så smidig som möjligt. De flesta som får en Lumia-lur i handen är förmodligen sedan tidigare ägare till antingen en Iphone eller en Android-telefon, och det märks genom gott om guider för överföring av kontakter, kalendrar och annat material. Det finns både inbyggd hjälp i telefonen, en tydlig webbplats och videofilmer på Youtube för att hjälpa nya kunder tillrätta i Windows-miljön.

Jag använder mig av en inbyggd app som lämpligt nog heter Överför min data som kommunicerar med min Iphone via Bluetooth. Beroende på modell ska den kunna överföra både kontakter, bilder och sms. Från en Iphone fungerar det dock bara att flytta kontakter, men det får anses som det viktigaste och den överföringen går smidigt på några minuter.

Det finns också en Mac-app som fungerar likt Itunes, och ansvarar för att ladda Lumia 930 med musik, video, bilder och annat roligt. Genom denna app kan jag också överföra mina bilder. Tyvärr blir det inte heller här tal om att flytta mina textmeddelanden, så för den som flyttar permanent får finna sig i att bli av med de sms som ligger sparade i IOS, eller bevara dessa på en dator eller Ipad med Icloud.

För den som inte har tillgång till en Mac eller pc kan det också bli problem att flytta eventuell lagrad musik och video. Lumia 930 kan visserligen spela upp låtar köpta på Itunes Store utan problem, men att få över köpta låtar utan en dator är inte det enklaste. Denna kritik bör dock i första hand riktas mot Apple, som gott kunde ha en exportfunktion för liknande material inbyggt i IOS. Mitt tips för de som byter mobilplattform och inte har en egen Mac eller pc är att försöka låna en då det förenklar migrationen markant.

Ställa in e-post och kalendrar

E-post och kalendrar är däremot inga större problem, då dessa numera synkronisera via molntjänster som Icloud, Google, Yahoo eller Outlook. Jag skriver bara in mina kontouppgifter i Windows Phone, och som genom magi dyker mina viktiga inbokade möten och tvättstugetider upp i kalendern. Tvåstegsverifiering är aktiverat för mitt Icloud-konto, och det orsakar inledningsvis problem genom att telefonen envisas med att mitt lösenord är fel. Det ordnar dock upp sig genom att jag genererar ett app-specifikt lösenord på Icloud.com under "Hantera mitt Apple-ID".

Liksom Apple tar säkerhetskopior på Icloud använder Microsoft sin molntjänst Onedrive för att göra bevara sms, kontakter, göra backup och annat. Ur ett rent användarperspektiv verkar den ena molntjänsten vara den andra ganska lik, och under min flygtur bland molnen vinkar jag tillfälligt hejdå till Icloud.

Välkommen till Windows Phone

Det jag sedan tidigare sett av Microsofts Metro-gränssnitt har väckt viss förtjusning. Den grundläggande designfilosofin är att placera appar och annan information i små rutor av olika storlek. En del av rutorna är dynamiska och uppdateras för att visa exempelvis statusuppdateringar eller antal nya meddelanden. Andra är statiska och visar bara app-ikonen eller så är rutan genomskinlig och avslöjar min valda bakgrundsbild bakom.

Fortsättningen

Imorgon dyker vi djupare ner i operativsystemet Windows Phone 8.1 och lär oss navigera bland levande rutor och menyer.

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
2 svar

Det är fredag och det firar vi med att titta på den senaste filmen från en drönare som flugit över Apple Park.

Affinity Photo för Ipad såldes till en början till ett reducerat pris, men nu berättar utvecklarna att det lägre priset blir kvar.

Så här samma år som Iphone fyller tio år känns det helt rätt att testa era kunskaper om gamla klassiska mobiltelefoner. Hur många rätt får du?

Med några nya videoklipp demonstrerar Apple IOS 11-funktioner för Ipad och Ipad Pro.

Apple och Paypal är bara några exempel på företag som efter händelserna i Charlottesville i USA tar krafttag mot hatsajter.

Den irländska regeringen kommer att följa EU-domen och kräva tillbaka 13 miljarder euro i restskatt från Apple, men vidhåller att de inte gjort något olagligt.